Hästar, hundar, katter och ankor – nu måste djuren bort enligt länsstyrelsen

Sedan 2017 har länsstyrelsen gjort återkommande djurskyddskontroller på en gård i Marks kommun. Och nu räcker det – djurägaren ges djurförbud efter upprepade brister i djurhållningen.

ANNONS

Det finns en uppsjö av olika sorters djur på gården: grisar, nötkreatur, höns och tuppar, katter, hundar, chinchillor och hästar.

”Av utredningen i ärendet framgår att du upprepade gånger allvarligt har försummat tillsynen och vården av dina djur”, skriver länsstyrelsen Västra Götaland.

Ett djurförbud utfärdas inte utan vidare, det krävs att man allvarligt har misskött djur. Mellan 2017 och 2023 har länsstyrelsen utfört inspektioner på gården och har anmärkningar mot att gården bland annat har bedrivit tillståndspliktig verksamhet utan tillstånd, haft personal som saknar kunskap om djur samt att djuren har inte fått daglig tillsyn. Länsstyrelsen har även anmärkt på dålig kvalitet och dålig tillgång på vatten, smutsiga stallutrymmen och inte plats för alla hästar vintertid, undermålig kvalitet på foder och hagarna uppfyller inte länsstyrelsens krav.

Listan genom åren är lång. Hönshållningen kritiseras och även hund- och katthållningen. Djuren har noterats vara magra och har inte haft tillgång till friskt vatten. Grisarnas klövar har inte tagits om hand om, med mera.

Alla djur skulle omhändertas redan tidigare

Tidigare har djurägaren även informerats om att hen inte får ha fler än två hästar, men har ändå skaffat fler. Det var redan för sex år sedan som omfattande brister uppmärksammades vid en kontroll, vilket medförde att länsstyrelsen beslutade om förbud för djurägaren att hålla mer än två hästar.

Djurägaren har skriftligen svarat länsstyrelsen om att stallet mockas varje dag, att där läggs ut strö och foder varje dag och att det också ställs ut hinkar med vatten. Hästarna ryktas varannan dag och hovslagare kommer ut till hästarna med jämna mellanrum samt att veterinär tillkallas vid behov. Vidare promeneras hundarna varje dag och ankorna ska säljas. Djurägaren påpekar att hen har åtgärdat det som länsstyrelsen har påpekat efter varje besök.

Arkivbild. Kon har ingen anknytning till denna artikel.
Arkivbild. Kon har ingen anknytning till denna artikel. Bild: Paul Wennerholm

Länsstyrelsen bedömer dock att personen vid upprepade gånger allvarligt har försummat tillsynen och vården av sina djur. ”Det har inte framkommit något som visar att ett upprepande inte är sannolikt”, skriver länsstyrelsen i sin bedömning.

Vidare: ”Länsstyrelsen bedömer mot bakgrund av detta att du saknar förmåga att ha hand om djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen och att djur kan fara illa om du har hand om dem.”

Djurförbudet gäller för samtliga djurslag. Djurägaren får sex veckor på sig för att omplacera och göra sig av med djuren. Förbudet omfattar samtliga djurslag och gäller tills vidare.

Bestämmelser som beslutet grundas på

Av 9 kap. 1 § djurskyddslagen (2018:1192) framgår att Länsstyrelsen ska besluta om förbud att ha hand om djur (djurförbud) bland annat för en fysisk person som allvarligt har försummat tillsynen eller vården av ett djur (punkt 1), inte följer ett föreläggande som Länsstyrelsen har meddelat om beslutet är av väsentlig betydelse från djurskyddssynpunkt (punkt 3), har varit föremål för upprepade förelägganden från Länsstyrelsen om ett djurförbud är befogat från djurskyddssynpunkt (punkt 4).

LÄS MER:Hade för många hästar– nu kan två bli omhändertagna

LÄS MER:Markbo åtalas för djurplågeri – minigris fick avlivas

LÄS MER:30 får dödade i vargattacker – länsstyrelsen varnar djurägare