Emelie slutade som lärare och satsade på stickningen – nu öppnar Emelilyknits garnbutik i Kinnaström

Emelie Björnkvist färgar garn för hand hemma i källaren i Hajom. Hon har stickat sedan hon var barn. Nu är intresset hennes yrke efter en karriär som högstadielärare som slutade med sjukskrivning på grund av utmattning.

ANNONS
|

Under pandemin när många satt hemma blev det en stickboom. För Emelie Björnkvist som startat ett stickföretag redan 2017, Emelilyknits, blev det i stället en skjuts framåt.

– När många andra företag la ner fick jag ett jätteuppsving. Jag har bara ridit på den vågen och utvecklat sedan dess, säger hon.

Bland de som ägnar sig åt stickning och handarbeten är Emelie Björnkvist ett välkänt namn. Hon färgar eget garn och säljer via butik på webben.

– Jag började sticka när jag var kanske åtta, nio år. Mamma och mormor lärde mig. På 90-talet var det jättetöntigt, jag vågade knappt tala om det för kompisar.

Det blev många stickade gosedjur. Men när hon blev 13 år var gosedjuren inte så roliga längre. Det var dessutom svårt att hitta inspiration. Men runt år 2006 hittade hon Internet.

Jag började sticka när jag var kanske åtta, nio år, på 90-talet var det jättetöntigt, jag vågade knappt tala om det för kompisar

– Jag fick upp ögonen för att det fanns gratis mönster på nätet för att sticka tröjor. Då började jag sticka på allvar, till mig själv.

Varvar social sida med eget skapande

Dagarna varvas mellan arbetsdagar hemma, då går Emelie Björnkvist in i sin kreativa bubbla, med event och kunder i butiken.

– Det är skönt att bara vara hemma men samtidigt så har jag så många idéer att förverkliga, de tar aldrig slut. Jag ser möjligheter överallt, det är ett ständigt flöde.

Efter att ha arbetat som lärare, ett yrke som hon upplevde som väldigt tungt och som dessutom gjorde henne sjuk med utmattningssymptom, styr hon nu över sitt eget liv.

– Jag upplever mycket positivt runt mitt företagande, jag blir alltid bra bemött i kontakt med andra företag till exempel.

I Kinnaström har Emelie Björnkvist hittat en lokal som hon tycker är perfekt som garnbutik.

– Här kan jag göra vad jag vill, kanske ha stickcafé, bjuda in föreläsare. Jag ska ha öppet tisdagar, fredagar och lördagar.

Emelie Björnkvist färgar för han hemma i källaren i Hajom. Bild från ett tidigare reportage i Göteborgs-Posten.
Emelie Björnkvist färgar för han hemma i källaren i Hajom. Bild från ett tidigare reportage i Göteborgs-Posten. Bild: Jan Larsson

Vad kostar en stickad tröja?

– Jag säljer bara garnet. Med handfärgat garn kostar det runt 1 000 kronor att sticka en tröja. Men att sticka en tröja och sälja den kan kosta 25 000. Det är ett hantverk.

Vilket garn använder du helst?

– Finaste merino från Peru. Innan jag ens gjort något med det så är det ett högkvalitetsgarn.

För Emelie Björnkvist är det viktigt att veta att både fåren som lämnar ullen har det bra, och att det råder rätt arbetsförhållanden på spinneriet i Peru.

– Jag får filmer via min grossist. Jag är spansklärare i grund och botten och skulle gärna vilja åka dit en dag.

Lönar det sig att öppna en butik nu?

– Det är precis läge att öppna en affär, Kinna behöver en till. Jag väljer märken som står för kvalitet och är ekologiska eller som har en mönsterskapare bakom sig. Så att mönster och garn passar ihop. Kunder uppskattar att jag kan rekommendera garn till stickmönster.

Hur lång tid tar det att färga garn för hand?

– Att färga en härva tar två dygn, det blir ett nystan. Om jag färgar hela dagen, så gör jag kanske 75 till 100 nystan på en dag. Men dagen efter är man trött.

Emelie Björnkvist använder syrafärg. Hon förklarar att det är ett färgpigment som blandas med vatten i en lösning, kemikalier och naturliga ingredienser blandas.

Själva arbetet sker hemma i det som egentligen skulle ha blivit en ny tvättstuga.

– Jag kan använda tre kokplattor samtidigt, sedan går säkringarna.

Det brukar bli en kollektion per år med olika färgteman. Som rymden, skogen eller art déco-inspirerat.

I framtiden kan Emelie Björnkvist tänka sig att anställa personal. Hon vill först prova och se hur omsättningen blir.

– Småbarnsåren är förbi. Nu kan jag satsa på det här, säger hon och fortsätter bestyren med att inreda butiken.

Emelilyknits

Ägare: Emelie Björnkvist.

Ålder: 37 år.

Startade företag: 2017.

Familj: Gift med Samuel, barnen Selma 11 och Esther 7 år.

Husdjur: Tre katter, Doris, Sally och Elsa.

Fritid: Gillar löpning.

LÄS MER:Patrik driver interiörbutik i Fritsla

LÄS MER:Måttbeställda mattor i lin och ull sedan 1889 – Madonna en av kunderna

LÄS MER:Kungsfors ägare planerar för ny lågprisbutik