Högt tryck på barnakuten

Allt fler barn vårdas med RS-smitta på barnakuten på Södra Älvsborgs sjukhus.
– Kurvan går uppåt, säger Erica Cedervret Nilsson, verksamhetschef, avdelningen kvinnor och barn på SÄS.

ANNONS
|

RS-viruset sprids i samhället, och fler och fler spädbarn förs till barnakuten i Borås.

– I går hade vi sju barn inlagda och i dag tre, det pendlar mycket, men vi följer siffran och märker att det börjar stiga, säger Erica Cedervret Nilsson, verksamhetschef, avdelningen kvinnor och barn på SÄS.

– Kurvan går uppåt och vi har ett ökat söktryck.

Mäktar ni med alla patienter?

– Ja, det gör vi. Det är vi tvungna att göra. Vi behöver prioritera de barn som behöver läggas in.

Smittotalen är inte uppe i samma hemska nivåer som förra året, men ökningen väntas fortsätta över julhelgerna. Medskicket till föräldrarna är att tvätta händer, undvika kontakt med andra personer som har förkylningssymptom samt att välja bort vistelse i större folksamlingar.

– Det blir ett bekymmer när vi närmar oss jul. Här behöver man som förälder backa och försöka tänka efter. Inte minst de med de allra yngsta barnen, säger hon

Ansträngt läge på Östra

På barnakuten på Östra sjukhuset i Göteborg ser man samma utveckling, men nivåerna är högre och läget mer ansträngt. När dessutom kurvan för RS-smitta pekar uppåt väntas stora utmaningar och personalen har svårt att hinna med.

– Vi är inte bemannade för de här topparna, säger överläkare Katrin Adrian.

Bland de inlagda på Östra finns också barn där sjukdomsläget är allvarligt.

– Vi har 10–15 inlagda för RS och bland dem finns det barn som är allvarligt sjuka, säger hon.

En vanlig dag hanterar akuten 160 barn men den senaste veckan har siffran ökat markant. I veckan har i snitt 200 barn besökt akuten varje dygn och i söndags var de uppe i 240 barn.

– Alla har förstås inte RS, men många har det, säger Kartin Adrian.

RS-virus orsakar infektioner i luftvägarna och symptomen kan vara väldigt besvärliga för små barn. I sällsynta fall kan det få allvarliga konsekvenser.

– Det är något barn i Sverige varje år som dör av RS-virus. En hel del barn behöver sjukhusvård men oftast går det över av sig själv, utan att man behöver söka vård, säger Katrin Adrian.

Katrin Adrian, överläkare barnakuten på Östra sjukhuset.
Katrin Adrian, överläkare barnakuten på Östra sjukhuset.

Spädbarn behöver vård

Vuxna och äldre barn får sällan besvär av sjukdomen. Det är oftast spädbarn som behöver vård.

– De blir så mycket segt sekret att det blir svårt att andas för de minsta. Men vi har också en hel del ett- och tvååringar som har RS och fått en bakterielunginflammation till följd av det, säger hon.

Behandlingen handlar om att mildra symptomen, hjälpa till med syresättning och andning och se till att barnen får i sig mat.

– Det är inte ovanligt att vi sondmatar barnen. Ibland behöver de syrgas, högflödesgrimma och det sista steget är respiratorvård. Det finns ingen behandling som tar bort viruset.

Har ni någon med RS som behöver respiratorvård?

– Nej, inte i nuläget, säger hon.

När ska jag söka vård?

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du tror att ett barn har RS-virus och något av följande stämmer:

• Barnet är under 3 månader och har feber

• Barnet har svårt att andas

• Barnet har svårt att amma, dricka eller äta

Källa: 1177

Inte bemannade för ökningen

Grundbemanningen på akutmottagningen på Östra sjukhuset är inte tillräcklig för ett så stort antal barn.

– Nej, vi är inte bemannade för de här topparna i antal sökande och i antal barn som behöver läggas in, det blir längre väntetider på akutmottagningen och det blir trångt, säger Katrin Adrian.

Vad har ni för plan om det fortsätter att öka?

– Det finns reservplaner där vi kan stänga mottagningar och minska på den planerade vården som man gjorde under covid. Då kan vi prioritera mer åt akutsjukvård.

Både Östra och Säs befarar att smittans topp kommer att vara under julhelgen. Det finns dock en förhoppning om att det kan mattas av lite tidigare, i och med att folk är lediga och har barnen hemma från förskolan.

– Har vi tur avstannar det lite. Men vi förväntar oss en topp någonstans över julhelgen, när att man träffar många släktingar och hämtar upp många infektioner, säger Katrin Adrian.

LÄS MER:Eva vinner över döden - varje gång

LÄS MER:Maries son har försökt få hjälp av BUP i flera år: ”Jag slåss för min son”

LÄS MER:Kraftig ökning av covid-19 i Västra Götaland: ”Stort mörkertal”