Här hyllas Öxabäcks damlag – skylt ska påminna om historien

Under söndagen avtäcktes ett länge efterlängtat monument – en skylt som hyllar Öxabäcks sägenomspunna fotbollslag. Fyra originalspelare från ett av Sveriges första damlag var på plats för att dra av skynket.
– Vi är stolta, säger Kerstin Larsson, en av grundarna till Öxabäck IF:s damlag.

ANNONS

Den nyrenoverade kyrkan i Öxabäck strålar vit i det klara vinterljuset denna söndag och strålar gör också fyra kvinnor som väntat länge på den här stunden. Fyra kvinnor vars insats under 1960-talet gjort att Öxabäck fortfarande klingar bekant över hela Sverige.

– Jag var uppe i Kiruna och fick frågan var jag kom ifrån, säger Göran Andersson, ordförande i hembygdsföreningen, i mikrofonen till skaran som samlats i centrala Öxabäck idag.

Efter att ha börjat förklara sin härkomst lite försiktigt med Borås, Varberg och Kinna fick Göran Andersson slutligen klämma fram ortsnamnet.

– ’Men varför sade du inte det med en gång’, sade han då, säger Göran Andersson och skaran skrattar.

Började som ett korplag på syfabriken

1963 spelade ett gäng tjejer från syfabriken Gefa AB korpfotboll men hade större ambitioner än så. Efter en dans i Borås slog de slag i saken. Shortsen sydde de på fabriken, damsektionen bildades 1966 som ett av Sveriges första och resten är fotbollshistoria.

Sex SM-guld blev det under 1970 och 80-talet och fenomenet bidrog till att höja statusen för fotboll spelad av tjejer över hela landet. Det är den bedriften som nu, 50 år efter det första officiella SM-guldet, ska hyllas här i Öxabäck.

– Det känns ju helt underbart att få upp en sådan här skylt, säger Kerstin Larsson.

Hon fick dra undan skynket tillsammans med Maj-Britt Oskarsson, Kerstin Johnsson och Anna-Greta Olsson, alla grundare till det sägenomspunna laget.

– Det har vi drömt om länge, säger Kerstin Johnsson.

”En del hade inte rört en boll”

När laget bildats fick de ringa sina vänner och samla ihop ett gäng som ville spela.

– En del hade inte rört en boll, säger Kerstin Johansson och nickar åt Anna-Greta Olsson.

– Jag hade spelat massor hemma på gårdsplanen men man fick ju stå i mål för det var ju pojkar man spelade med, säger Anna-Greta Olsson.

Till en början var det lite gnissel från herrarna i laget när de plötsligt hade konkurrens från damerna om tiderna på fotbollsplanen. Det lade sig dock tämligen fort. Och plötsligt fanns det damlag över hela Sverige.

– Det var som att tända en eld, det poppade upp lag överallt, säger Kerstin Johnsson.

Kan ni känna att ni lagt grunden för det framgångsrika landslag i fotboll vi har nu?

– På ett vis känner vi ju att det är vårat verk, så det är ju jätteroligt. Nu får vi vara glada att vi har ett bra landslag, säger Kerstin Larsson.

– Det har gått framåt oerhört, säger Kerstin Johnsson.

Nu finns också en upplyst skylt att beskåda för alla som passerar längs Överlidavägen genom Öxabäck som hyllar prestationen.

– Nu är vi stolta, flickor, säger Kerstin Johnsson.

LÄS MER:Läsarnas egna bilder på norrskenet över Mark

LÄS MER:Unika snickeriet i Öxabäck gör kungliga presenter

LÄS MER:Nyckelspelarna förlänger med IFK Örby