Bilverkstaden är granne med assistansbolaget, nu samarbetar de. Från vänster David Klingborn, Johanna Berggren, Faur Marcel, Matilda Svensson, Matilda Tranfors, Magnus Silfverberg, Emilie Torell och Veronika Wallenbring.
Bilverkstaden är granne med assistansbolaget, nu samarbetar de. Från vänster David Klingborn, Johanna Berggren, Faur Marcel, Matilda Svensson, Matilda Tranfors, Magnus Silfverberg, Emilie Torell och Veronika Wallenbring. Bild: Ola Pilhem

Här är företaget som vågar tänka utanför boxen

Handen assistans har kommit på ett ovanligt sätt att ge sina anställda och brukare förmåner – samtidigt som de gynnar det lokala näringslivet.
– Vi är ett ganska stort och välmående företag och det är jag jättestolt över, säger vd:n Matilda Svensson.

ANNONS
|

– Det känns lite märkligt att ett assistansbolag samarbetar med en bilverkstad, säger administratören Emilie Torell och skrattar.

Hon är administratör på Handen assistans AB och jobbar bland annat med frågor som rör dokumentation, arbetsmiljö och sociala medier. Innan dess arbetade hon i åtta år som personlig assistent.

Och det finns förstås en förklaring till samarbetet.

– Som arbetsgivare är det viktigt för oss att assistenterna stannar hos oss och trivs. Det bidrar till trygghet för brukarna, säger vd Matilda Svensson.

Företaget Handen assistans erbjuder personlig assistans inom LSS och det hela började i liten skala i Borås för tjugo år sedan. 2012 flyttade huvudkontoret till Kinna. Sedan dess har företaget fortsatt att växa och har nu 140 anställda och utför assistans åt 23 brukare. Många av dessa finns i Marks kommun men också i Borås, Skara, Trollhättan och Åsa för att nämna några orter.

– Vi är ett ganska stort och välmående företag och det är jag jättestolt över, säger Matilda Svensson.

Omväxlande arbetstider

Med tanke på antalet anställda är detta ett av de största privata företagen i kommunen, men det har aldrig varit något mål att bli störst.

– Målsättningen är inte att bli det största företaget i Mark. Nu driver vi en verksamhet som vi känner är greppbar. Jag är en tjej från Örby, jag är inte intresserad av att driva något jätteföretag.

Assistenterna arbetar alla veckodagar, året om och med varierande arbetstider.

– Vår verksamhet stannar inte under jul och nyår eller under sommaren, säger Matilda Svensson.

Förutom arbetstiderna så kan arbetet ibland vara påfrestande, både fysiskt och psykiskt. Som på många andra företag erbjuds de anställda ett friskvårdsbidrag men företaget funderade på om de skulle kunna erbjuda något mer.

– I assistentyrket använder man sig själv som verktyg. Det är viktigt att må bra i kropp och själ, och att se till helheten, säger Emilie Torell.

Hon ville komma på något som skulle gynna både anställda och brukare som en löneförmån eller som en guldkant på tillvaron.

Bjöd in till kundkväll

Nu har de testat ett par erbjudanden, dels en kundkväll i klädaffären Frontyard där brukare och anställda bjöds på bubbel och mingel. Nästa samarbete är med bilverkstaden Bighy’s bil som har sin verkstad vägg i vägg med Handen assistans. De anställda och brukarna får rabatt där.

Eftersom de anställda använder sina egna bilar i tjänsten så finns det en naturlig koppling till bilverkstäder.

– Egentligen är vi öppna för de flesta samarbeten. Det finns egentligen inga gränser, det är helt i startgroparna, säger Emilie Torell.

Matilda Svensson hoppas att det här typen av samarbeten ska gynna alla parter och även kommunen.

– Vi vill vara ett företag som värnar om sina anställda, säger Matilda Svensson.

Hon säger också att det känns väldigt positivt när olika företag kan hjälpas åt.

Företagen de söker samarbete med måste ha tillgänglighetsanpassade lokaler så att även brukarna kan ta del av samarbetet. Förmåner, kundkvällar och rabatter är ett sätt för arbetsgivaren att bli mer attraktiv och förhoppningen är att de anställda och brukarna ska känna sig uppskattade.

Handen assistans har inte någon särskilt hög personalomsättning men det finns ändå ett ständigt behov av rekrytering. Anställda behöver vara föräldralediga eller väljer att börja studera och några går i pension.

En utmaning för företaget är att verksamheten är så utspridd och att det ska vara rättvist för alla att ta del av förmånerna.

LÄS MER:7H Medical AB – nytt företag startar i Mark

LÄS MER:Elias bygger nya datorer av gamla delar

LÄS MER:Bristen på plåtslagare fick William att satsa på eget