Trafikverkets planer om nya väg 41 har väckt stor debatt.
Trafikverkets planer om nya väg 41 har väckt stor debatt. Bild: Boel Ferm

Efter regeringens beslut – Larsson (C) ställer fråga till statsrådet

Diskussionerna om väg 41 lever fortsatt. Björketorpsbördige politikern Mikael Larsson (C) kommer lyfta frågan i riksdagen, efter regeringens beslut om att fastställa vägplanerna för den nya vägen.

ANNONS
LocationMark|
|

För ett par veckor sedan rapporterade Mark-Posten om arga markägare efter regeringens beslut att fastställa Trafikverkets projektplan om bygget av nya väg 41.

Markägarna hade överklagat planen till regeringen, som inte såg någon anledning att ta upp ärendet. Flera av markägarna som Mark-Posten pratade med menar att de känner sig överkörda av regeringen och Trafikverket i fallet med den nya vägen.

En av de som engagerat sig i frågan tidigare är Björketorpsbon tillika riksdagsledamoten Mikael Larsson (C). Han har tidigare ställt frågor i riksdagen om ärendet.

Formellt anses ärendet avslutat i och med regeringens senaste besked, men han har skickat in en skrivelse till Sveriges infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Där skriver han bland annat:

”De markägare som drabbas av detta överklagade Trafikverkets beslut till regeringen i december 2021. Regeringen fattade sitt beslut i december 2022 och gick då helt och hållet på Trafikverkets linje. Både Moderaterna och Kristdemokraterna säger sig värna lantbruket och landsbygden, men i detta fall gör man inte det. Det verkar faktiskt som om man inte ens läst vad lantbrukarna och markägarna skriver i sitt överklagande.”

Han skickar också med tre frågor till statsrådet:

”Har statsrådet för avsikt att beakta markägarnas synpunkter i arbetet med att ta fram en ny väg- och järnvägsplan och i så fall, på vilket sätt?

Har statsrådet för avsikt att väga in betydelsen av jordbruksmark i planeringen av ny infrastruktur och i så fall, på vilket sätt?

Avser statsrådet att verka för att ta några initiativ så att sådant här kan förbättras genom samråd och dialog mellan berörda markägare och Trafikverket?”

LÄS MER:Regeringen avslår markägarnas överklagan om riksväg 41

LÄS MER:Riksväg 41: Larsson (C) söker svar hos regeringen