Gynmottagningen i Skene hotad – protestlista startad

Gynmottagningen vid SÄS i Skene är hotad. Undersköterskan Kathe Hedin som arbetar på kliniken är kritisk.
– Det är väldigt illa skött, säger hon.

ANNONS
LocationSkene|
|

På fredag sammanträder styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus, SÄS. På dagordningen har de att ta ställning till ett förslag om att den gynekologiska mottagningen i Skene ska flyttas till sjukhuset i Borås , något som P4 Sjuhärad var först att berätta.

– Det är vårdenheten som lagt fram det här förslaget, säger Peter Rosholm (S), ordförande i styrelsen för SÄS.

Enligt honom har det föranletts av att det är en liten enhet med en läkare och en undersköterska vilket gör verksamheten skör och ineffektiv.

– När läkaren är borta har undersköterskan inget att göra. Sedan, eftersom det är en gemensam kö till gynekologin, så har 60 procent av de som får tid i Skene närmare till Borås, säger Peter Rosholm.

”Det är inte en stor grej”

Enligt honom har SÄS i Borås förlorat flera gynekologer till privat verksamhet och bedömningen är då att man kan ge fler patienter tider om man centraliserar till Borås.

– Vi har fört verksamhet fram och tillbaka, det operativa centret i Skene är i full gång nu till exempel. Det är laga efter läge och verkligheten förändrar sig, jag tänker att det inte är en stor grej, säger Peter Rosholm.

För Kathe Hedin, undersköterska på den gynekologiska mottagningen i Skene, är det en stor grej. Hon arbetar tillsammans med en läkare på mottagningen och enligt henne kom förslaget som en överraskning.

– Det är väldigt illa skött. Det jag fick presenterat för mig, det kändes som att allt redan är klart och att vi inte har haft någon chans att påverka, säger hon.

Personal har startat protestlista

Kathe Hedin har nu startat en protestlista på nätet för att försöka se till att gynmottagningen får vara kvar i Skene. Hon ska även skriva ut fysiska listor. Men att verksamheten är sårbar i och med att de bara är två personer som arbetar på gynmottagningen i Skene håller hon med om.

– Jag kan inte säga något om det men vi har haft det så hela tiden och det har fungerat. Och när någon av oss varit sjuka har den andra åkt till Borås, det är inte så att vi inte har gjort någonting, säger Kathe Hedin.

Har du fått några reaktioner från patienter?

– Vi hade en nu och hon tyckte att det var vansinne att det skulle läggas ner.

Kommer ni som arbetar på mottagningen gå med på att flytta till Borås?

– Det kan de ju inte räkna med och då får de ytterligare problem med att hitta läkare. Vi har typ 45 patienter i veckan och om vi inte följer med blir det ju 45 nya patienter som läggs till i vårdkön som redan är jättelång, säger Kathe Hedin.

På fredag ska beslut alltså tas av Styrelsen för SÄS och åt vilket håll det väger är inte alls självklart, enligt Peter Rosholm, styrelsens ordförande.

Vissa verkar uppfatta det som att beslutet om att lägga ner gynmottagningen i Skene i praktiken redan är fattat, vad säger du om det?

– Det vill jag inte alls påstå, det har varit väldigt mycket frågor och diskussioner. Jag är inte för egen del helt säker utan vi ska ha möte i vår grupp nu i veckan och diskutera, säger Peter Rosholm.

LÄS MER:Brandsäkerheten på Skene lasarett sågas – 21 anmärkningar efter inspektion

LÄS MER:Facket informerades inte om bristerna i brandskydd

LÄS MER:Hittade ungdomar som slangade diesel på Facebook