Förvaltningschefen om konsultfakturorna: "Viktigt att arbetet blir gjort på ett bra sätt"

Den kritiserade förvaltningschefen beställde själv konsulterna som ska utreda organisationen – och kritiken mot henne personligen. Mari Sandell Molander ser inga problem med det.
– Det är mitt ansvar och uppdrag som förvaltningschef att arbeta med brister i organisationen, säger hon. Ingen vet hur stor slutsumman blir för konsulterna som ska städa upp efter turbulensen på barn-och utbildningsförvaltningen.

ANNONS
LocationMark|
|

I två dagar har Mark-Posten granskat fakturorna efter turbulensen på barn-och utbildningsförvaltningen i Marks kommun.

Ingen har kunnat berätta vad slutsumman blir för de processer som redan är i gång. Hittills har drygt 250 000 kronor fakturerats – men flera fakturor väntas.

I centrum för kritiken står barn-och utbildningsförvaltningens chef Mari Sandell Molander.

Mark-Posten har tidigare sökt henne med frågor angående konsultkostnaderna, men också arbetet med den nya handlingsplanen som ska resultera i en organisationsöversyn i början på nästa år.

Vid kontakt bad Mari Sandell Molander att få återkomma via mejl. Mark-Posten redovisar svaren nedan.

Hur mycket är det tänkt att processledaren ska arbeta med handlingsplanen, är det en heltidstjänst?

”Uppdraget är inte definierat i tjänstgöringsgrad. Det sker enligt upphandlingsunderlaget på timmar för konsulten under fyra månader. Det är viktigt att arbetet blir gjort på ett bra sätt och får de timmar som krävs under dessa månader för att vi ska kunna bygga vårt fortsatta arbete på underlaget.”

Mari Sandell Molander.
Mari Sandell Molander, chef på barn- och utbildningsförvaltningen. Bild: Marks kommun

Hur ser du på att det är du som varit beställare av processledare och arbetsmiljökartläggning, när det är du som delvis stått i centrum för kritik kopplat till arbetet?

”Det är utifrån vår delegationsordning mitt ansvar som förvaltningschef att göra beställningen. Det är också mitt ansvar och uppdrag som förvaltningschef att arbeta med brister i organisationen och ta tag i och reda ut hur vi bäst kan gå vidare och utveckla både oss själva och vår verksamhet.”

Varför har kommunen lagt så mycket pengar på att ta in konsulter (tänker på ovanstående exempel)?

”Vi som alla andra verksamheter behöver ibland ta in extern expertis som också på ett neutralt sätt kan hjälpa oss att utveckla och förbättra. Sett till hela budgeten för vår verksamhet och syftet med kartläggningen - att utveckla och förbättra oss och vår verksamhet - är det inte mycket pengar. Att avstå från att göra detta viktiga arbete var inte ett alternativ.

Vi behöver försäkra oss om att alla – både chefer och medarbetare – hos oss har en god arbetsmiljö, för att vi ska kunna göra ett gott arbete för alla unga i Mark som vi är till för.”

Förvaltningen har lagt hundratusentals kronor på konsulter det senaste året, till följd av turbulensen.
Förvaltningen har lagt hundratusentals kronor på konsulter det senaste året, till följd av turbulensen. Bild: Gustaf Hallin

I uppdragsbeskrivningen av organisationsöversynen ingår bland annat följande:

  • Kartlägga hur nuvarande organisationen fungerar och hur arbetet bedrivs idag.
  • Kartlägga vilka uppgifter som utförs, när de utförs och vilken kompetens som nuvarande organisation besitter.
  • Göra konsekvensbeskrivning kopplat till de olika alternativen till organisation som tas fram.

I slutet på februari ska konsulten lämna in en slutrapport av arbetet till kommunen.

Mari Sandell Molander vill inte spekulera i vilka åtgärder som kan bli aktuella när konsulten är klar med sitt arbete.

”Eftersom översynen av vår organisation nyss påbörjats är det för tidigt att kunna ange vilka eventuella fortsatta riktningar som kan bli aktuella. En översyn av detta slag innebär ju ett genomgripande arbete och genomlysning av hela vår verksamhet och det är viktigt att detta sker med hög kvalitet för att säkerställa att vi utvecklar verksamheten med fokus på våra barn och elevers bästa.”

LÄS MER:Oklar slutnota för kommunens konsultkostnader

LÄS MER:Mark-Posten avslöjar: 839 kronor i timmen för konsult