Så blev Hans-Erling kungen av Kungsfors

Hans-Erling Andersson är entreprenör ut i fingerspetsarna. Nu är det utvecklingen av Kungsfors köpcenter som är i fokus, men han kan blicka tillbaka på 45 år som handlare. Pension är inte att tänka på.
– Jag har ett fruktansvärt spännande liv, varje dag.

Ola Pilhem

Vägen upp till det spartanska kontoret går via en ståltrappa intill restaurangen i köpcentrumet. Hans-Erling Andersson ser avslappnad ut trots att han har tusen järn i elden. Tillsammans med andra familjemedlemmar driver han ett halvdussin företag men han trivs inte riktigt med att sitta ned vid ett skrivbord.

– Jag hatar kontoret, det är inte där det händer. Det är inte där slaget står, säger han.

I moderbolaget Spinneriet förvaltning är det bara han och sonen Mikael Andersson som jobbar, i nära samarbete med en jurist.

Tillsammans med hustrun Harriet och dottern Malin driver han också Blomsterjätten, Elgiganten, Team Sportia och Frontyard som egna dotterbolag.

– Det är några stycken.

Från början hade de hoppats på att andra skulle vara med och starta butiker men de insåg efter ett tag att de behövde satsa själva för att få fart på köpcentrumet. För närvarande finns det åtta butiker i fastigheten plus andra hyresgäster. Förhoppningen är att ytterligare två ska ansluta inom ett halvår. Vilka som är aktuella är inget som Hans-Erling Andersson vill avslöja ännu.

Systembolaget lockar kunder

Något som är klart är att Systembolaget ska flytta in i sina nya lokaler i november. Då kommer det att bli attraktivt för nya butiker att etablera sig intill.

När han visar runt så visar han bland annat upp de nya lokalerna där arbetet pågår för fullt. Systembolaget har väldigt detaljerade krav vad gäller säkerhet och teknik bland annat. Därför räknar han inte med att kunna räkna hem investeringen bara med hjälp av hyran.

Däremot räknar med att det blir ett draglok för hela Kungsfors köpcentrum.

– Det är inget jag hymlar med.

Hur hamnade då Hans-Erling Andersson i Kinna? Det är en lång historia.

Privat bor han och hustrun i Uddevalla men bara när de är lediga. I veckorna när de jobbar i Skene bor de i Varberg där de också har en bostad. Det är nämligen i Halland som han har sina rötter. Han föddes 1952 i Morup utanför Falkenberg.

– Det var meningen att jag skulle bli bonde.

Ödet ville annorlunda. Han fick tidigt jobb inom livsmedelsbranschen. Samtliga syskon i en syskonskara på sex har för övrigt gått samma väg, de har jobbat eller jobbar som handlare.

Blev chef i Varberg

1970 jobbade han på Domus i Varberg och samma år träffade han sin blivande hustru. Två år senare anställdes han av Alvar Martinsson, på ICA Kvantum i Varberg. De lokala näringslivsprofilerna Alvar och Maj-Britt Martinsson tog honom under sina vingar och såg till att han fick gå ICA:s olika internutbildningar.

– Jag fick all min grundutbildning där. Där lärde man sig väldigt mycket

1976 fick han erbjudande om att bli personalchef på Kvantum.

– Jag tackade ja till det. Det var tufft, säger han och skrattar.

Så småningom fick han större ansvar, för fler enheter.

Något som han har haft med sig under sin karriär är att våga lämna över förtroende till anställda, låta dem vidareutbilda sig och få gå ledarskapsutbildningar.

Hans-Erling Andersson är stolt när han berättar om tidigare anställda som har gått vidare och blivit högt uppsatta chefer inom ICA och Axfood.

Öppnade ICA i Uddevalla trots motstånd

Efter åren som anställd handlare i Halland väntade nästa stora utmaning. 1984 var han med och startade ICA Magnum i Uddevalla, på Göteborgsvägen söder om centrum.

– Det var den första som jag ägde helt själv.

Att en stor livsmedelsaffär skulle öppna väckte ont blod bland de mindre affärerna i centrum. De var rädda att han skulle locka bort kunderna från stadskärnan.

– Det var ett jäkla väsen när jag öppnade 1984, det var en av de svåraste etableringarna. Uddevalla hade stått stilla länge, det var smått.

Han skrattar när han tänker tillbaka på karikatyren som tidningen Bohusläningen publicerade, där han själv figurerade som en stor sugga som lagt sig ovanpå alla de små griskultingarna. Det skulle illustrera hur småhandlarna såg på etableringen.

Det som var värre var att även övriga i familjen fick utstå gliringar och påhopp. Barnen var fortfarande små då.

– Det var inte helt enkelt, man blev väldigt hårdhudad. Jag är enveten och uthållig på alla möjliga sätt.

Några år senare började det diskuteras att bygga köpcentret Torp vid E6 utanför Uddevalla. Det var runt 1989-1990 och Hans-Erling Andersson var väldigt involverad i det projektet. Då var tongångarna annorlunda, Uddevalla hade vant sig vid stora köpcenter.

– Då var jag med och tog fram allting fram tills en månad innan öppning.

På upploppet kom han inte riktigt överens med ICA utan valde att dra sig ur. En anledning var att koncernen ville köpa ut honom från ICA Magnum eftersom den riskerade att bli en konkurrent för Torp.

Startade BRA Storlivs

Då tog han en paus från branschen. Under något år arbetade han på uppdrag av Arbetsförmedlingen med att vidareutbilda arbetslösa personer så att de skulle kunna söka jobb inom handeln.

Sedan blev Hans-Erling Andersson tillfrågad om han vill driva BRA Storlivs i Stenungsund. Det ville han och den butiken öppnade i november 1993.

På några år utökade han med fler affärer i BRA-kedjan, bland annat köpte han Hemköp i Kinna som blev en del av BRA-konceptet.

När han sålde de totalt fyra butikerna i Västsverige 2005 till Axfood omsatte de omkring en halv miljard kronor tillsammans. Hans-Erling Andersson säger att han fick bra betalt men vill inte dela med sig av några detaljer.

– Idag kan jag säga att att det var en väldigt god affär men det handlar om hur vi hade byggt upp det.

Fick erbjudande om fastigheten i Skene

I samband med att han sålde BRA-butikerna dök fastighetsägaren Lars Mauritzon upp och undrade om han var intresserad av att köpa det som då var Kungsfors fabriker i Skene där det tidigare varit spinneri.

Från början handlade det om att Hans-Erling Andersson skulle köpa en del av fastigheten och även ha med sig en kompanjon men det slutade med att han på egen hand köpte rubbet.

Då, 2005, fanns det mycket tomma lokaler i fastigheten men även ett par stabila hyresgäster i form av Skatteverket och Försäkringskassan.

Successivt har han investerat, reparerat och byggt om lokalerna. Han räknar med att sammanlagt 40 000 kvadratmeter tak har reparerats och 450 stora fönster har bytts ut.

– Det är enorma grejor att ge sig på, det är egentligen för stort för en enskild person.

I stort sett alla intäkter har återinvesterats genom åren. Visionen var att skapa ett köpcentrum och det blev verklighet 2019.

Satsar på solceller

Hans-Erling Andersson räknar med att alla investeringar har kostat mellan 200 miljoner och 300 miljoner.

– Jag sa redan 2008 att det här kommer att lyckas. Det har tagit tid men det har blivit bra.

För honom har det varit viktigt att ha en dialog med de andra handlarna i Kinna och Skene. Förhoppningen har varit att någon av dem skulle lockas att flytta till Kungsfors.

Hans-Erling Andersson ser en risk med att det är relativt hög medelålder bland handlarna och att centrum har sett ungefär likadant ut sedan 1980-talet.

Generellt sett är det svårt för små butiker att överleva nuförtiden, på många orter. Det handlar också om vad Markborna vill ha. Om utbudet som ett stort köpcentrum erbjuder inte finns på hemorten så åker invånarna till Borås eller andra orter i närheten.

– Jag har haft väldigt mycket dialog. Jag vill utveckla handeln i Mark och det har man inte förstått riktigt. Markborna vill ha samma förutsättningar som finns på andra orter.

Trots att han inte är infödd och inte ens bor här så beskriver han sig som en lokalpatriot. Skenes utveckling ligger honom varmt om hjärtat.

– Har man investerat så kraftigt som jag har gjort då vill man inte slänga pengarna i sjön. Och jag har en fantastisk affärsidé!

Själv har han lagt ned mycket arbete på att få ordning på fastigheten med långa arbetsdagar och lite ledighet.

– Det är inget självspelande piano.

Misslyckad affär i Ryssland

Allt han har företagit sig genom åren har inte varit någon framgångssaga. Mellan åren 2008 till 2011 var han inblandad i ett för honom ovanligt projekt. Han blev tillfrågad om han ville investera i Ryssland, i ett storjordbruk på 40 000 hektar tillsammans med andra entreprenörer.

– Vi såg det som ett intressant projekt. Det är en alldeles speciell historia, jag skulle kunna skriva en bok om det.

Kompanjonerna köpte nya moderna traktorer, enorma såmaskiner och skördetröskor som gick sönder på grund av sabotage eller misskötsel. De hade vakter för att inte spannmålet skulle stjälas men även vaktbolaget stal av skörden. Tolken mordhotades. Hans-Erling Andersson upplevde det som direkt farligt att vara verksam där.

– Det var en upplevelse, vi var med om många äventyr. Vi förlorade pengar, de andra har säkert förlorat flera hundra miljoner efter att jag gick ur. Det var ingen bra grej.

En annan sak som har tagit längre tid än planerat är lägenheterna som han hoppas ska byggas på åkern intill Kungsfors. Han är långt framme i planeringen men på grund av konjunkturen så dröjer det innan det kommer igång.

Koncernen omsätter mellan 150 och 160 miljoner kronor per år. Hans-Erling Andersson säger att de lever ett gott liv på inkomsterna från de olika verksamheterna men han är inte intresserad av att leva något glamoröst liv.

– Jag har allt jag behöver och lite till.

Han pekar ut på parkeringen där hans gamla Lancia står parkerad.

Pension kommer absolut inte på tal.

– Kan du tala om för mig vad jag ska göra istället? Jag har ett fruktansvärt spännande liv, varje dag.

Hans-Erling Andersson

Född: 1952 i Morup, Halland.

Familj: Hustrun Harriet, barnen Linus, Malin och Mikael. Samtliga är involverade i familjeföretaget. Fem barnbarn.

Intressen: Fotboll och ishockey, håller på Falkenbergs FF respektive Frölunda HC. Spelade själv fotboll på fritiden fram till 1987.

Vid sidan av Kungsfors köpcentrum äger han även fyra hyreshus i Uddevalla och tre hyreshus i Varberg, totalt 30 lägenheter.

Fritid: Åker gärna ut till kusten norr om Uddevalla och besöker kustsamhällen som Fjällbacka och Grebbestad.

LÄS MER:Baskettalang på Rig i Mark och Tiktok-profil

LÄS MER:Sigges foton blir välkomstskyltar i Öxabäck

LÄS MER:Henrik Linjer återvänder till Örby för att fira födelsedag