Vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Vaccin mot covid-19. Arkivbild. Bild: Mia Höglund

Smittspridningen ökar – FHM:s uppmaning inför julen

Smittspridningen av covid-19, RS-virus och influensa ökar – till den grad att Folkhälsomyndigheten går ut med en uppmaning nu inför julen.
– Det är hög tid att vaccinera sig, säger avdelningschefen Sara Byfors.

ANNONS

Folkhälsomyndighetens senaste statistik visar att allt fler smittas av covid-19, då inrapporterade fall ha legat på en högre nivå de senaste veckorna. Vecka 47 rapporterades det in 4257 fall av covid-19 in i Sverige, en ökning med 16 procent om man jämför med veckan innan. Under vecka 48 finns det också en ökning av konstaterade fall.

– Smittspridningen i landet ökar, och det är hög tid att vaccinera sig enligt gällande rekommendationer om man ännu inte har gjort det. När allt fler smittas blir det än mer angeläget att man tar de vaccindoser som rekommenderas, säger avdelningschef på Folkhälsomyndigheten Sara Byfors i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet understryker Folkhälsomyndigheten också att det är viktigt för äldre personer och de i medicinsk riskgrupp att ha ett bra skydd – inte minst nu innan jul också nyår.

De rekommenderas en påfyllnadsdos

Alla som är över 65 år rekommenderas en påfyllnadsdos, liksom personer under 65 år som har en eller flera riskfaktor för allvarlig sjukdom. Exempel på riskfaktorer är hjärt- och kärlsjukdom, högt blodtryck och fetma.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Men det är inte bara covid-viruset som sprids. Under vintern ökar vanligtvis spridningen av luftvägsvirus – som till exempel RS och influensa – då många vistas inomhus.

FHM rekommenderar även influensavaccin

Myndigheten har också uppmanat personer i riskgrupp ska vaccinera sig mot influensa. Alltså: personer som är 65 år eller äldre, gravida efter vecka tolv, personer med kroniska sjukdomar och även personer med nedsatt immunförsvar.

– Det finns risk för att vinterns influensasäsong blir intensiv och vi ser att antalet fall börjat öka. Fler är mottagliga för att smittas och fler kommer sannolikt att bli sjuka i år eftersom det gått en tid sedan vi hade en omfattande smittspridning av influensa, säger Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Tar två veckor innan vaccinet skyddar

För de som ska träffa många personer under julhelgerna är det dags att vaccinera sig nu.

– Eftersom det tar cirka två veckor att få skydd från vaccinet är det nu som vaccination är viktigt för de som riskerar att bli allvarligt sjuka. Under pandemin har vi varit noggranna med att skydda oss på olika sätt och vi behöver komma ihåg att även influensa kan orsaka allvarlig sjukdom, säger Annasara Carnahan, i pressmeddelandet.

LÄS MER:Lucka 5 Mark-Postens julkalender fortsätter – är Försvarsmaktens Mini ”Inka” kanske Marks charmigaste hund?

LÄS MER:Så mycket fick kändiskocken för att laga mat i Sjuhärad

LÄS MER:Fullt utvecklad brand i ödehus