Hästtävling i ranchtrail i Istorp

Kroppar som ligger ned, hinder bestående av dynamit, skallerormar, eller rävgryt. Det väntar de som är med på Susanne Algesdotter Gunnarssons hästtävling i Istorp.
– Jag tror nog inte att någon annan bygger såna här banor i Sverige, säger hon.

ANNONS
LocationIstorp|
|

Under helgen gick en hästtävling av stapeln. Drygt ett halvdussin ekipage var med och tävlade i Richard Carlssons ridhus i Istorp.

Den skiljer sig dock väsentligt från andra typer av ridtävlingar. Runtom banan finns en kuliss lik gamla tiders vilda västern. Bomber, dynamitstubbar, en galgbacke och en saloon ramar in ridhuset.

Tina Hermansson, Anna Johansson och Susanne Algesdotter Gunnarsson visar runt banan. Det är de som varje år arbetar med bygga upp scenerna och rekvisitan. Miljöerna kommer från deras fantasi, berättar de.

Mycket av rekvisitan kommer från deras egna hem, enligt Susanne Algesdotter Gunnarsson. De ger några exempel på vilka teman de haft genom åren.

– Vi har haft olika teman, vi har varit troll, halloween och ponnyexpressen. Påsk har vi haft. Nu blev det den onde, den gode och den fule, säger Susanne Algesdotter Gunnarsson.

De hinder som kan utgöra mest utmaning för hästarna är vatten, eller en grind exempelvis. Under lördagen var det rytt och under söndagen väntade tömkörning för de tävlande.

Är det mest utmanande för hästen eller ryttaren?

– Det är ett samspel, säger Tina Hermansson.

Susanne Algesdotter Gunnarsson fyller i:

– Oftast avspeglar du ner till hästen.

Tävlingen är öppen för alla, med alla olika sorters hästar.

– Syftet är att alla ska komma hit och kunna vara med.

Hur får ni till er tävlande?

– Det är vänner och bekanta och så lägger vi ut på olika sidor, säger Susanne Algesdotter Gunnarsson.

Hon fortsätter:

– Vi är drabbade som många andra av covid, bränsle och kostnader som stiger. När vi hade som mest tror jag vi hade 22 till 23 ekipage.

Tina Hermansson fyller i:

– Där får vi stoppa för det finns inte parkeringar. Man hinner inte med fler heller på en dag.

Åttonde ridtävlingen i Istorp

De uppskattar att årets upplaga är den åttonde i ordningen. Idén föddes för några år sedan, då Susanne pratade med sin syster, och Richard Carlsson, som äger gården.

De började med en liten bana ute, och fortsatte sedan bygga inne i ridhuset. Tidigare har de haft två större tävlingar på ett år, men det blev för mycket, berättar Susanne Algesdotter Gunnarsson.

– Man hinner inte ladda om utan då satsar vi på en tävling.

Deltagaren om tävlingen: ”Något helt annat”

Angelica Axstrin har varit med på tävlingen flera år.

– Det är skoj. För det första ett så roligt sätt att jobba ihop med sin häst. Inte bara att sitta och rida runt runt, det som folk tror är ridning. Det här är något helt annat. Träna miljö, göra lite oväntade moment med hästen. Se att hästen är med dig. Förstå vad vi ska göra tillsammans.

Just nu är hennes häst skadad, men annars hade hon ställt upp även i år, säger hon.

– Jag tycker det här är bland det roligaste som finns att göra med en häst. En kombination av tävlingsmoment som du kanske har när man tävlar på andra tävlingar, men också utmaningar.

Just grenen ranch trail har Angelica tävlat i på andra orter i Sverige, men ingen bana liknar den i Istorp, enligt henne.

– Det är aldrig miljön som du har omkring här, säger hon och fortsätter:

– Här har du en utsmyckning som inte finns någon annanstans. Det är helt otroligt. Det är det som gör det så roligt.

LÄS MER:Isabella Larsson tog brons med sin islandshäst Leó

LÄS MER:Isabella, 14, tävlar i SM – tio år efter sin stroke

LÄS MER:Travstjärnan Robert Bergh kan vara på väg tillbaka till Hajom