Travstjärnan Robert Bergh kan vara på väg tillbaka till Hajom

Robert Berghs hästgård med tillhörande travanläggning i Hajom har varit till salu länge men det är svårt att hitta köpare. Nu överväger han att flytta tillbaka.
– Att ha två gårdar är väldigt tungt, säger Robert Bergh.

ANNONS
|

Det är nu nästan ett år sedan travtränaren och kusken Robert Bergh bestämde sig för att sälja travanläggningen Berghcamp i Hajom och flytta hem till Sundsvall. Hans stall har flera gånger varit det mest inkomstbringande i Sverige och som kusk har han vunnit många stora tävlingar

Prislappen på gården i Hajom var inledningsvis 45 miljoner kronor men efter ett knappt år har den ännu inte blivit såld.

– Det har funnits lite intressenter men inget skarpt än så länge, säger Pär Brundin, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Kinna.

Sänkt priset med fem miljoner

Nu har priset sänkts. Den som är sugen på en fullt utrustad hästgård med träningsanläggning behöver nu bara investera 39,5 miljoner kronor.

– Vi har justerat priset med anledning av räntor och så vidare, vi har försökt anpassa lite, säger Pär Brundin.

Att istället hyra ut gården har varit på tapeten men ingenting är i hamn på den punkten heller. På Åbytravet vill man gärna att det är aktivitet på anläggningen.

– Vi har varit med och byggt upp den här gården och vi vill förstås att det ska vara full verksamhet. Vi vill ha licenser och hästar i närområdet, säger Walter Pedersen, VD och sportchef på Åbytravet.

Säljer gården i Sundsvall

Och nu har Robert Bergh omvärderat situationen. Inom en kort framtid lägger han också ut gården i Sundsvall till försäljning för den något nättare summan 14 miljoner kronor.

– Jag håller på och få ordning på detaljerna men det är beslutat att vi ska lägga ut det, säger Robert Bergh.

Tanken var ursprungligen att hyra ut gården i Sundsvall och senare sälja den till sonen Nicklas Westerholm, också han kusk och tränare. Verkligheten utvecklade sig annorlunda och att ansvara för två gårdar samtidigt var tufft.

– Det var absolut ingen hemlängtan som gjorde att jag flyttade till Sundsvall, jag har trivts bra i Göteborg och på Åby, men gården och livet gick inte att driva på ett bra sätt, säger han.

När arbete med schemaläggning och annat administrativt blev en större del av vardagen än att vara med hästarna kände han att en förändring måste till.

– Det vart helt utmattande sista året och en väldigt stressande situation.

Kan stycka av Berghcamp

Nu ligger alltså snart både gården i Sundsvall och Berghcamp i Hajom ute till försäljning. Den som inte blir såld behåller han själv.

– Att ha två gårdar är väldigt tungt.

En annan idé är att stycka av gården i Hajom.

– Då blir det en tränings- och tävlingsanläggning med banorna och stallarna och en anläggning med husen, betesmark och maskinhall. Det blir två olika typer av gårdar, säger han.

Redan nu har Robert Bergh flyttat ner 16 hästar till Hajom, nästa vecka blir det över 20. Den här gången ska han också ta mer hjälp av entreprenad för att själv kunna vara närmare hästarna och stallet. Men än så länge är inget säkert och fortfarande kan man slå till på Berghcamp för nästan 40 miljoner kronor.

– Jajamen, det vore väl det optimala. Men jag har trivts bra, jag gillar Marks kommun och det är kul att det börjar blomma upp med köpcentrum i Skene och restauranger. Det blir en annan puls och lite trevligare, säger Robert Bergh.

LÄS MER:Dra stock över sten – ett riktigt hästjobb på bruks-SM i Sätila

LÄS MER:Konkursen klar för laxodlingsföretaget i Rydal

LÄS MER:Zebeda chocolate importerar choklad från hela världen