Fortsatta frågetecken kring kritiserade Montessoriskolan i Sätila

Den otillåtna skolan i Sätila kommer av allt att döma inte att starta på nytt till höstterminen. Varbergs kommun har i likhet med Marks kommun valt att inte betala ut elevpeng för ett antal elever förra terminen till den kritiserade Montessoriskolan Lära för livet.
– Det är en väldigt speciell situation överhuvudtaget, säger Carina Uvenfeldt, chef för Varbergs förskole- och grundskoleförvaltning.

ANNONS

Varbergs kommun har tillsynsansvaret för förskoleverksamheten medan det är statliga Skolinspektionen som utövar tillsyn för grundskolan inklusive förskoleklass.

– Det som vi vet är att de har skickat in kompletteringar till oss vad gäller förskolesidan. Det man inte har gjort, som vi har kunnat se, är att ansöka om förskoleklasstillstånd, säger Carina Uvenfeldt, chef för förskole- och grundskoleförvaltningen i Varbergs kommun.

Kommunen vill fortfarande ha svar på en del frågor som gäller ledningsstrukturen och huvudmannaskapet för Montessoriskolan Lära för livet.

– Vi kommer nog att behöva ställa ytterligare frågor till dem.

Det var i våras som Skolinspektionen påpekade ett stort antal brister hos skolan, bland annat att skolan hade undervisning för elever i klass 6 till 9 i Sätila i Marks kommun utan att ha tillstånd till det.

Saknade tillstånd för förskoleklass

En annan del av kritiken handlade om att skolan även hade undervisning i förskoleklass i Varberg utan att ha tillstånd till det. Montessoriskolan har tid på sig fram till 11 september att upphöra med den otillåtna verksamheten och åtgärda andra brister, annars riskerar skolan att få betala ett vite.

Varbergs kommun har inte fått några indikationer på att några elever från kommunen ska få sin undervisning vid den otillåtna skolan i Sätila.

– Vi kan ju se att de har ju inte haft någon verksamhet sedan det uppdagades. Där har det blivit en förändring.

Christina Josefsson som är förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Marks kommun bekräftar den bilden, att det inte kommer att finnas några elever vid det som Montessoriskolan kallar för Farm School i Sätila.

– Det har vi inte fått någon information om, det borde vi ha fått om de skulle starta på nytt, säger Christina Josefsson.

Marks kommun tog kontakt med Skolinspektionen hösten 2022 när de fick klart för sig att Montessoriskolan saknade tillstånd för verksamheten i Sätila. I samband med det beslutade kommunen att inte betala ut någon elevpeng för den elev som gick vid skolan där.

Kommunen betalar inte ut elevpeng

Varbergs kommun har också valt att inte betala ut någon elevpeng för de elever som undervisats i förskoleklass förra terminen, eftersom den verksamheten saknat tillstånd.

Det rör sig om sju elever, där får skolan inte någon ersättning för månaderna april till juli. Sammanlagt rör det sig om 230 000 kronor som kommunen inte betalar ut.

– Vi har haft en dialog med skolan. De tycker ju att det är konstigt men de har inte drivit detta vidare, säger Carina Uvenfeldt.

Kommunen vet inte exakt hur många elever som kommer att fortsätta i grundskolan under höstterminen. Preliminärt utifrån hur det såg ut förra terminen räknar kommunen med att det kommer att vara 26 elever i grundskolan, från årskurs 1 till årskurs 5.

– Vi vet inte hur många som ska fortsätta.

Detta är inget ovanligt i sig. Skolorna brukar skicka in en elevlista till kommunen i samband med att skolan ska ansöka om barn och elevpeng, det är pengar som betalas ut retroaktivt för månaderna juli till augusti. Den listan ska vara hos kommunen 15 september

– Vi får inte så mycket information förrän terminen har börjat.

Varbergs kommun kommer att göra en särskild kontroll så att skolan inte har några barn födda 2017 eftersom skolan fortfarande saknar tillstånd för förskoleklass.

Montessoriskolan Lära för livet hade en alternativ lösning där 6-åringarna började direkt i årskurs 1 istället för att börja i förskoleklass.

Mark-Posten har sökt huvudmannen för Montessoriskolan Lära för livet i Varberg för en kommentar.

LÄS MER:Riksdagsledamot reagerar starkt på nya uppgifter om Montessoriskolan i Sätila

LÄS MER:Otillåtna friskolans hus var utdömt för övernattning – saknade brandskydd

LÄS MER:Skolministern: Skolor utan tillstånd ska självklart aldrig ens få starta