Zebeda chocolate importerar choklad från hela världen

Kersti Liljeqvist Zebeda driver butiken Zebedas Chocolate i Fritsla. Företaget fungerar även som en chokladgrossist och importerar choklad och smaker från hela världen. Verksamheten fokuserar på hållbarhet och ekologisk choklad.
– Choklad är något av det nyttigaste man kan äta, säger Kersti Liljeqvist Zebeda

ANNONS
|

I hjärtat av Fritsla ligger chokladbutiken Zebeda Chocolate som en förtrollande oas för alla som fallit för chokladens rika och mångfacetterade värld. I Kersti Liljeqvist Zebedas butik får besökare möjlighet att botanisera och utforska choklad från jordens mest exotiska hörn.

Peru, Kongo, Ghana – klingar Kersti Liljeqvist Zebedas fram när hon berättar om ursprunget till chokladen. Men listan är inte begränsad till dessa, för Madagaskar, Ecuador och Colombia är andra platser som chokladentusiaster kan besöka genom butiken och Kerstis mångåriga kunskap.

– Riktig choklad, alltså inte godischoklad, är något av det nyttigaste man kan äta. Den är nyttig för både kroppen och hjärnan. Den är bra för oss när vi äter den och bra för oss efter att vi ätit den. Choklad innehåller en massa vitaminer och antioxidanter, säger hon och tillägger:

– Man får liksom en kick när man äter choklad. Man blir glad, man blir lycklig.

Zebeda Chocolate har funnits i Fritsla i närmare tre år och enligt Kersti, lockar butiken till sig turister från stora delar av Sverige. Företaget har dock funnits längre än så.

Startade i Göteborg

Senast fanns man i Borås i nästan åtta år och dessförinnan utvecklades verksamheten under 15 år i Göteborg. Utöver butiken vilar verksamheten också på att importera och sälja choklad, både till andra företag och privatpersoner.

– Vi jobbar med att vi vill ha en hållbar värld så vi är supernoga med vem vi arbetar med. Vi vill att allt ska vara rakt, rent och bra hela vägen. Det ska vara bra råvaror, tillverkning och självklart en bra smak. Men det ska också vara bra för bönderna, naturen och miljön. Det tummar vi inte på, säger Kersti och utvecklar:

– Flera av våra samarbetspartners sponsrar olika projekt. Ett av våra märken planterar ett nytt träd i regnskogen för varje kaka som säljs. Det är vi här i Västvärlden som måste hjälpa bönderna att skapa en hållbar situation för sig själva, både i yrkeslivet och i det privata.

Men varför har ni choklad från så många olika platser?

– Kakaobönan smakar olika beroende på var den kommer ifrån. Den börjar anta en smak av den jord och den natur den växer i och därför är det så kul att ha så många olika smaker. Det smakar olika om den växer bland en massa frukter, eller om den växer bland vulkaner, eller där det är torrt. Det smakar superolika och det är häftigt.

Började experimentera med choklad som barn

Kersti Liljeqvist Zebeda har med tiden utvecklat en holistisk syn på hälsa. Hon är utbildad sjuksköterska och har arbetat med bland annat idrottsskador i 15 år, och intresset för både choklad och entreprenörskap började gro som tolvåring.

– Jag fick diabetes då och började experimentera redan då för att hitta nyttiga godsaker och roliga grejer. Redan då skapade jag stora recepthäften som jag skickade till dietister. Så choklad har följt mig hela livet kan man säga.

Hon har också hunnit med att skriva fem receptböcker med olika teman, grundbulten är dock att samtliga recept både är gluten- och sockerfria men också veganska.

– Nu är jag vegetarian och äter mycket veganskt och då kan jag rekommendera choklad till broccoli. Äter du kött så smakar det bra ihop med viltkött, som krydda eller i olika köttsåser, säger hon och tillägger:

– Men vill man komma igång och experimentera med choklad så är müsli perfekt, men du kan ha chokladkakor och bönor till nästan vad som helst.

LÄS MER:Nytt och fräscht på second hand– Erikshjälpen nyöppnat

LÄS MER:Emelie slutade som lärare och satsade på stickningen – nu öppnar Emelilyknits garnbutik i Kinnaström

LÄS MER:Nu öppnar den obemannade livsmedelsbutiken i Örby