Fler angrepp förra året – nu drar årets lodjursjakt igång

Antal lodjursangrepp i länet ökade förra året jämfört med året innan. Nu är det dags för årets licensjakt på lodjur.
– Det är bra att tunna ut populationen, för att kunna stävja angreppen på tamdjur, säger Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

ANNONS
LocationMark|
|

Under onsdagen drar årets licensjakt på lodjur igång. Det är länsstyrelsen som beslutar om hur många individer som får skjutas. Antal angrepp på tamdjur spelar till viss del in, tillsammans med bland annat förra årets inventeringsresultat.

Under fjolåret fick fem djur skjutas, men endast två sköts under jakttiden. I årets jakt får sex lodjur skjutas i jaktområde 2, där Marks kommun ingår. Jakten pågår fram till sista mars.

Fram till den 15 december 2022 hade länet haft 29 lodjursangrepp på tamdjur vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2021. Många av angreppen inträffade i trakterna runt Borås, Vårgårda, och Bollebygd, enligt Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Att vi väljer så många i Sjuhäradsområdet har att göra med att det har varit mycket angrepp på tamdjur, säger hon.

Inventeringsresultatet från 2021/2022 visade på 13,5 familjegrupper av lodjur, vilket motsvarar en population på cirka 74 lodjur.

– Det är bra att tunna ut populationen, för att kunna stävja angreppen på tamdjur.

Det finns dock personer som inte uppskattar arbetet med att bedriva licensjakt på lodjur, enligt henne.

– Det finns de som tycker det är fruktansvärt att vi gör det vi gör. Sen finns det andra som ser det som nödvändigt att vi håller ner populationen.

Samtidigt är det också vanligt med kritik från jägarhåll, menar Mia Bisther.

– Vi brukar vara de mest utskällda under den här perioden. Antingen gör vi för lite eller så gör vi för mycket. Blir vi utskällda av båda sidor så ligger vi bra till, säger hon.

Hon fortsätter:

– Vi är glada om det är intensiva dagar och att det är över sedan. Då känns det som det är en lyckad jakt.

Licensjakt

Jakt på de stora rovdjuren är mycket restriktiv och kan bara bedrivas som skyddsjakt eller licensjakt. Det är Naturvårdsverkets eller länsstyrelsernas beslut som tydliggör villkoren för skyddsjakt och licensjakt på björn, varg, lodjur och järv.

Utöver licensjakt arbetar länsstyrelsen med andra åtgärder för att minska konflikter mellan människa och lodjur. Bland annat betalas ersättningar vid skador och bidrag ges till förebyggande insatser, skyddsjakt genomförs vid behov och informationsinsatser till jägare och tamdjursägare genomförs.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland.

LÄS MER:Paret Asplund i Torestorp fick varnande vykort från polisen: ”Det är ju en påminnelse”

LÄS MER:Beslut om lodjursjakt fattat

LÄS MER:Leifs upptäckt på morgonpromenaden – lodjursspår