Mjölkbonde i Fotskäl prisas av kungen: ”Vi har precis fått vår guldmedalj”

Under måndagen bytte Tore Andersson, mjölkbonde från Fotskäl, overallen mot slips och kostym. Han prisas nu av LRF för 23-års prickfri mjölkning med en guldmedalj.
– Det känns hedrande. Det var en högtidlig ceremoni på slottet, säger han över telefon från huvudstaden.

ANNONS
|

Utdelningen av guldmedaljer till sammanlagt 20 mjölkbönder runt om i Sverige, ägde rum på Kungliga slottet i Stockholm under måndagen. Kung Carl XVI Gustaf delade ut medaljerna i närvaro av drottning Silvia. Något som BT tidigare skrivit om.

Mark-Posten fick ett samtal med Tore Andersson strax efter ceremonin.

– Vi har precis träffat kungen och fått våra guldmedaljer. Nu är vi på väg till Skansen. Det är ett fullspäckat program.

Bland annat har ett studiebesök gjorts på en mjölkgård i Stockholm. Lunch intogs på Solliden och på kvällen blev det middag på hotellet.

Han har varit jätteskicklig, felmarginalerna är väldigt små i dag.

– Kungen och jag hälsade på varandra och jag fick även hälsa på drottningen. De var glada.

Drottningen och jag är mycket glada över att få ta emot er här på slottet i dag, för att få tacka er för era insatser för Sverige. Jag framför mina gratulationer till årets mottagare av guldmedaljen samt till Årets mjölkbonde 2023,” sa kungen bland annat i sitt tal.

Kungen sa även att han som Sveriges statschef årligen delar ut många medaljer och att mjölkmedaljen ”ligger mig extra varmt om hjärtat”.

Vad får Tore Andersson av Kung Carl XVI Gustaf tro. Jo en äkta guldmedalj.
Vad får Tore Andersson av Kung Carl XVI Gustaf tro. Jo en äkta guldmedalj. Bild: Anna Blomberg

Efter medaljutdelningen talade LRF:s ordförande Palle Borgström. För musikinslagen stod hovsångerskan Lena Nordin och hovorganist Mary Ljungquist Hén.

Det är LRF som utser guldmedaljörerna. Från Sjuhärad är det i år endast Tore Andersson som får medalj.

Rådgivarna i Sjuhärad och Hushållningssällskapet i Sjuhärad uppvaktade hemma på gården i Fotskäl. De skriver på sin Facebook-sida:

Vi gratulerar Tore Andersson som levererat prickfri mjölk i 23 år efter 34 år som mjölkproducent. Mellby Västergård i Fotskäl är KRAV-certifierad och har 35-40 uppbundna mjölkkor som mjölkar strax över 9000 kg ECM per år.

Produktionsrådgivare Kajsa Ståhlberg från Rådgivarna i Sjuhärad, uppvaktade Tore och sonen Markus med blomma och tårta.

 LRF Mjölks Guldmedalj. Pressbild.
LRF Mjölks Guldmedalj. Pressbild. Bild: Pressbild

– Tore har en djuromsorg i toppklass och mycket fin hygien. Man måste vara väldigt noggrann och inte få en enda anmärkning om bakterier på 23 år, sa hon bland annat.

Tore Andersson tror själv att det är en kombination av faktorer som gjort att han har lyckats leverera mjölk av god kvalitet så många år på raken. Dels är han både noggrann och observant i arbetet med korna, och dels är hygienen vid mjölkning viktig.

– Vi har bra service av mjölkanläggningen och en väldigt duktig avbytare som hjälper till när det behövs. Vi tillbringar mycket tid i ladugården för att djuren ska må bra och produktionen rulla på, säger han vid Kajsa Ståhlbergs besök.

En annan faktor som bidrar till god djurhälsa och mjölkkvalitet är rastningen av korna vintertid. Minst två gånger i veckan och ett par timmar åt gången får korna vistas utomhus.

Små felmarginaler

– Han har varit jätteskicklig. Felmarginalerna är väldigt små i dag, säger mjölkbonden Jan-Erik Andersson som driver ett storskaligt lantbruk i södra Sverige, om sin kollega.

Där mjölkas djuren med hjälp av mjölkrobot. Gården fick en gång silvermedalj efter många års prickfri mjölkleverans.

– Med dagens storbesättningar kan man inte uppnå det. Tekniken är vad den är, bra men mycket kan gå fel. Gränserna har sänkts kolossalt mycket för antal tillåtna bakterier i mjölken, säger Jan-Erik Andersson.

Mellby Västergård har mellan 35 till 40 mjölkkor. Här mjölkas korna på ”gammaldags sätt”, uppbundna i stallet och med hjälp av mjölkmaskin. Gården är också Kravcertifierad för ekologisk mjölk.

Tore Andersson bjuds på tårta som Hushållningssällskapet Sjuhärad och Rådgivarna i Sjuhärad uppvaktade med hemma på gården.
Tore Andersson bjuds på tårta som Hushållningssällskapet Sjuhärad och Rådgivarna i Sjuhärad uppvaktade med hemma på gården. Bild: Kajsa Ståhlberg

– Vi är en liten gård i ett litet jordbrukslandskap. Framtiden blir nog tuff men en mindre gård är inte så känslig som de större gårdarna som behöver leja in arbetskraft och har mer högteknologi, säger Tore Andersson.

Sonen Markus Andersson har ett annat heltidsarbete men hjälper till på gården.

– Det handlar mycket om detaljerna, att vara noggrann. Tore har känsla för det, han bryr sig mycket om djuren, säger Helena Falkman, kommunikatör hos Hushållningssällskapet Sjuhärad.

Tillsammans med sonen Markus har Tore Andersson passat på ett tillbringa lite tid i Stockholm.

– Vi åkte upp i lördags och tog en extra dag. Nu blir det visning och guidning av slottet. Jag är nybörjare på det här, sa Tore Andersson innan han skyndade vidare över slottsgården i Stockholm.

Finklädda dagen till ära. Tore Andersson med sonen Markus Andersson utanför slottet i Stockholm. Medaljen skymtar på bröstet.
Finklädda dagen till ära. Tore Andersson med sonen Markus Andersson utanför slottet i Stockholm. Medaljen skymtar på bröstet. Bild: Foto: Privat

20 mjölkbönder fick LRF Mjölks guldmedalj av kungen

LRF Mjölks guldmedalj delas ut till den som levererat mjölk av mycket hög kvalitet i minst 23 år.

Priset har delats ut sedan 1958.

LRF Mjölks Guldmedalj är den högsta utmärkelsen som mejeri­föreningarna delar ut för ”skicklighet och ansvarskänsla” i arbetet med mjölkkvaliteten.

Det betyder bland annat 16 800 mjölkningstillfällen och att cirka 1 500 provtagningar har gjorts på gården.

Med Guldmedaljprogrammet vill mejeriföretagen gemensamt uppmärksamma mjölkböndernas kvalitetsarbete.

Programmet är ett komplement till mejeriföretagens egna kvalitetsprogram.

I år är det 20 mjölkbönder som får priset, efter att ha uppfyllt kraven under 2022.

Från Västra Götalands län:

Per-Ove Karlsson, Gullspång

Rolf Tvedstrand, Lur

Leif Djurberg, Värsås

Tore Andersson, Fotskäl

H.M. Konungens tal vid utdelningen av LRF:s mjölkmedalj

Kungl. Slottet, Stockholm

Herr generaldirektör,

Herr förbundsordförande,

Ärade medaljörer,

Mina damer och herrar!

Varmt välkomna till Kungliga slottet. Här i Bernadottebiblioteket omges vi av vackra och praktfulla böcker som har tillhört mina förfäder och deras gemåler.

I hörnet, längst bort på min vänstra sida, återfinns min företrädare, kung Gustaf VI Adolfs gedigna boksamling. Och det var faktiskt min farfar som inledde traditionen att dela ut guldmedaljer till Sveriges mjölkbönder. Året var då 1958, och precis som nu 2023, var kravet att ha levererat prickfri mjölk i hela 23 år. Och det, ärade medaljörer, har även ni gjort. Det är en stor bedrift som förtjänar samhällets uppskattning.

Som Sveriges statschef delar jag årligen ut många medaljer. Och mjölkmedaljen ligger mig extra varmt om hjärtat.

Ärade medaljörer,

Mina damer och herrar.

Sveriges mjölkbönder har en stor och viktig uppgift, inte minst med dagens många utmaningar som exempelvis klimatförändringar, höjda priser på foder och drivmedel. Därutöver förväntas ni leva upp till god djurhälsa och djuromsorg, en lönsam och uthållig produktion samt nyttiga och säkra livsmedel. Ja, kraven är högt ställda på er.

Därför är Drottningen och jag mycket glada över att få ta emot er här på Slottet i dag, för att få tacka er för era insatser för Sverige.

Jag framför mina gratulationer till årets mottagare av guldmedaljen samt till Årets mjölkbonde 2023.

Tack!

LÄS MER:Hushållningssällskapet Sjuhärad i unik satsning

LÄS MER:Så ska fler köpa lokalproducerad mat

LÄS MER:Holländska mjölkbönderna ångrar inte att de flyttade