Flaggning men ingen present till kungen från Mark

Det blev ingen present från Marks kommun i samband med att han firade 50 år på tronen. Frågan var aldrig uppe till diskussion. Istället valde kommunen att hylla konungen på ett annat sätt – genom att flagga.

ANNONS

Flera kommuner valde att uppvakta kung Carl XVI Gustaf när han firade 50 år på tronen i förra veckan men det fanns också de som avstod. Marks kommun gjorde ingen stor affär av firandet.

– Kommunfullmäktige har inte uppvaktat kungen på 50-årsjubileet. Vi har inte haft uppe frågan i kommunfullmäktiges presidium, säger kommunfullmäktiges ordförande Eva-Karin Torhem Arnell (C).

Hon säger att eftersom det inte har funnits några förslag från enskilda ledamöter eller kommit någon form av information från länsstyrelsen eller Sveriges kommuner och regioner om hur enskilda kommuner kan agera så har frågan aldrig varit uppe till diskussion.

– Hade det gått ut någon information till alla kommuner att vi skulle uppvakta då tycker jag att vi skulle ha gjort det, jag hade gärna stått bakom det.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Dahlberg (S) ger samma bild, frågan har inte varit uppe till diskussion och därför uppvaktade inte kommunen med någon present.

– Nej, det har vi inte. Det har inte funnits något förslag i något politiskt forum. Vi har flaggat för honom i alla fall, på kommunens offentliga flaggplats, säger Ulf Dahlberg.

Viktigt att prioritera annat i kommunen

En person som faktiskt har träffat kungafamiljen, i samband med att kronprinsessan Victoria gifte sig 2010, är Claes Västerteg som är vd på Två skyttlar.

Då var han riksdagsledamot och gav sitt stöd till kommunens beslut att inte skicka present till brudparet.

Nu resonerar han på liknande sätt om kommunledningens beslut.

– Det har jag ingen uppfattning om. Man har väl valt att prioritera vad man ska använda skattepengarna till, säger Claes Västerteg.

Själv har han indirekt bidragit till en kunglig present genom sitt medlemskap i Svenskt näringsliv.

Stödassistenten Cathrine Brodén, som Mark-Posten träffar på i centrala Kinna, ser inte heller hon någon anledning till att kommunen skulle ge en gåva till kungen.

– Med tanke på alla besparingar nu så är det väl jättebra att vi inte gör det, vi spar ju på allt annat, säger Cathrine Brodén.

Tidningen Expressen har gjort en lista över vilka presenter olika kommuner, företag och organisationer har uppvaktat kungen med. Där framgår bland annat att Växjö kommun har satt upp en träbänk på en plats i kommunen som ett minnesmärke över konungens besök under jubileumsåret. Halmstad kommun skänkte barnboken ”Kotten som försvann” av lokala författaren Hanna Norling, när kungen var där på besök där.

LÄS MER:Så blev Hans-Erling kungen av Kungsfors

LÄS MER:Här finns lyxiga julklappen du inte vågar önska dig

LÄS MER:Mjölkbonde i Fotskäl prisas av kungen: ”Vi har precis fått vår guldmedalj”