Unika snickeriet i Öxabäck gör kungliga presenter

I fem generationer har vävstolar tillverkats på A-K:s Snickeri i Öxabäck. När kungen firade 50 år på tronen fick han en väv av riksdagen – tillverkad på bröderna Thomas och Per-Olof Kristianssons vävstol.
– Det är ju en stolthet, säger Per-Olof Kristiansson.

ANNONS

Sex personer sitter och fikar vid en stolsgrupp i gräset vid ett stort, snurrande vattenhjul när Mark-Posten hälsar på. Gruppen bryter upp och en man försvinner iväg i gräset på en gammal moped i glänsande skick.

– Det var pappa, säger Thomas Kristiansson.

Mamma Inger Kristiansson traskar även hon upp mot huset, ett tiotal meter från fabriken dit resten av gruppen går för att arbeta. Hon och Gerhard Kristiansson drev tillsammans A-K:s Snickeri tills sönerna Thomas och Per-Olof Kristiansson tog över.

– Farfar i sin tur byggde fabriken här efter kriget, det var 1946, säger Per-Olof Kristiansson.

Vävstol till Harplinge 1877

Farfar hette Arvid Kristiansson och det är hans initialer som givit namn åt fabriken. Per-Olof och brodern Thomas Kristiansson tillhör femte generationen snickare som varit verksamma i byn.

Innan dess talar kyrkoböckerna om ytterligare smeder och snickare så att träarbetet ligger i generna är ingen överdrift. Den gamla snickarstugan finns kvar uppe på höjden och enligt ett kassakvitto gick en vävstol iväg till Harplinge, norr om Halmstad, så tidigt som 1877.

– Det är lite otroligt för det fanns ingen järnväg. Den kom la dit med häst och vagn, säger Per-Olof Kristiansson.

En trappa upp i fabriken finns färdigmonterade vävstolar av olika storlekar. Här återfinns bland annat Cyrus-vävstolen, uppfunnen av den legendariska textilteknikern, vävläraren och författaren Ulla Cyrus-Zetterström från Borås. Den har lodräta topplattor vilket mycket förenklat bland annat innebär att:

– Man får en mycket bättre öppning här om man ska ha igenom skytteln, säger Per-Olof Kristiansson och pekar på utrymmet mellan de två rader trådar där skytteln kastas fram och tillbaka.

En och en halv vävstol per arbetsdag

Tillverkningen kom att hamna här i Öxabäck och förr kom många hit för att botanisera. Till en början var vävstolar det enda som producerades.

– När vi gjorde som mest, det var la 1984, gjorde vi en och en halv per arbetsdag, säger Thomas Kristiansson.

Då var de åtta anställda. Sedan intresset för vävstolar dalade på 1990-talet har styrkan halverats och Gerhard Kristiansson, som då drev verksamheten, fick hitta på nya sätt att dra in jobb.

– Dels tog vi fram en mindre vävstolsvariant som man kan ha inne i lägenheter. Sedan blev det fiskmåsar, sådana som hänger i taket och man drar i ett snöre så flaxar de, säger Thomas Kristiansson.

– Kommer du ihåg de trätulpanerna som var så populära ett tag, sådana gjorde vi tusentals, säger Per-Olof Kristiansson.

Export till USA, Tyskland och Holland

Idag utgör vävstolarna ungefär hälften av verksamheten och beställningarna kommer dels från Sverige men många går till USA, Tyskland och Holland. Fyra stycken ska precis iväg till Konstfack i Stockholm.

Resten av verksamheten är finsnickerier till husbyggen och restaureringar. Trappor, lister och gavelornament. Fönster till Öxabäcks kyrka har A-K:s Snickeri legat bakom.

Än så länge har lågkonjunkturen inte nått hit, även om det är något Thomas och Per-Olof Kristiansson inte tror att de är fredade ifrån.

– Byggmarknaden sviktar ju, det är inte många som bygger nytt. Vi har inte märkt något än men det kommer alldeles säkert, säger Thomas Kristiansson.

Kunglig vävstol från Öxabäck

A-K:s Snickeri är en av Sveriges två tillverkare av vävstolar, den andra är Glimåkra som har sitt ursprung i Skåne men numera har säte i Mora. När kungen firade 50 år på tronen fick han i present av riksdagen en väv föreställande Lars Lerins ”Sten i vatten” – vävd på en fyra meter bred vävstol från Öxabäck.

– Det är ju en stolthet, säger Per-Olof Kristiansson.

För bröderna var det självklart att börja jobba på fabriken. Då fanns det mycket att göra och det var bara att hoppa in direkt efter nio år i skolan. Om det blir en sjätte generation snickare på fabriken är osäkert.

– Om barnen inte är intresserade så är de inte det. Det går inte att tvinga in dem i något de inte vill, säger Per-Olof Kristiansson.

LÄS MER:Flaggning men ingen present till kungen från Mark

LÄS MER:Sätila of Sweden har fokus på klädmodet

LÄS MER:Måttbeställda mattor i lin och ull sedan 1889 – Madonna en av kunderna