Eva-Marie Boman är överläkare och verksamhetsområdeschef på Södra Älvsborgs sjukhus.
Eva-Marie Boman är överläkare och verksamhetsområdeschef på Södra Älvsborgs sjukhus. Bild: Pernilla Lundgren/Södra Älvsborgs sjukhus

Högt inflöde av patienter med RS-virus till SÄS – även vuxna vårdas: ”Ovanligt”

Antalet patienter som vårdas för och med covid-19 blir allt fler på Södra Älvsborgs sjukhus. Samtidigt har sjukhuset ett högt inflöde av patienter med RS-virus. Framför allt barn. Men även några vuxna vårdas för det.
– Det är relativt sett ovanligt, säger Eva-Marie Boman, överläkare och verksamhetsområdeschef.

ANNONS
|

Anledningen till att små barn oftast drabbas hårdare av RS-virus är att deras luftrör är små.

– De svullnar igen och blir täta. Där har vuxna större marginaler, säger Eva-Marie Boman, överläkare och verksamhetsområdeschef på Södra Älvsborgs sjukhus.

Hon berättar att SÄS har ett högt inflöde av patienter med RS-virus.

– Framför allt barn, men även vuxna behöver inneliggande vård. I morse vårdade vi fyra patienter med RS-virus på infektionsavdelningen.

Hur vanligt är det att vuxna behöver det?

– Det är relativt sett ovanligt.

”Mycket luftvägsvirus i omlopp nu”

Efter två år utan någon större smittspridning av RS-virus upplevde Södra Älvsborgs sjukhus en ganska hög nivå av RS-virus även ifjol.

– Då hade vi också vuxna inneliggande, men inte i samma utsträckning, sedan kan det naturligtvis vara en tillfällighet, säger Eva-Marie Boman.

Är det äldre och sköra som drabbas av det?

– Oftast har man något annat med sig.

Samtidigt har antalet patienter som behöver inneliggande vård med och för covid-19 stuckit i väg de senaste två veckorna efter att ha legat stabilt under hösten.

– Det är mycket luftvägsvirus i omlopp nu.

Nya rekommendationer från smittskyddet

Södra Älvsborgs sjukhus har fått omfördela personal från sin planerade verksamhet till vårdavdelningarna för att klara upp den nuvarande situationen med ett extra tryck på vården.

– Södra Älvsborgs sjukhus har, precis som resterande sjukhus i Sverige, i grunden en sjuksköterskebrist. Det innebär naturligtvis en extra hög påfrestning på personalen som får slita hårt och genomföra beundransvärda insatser för att leverera en god vård till våra patienter, säger Eva-Marie Boman och fortsätter:

– Vi har lika många vårdplatser öppna över jul och nyår som vi har haft under hösten i övrigt. Sjukhuset kan inte minska på akutsjukvården under lov och ledigheter. Det är inte antalet sängar som är bristen, utan att vi inte har personal för att kunna bemanna upp.

Smittskyddet i Västra Götaland kom igår med nya rekommendationer som syftar till att skydda barn mot RS-virus (se: nedan faktaruta).

– Det man kan säga generellt är att man, om man har små barn under sex månader, ska undvika folksamlingar och inte ta med sig barnen ut och handla. Man är hemma med sitt lilla barn. Och har man fler barn så är det fördelaktigt om de kan vara hemma från förskolan för att minska risken för att småbarnen ska smittas, tillägger Eva-Marie Boman.

Nya rekommendationer för att skydda barn mot RS-virus

Smittskydd Västra Götaland kom igår med nya rekommendationer för att skydda barn från RS-Virus. De lyder:

• Undvik så långt det är möjligt att spädbarn träffar personer med förkylningssymtom.

• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

• Stanna hemma från förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter om du är sjuk med snuva och hosta.

• Familjer med barn under sex månaders ålder rekommenderas att om möjligt låta äldre syskon stanna hemma från förskolan. Denna rekommendation gäller till och med den 8 januari (efter trettondehelgen), men kan förlängas beroende på smittläget.

Källa: Västra Götalandsregionen

LÄS MER:Kraftig ökning av covid-19 i Västra Götaland: ”Stort mörkertal”

LÄS MER:Smittspridningen ökar – FHM:s uppmaning inför julen