Hon köptes ut av Alingsås – anställs i Mark

Hon har tidigare köpts ut av Alingsås kommun. Nu anställs Susanne Åhman som socialchef i Mark.
– Jag känner mig trygg med anställningen av Susanne, säger Ulf Dahlberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

I januari lämnade Mari Sandell Molander uppdraget som chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Marks kommun efter en längre tids kritik mot hennes arbete. Enligt Borås tidning riktade facken på Mari Sandell Molanders förra arbetsplats, Varbergs kommun, liknande kritik. Ändå anställdes hon.

Nu har en ny socialchef rekryterats till Mark, Susanne Åhman, som tidigare har fått lämna en tjänst i en annan kommun.

2017 blev Susanne Åhman omskriven i pressen i samband med att hon blev utköpt från sin tjänst i Alingsås kommun. I ett pressmeddelande från Alingsås kommun stod det bland annat: ”Det efterfrågades en annan styrning av socialförvaltningen för att säkerställa budgeten. Nu står det klart att förvaltningschefen lämnar sitt uppdrag.”

Socialchef Susanne Åhman. ”Jag tänker att med socialt arbete så kan man ju uppnå en så hög grad av självständighet som man kan. Att klara sig själv vill ju de allra flesta. Vi ska kunna komma in och stödja med det man inte klarar av.”
Socialchef Susanne Åhman. ”Jag tänker att med socialt arbete så kan man ju uppnå en så hög grad av självständighet som man kan. Att klara sig själv vill ju de allra flesta. Vi ska kunna komma in och stödja med det man inte klarar av.” Bild: Boel Ferm

Susanne Åhman fick ett rejält avgångsvederlag.

– När arbetsgivaren inte har skäl för uppsägningen kan man ingå en överenskommelse. Jag fick 16 månadslöner efter förhandling. Vi var 12, 13 personer som gick under ett och ett halvt år.

Kommer från tjänst i Ulricehamn

Susanne Åhman har anställts i Mark efter beslut av en enig kommunstyrelse.

– Jag känner mig trygg med anställningen av Susanne, de bakgrundskontroller som gjorts och de referenser som tagits visar på att vi gjort en bra rekrytering utefter de behov vi har i vår organisation, säger Ulf Dahlberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det känns väldigt bra att ha förtroendet, säger Susanne Åhman.

Närmast kommer Susanne Åhman från en tjänst som planeringschef i Ulricehamn.

– Jag jobbade kommunövergripande med kompetensutmaningen. Det som pekas ut som den största utmaningen Sverige står inför, att det inte finns tillräckligt med arbetsföra.

Vi kommer inte att kunna rekrytera utbildad personal i den utsträckning som vi är vana vid

Susanne Åhman påpekar att andelen äldre från 80 år och uppåt, kommer att öka med 50 procent de kommande tio åren. Medan antalet som kan jobba ökar med cirka fyra procent.

– Det gäller alla yrken. Vi måste använda varenda kotte som vi kan. Våra invandrare är en resurs som vi behöver. Vi kommer inte att kunna rekrytera utbildad personal i den utsträckning som vi är vana vid.

30 år som chef inom kommunal verksamhet

Som socialchef är Susanne Åhman ansvarig för fyra verksamhetsområden: äldreomsorg, funktionsstöd, hälso- och sjukvård samt familjeomsorg. Hon har 30 års erfarenhet som chef inom socialtjänsten runtom i Västsverige.

På frågan om varför hon vill ha just chefsjobb svarar Susanne Åhman att det ytterst handlar om att ha en reell möjlighet att påverka.

– Det som hela tiden har drivit mig är att göra något bra för de vi är till för. Det finns en utmaning i det. En del vill jobba som till exempel sjuksköterska, jag vill leda organisationen.

Socialtjänstens entré i Kinna.
Socialtjänstens entré i Kinna. Bild: Boel Ferm

Hur är ekonomin i Marks kommun jämfört med andra kommuner?

– Jag har inte hunnit sätta mig in än men vad jag förstår så har Marks kommun en relativt stabil ekonomi. Men det kommer att bli kämpigare framöver. Vi kommer att få lägre skatteintäkter. Kostnaderna ökar för äldreomsorg och sjukvård och så har vi lågkonjunkturen som en extra pålaga.

Om socialtjänstens budget svarar Susanne Åhman att det handlar om att nyttja resurserna på ett så bra sätt som möjligt

– Man måste hela tiden vara kreativ, inte göra som ”vi alltid har gjort” utan att se nya lösningar.

Socialtjänsten har ofta svårt att behålla personal, hur ser du på det?

– Jag har inte fått till mig om någon alarmerande personalomsättning. Men om personalresurserna blir färre och färre, kan vi inte vara en dålig arbetsgivare så folk vänder sig någon annanstans.

Susanne Åhman påpekar vikten av att kommun och region har en någorlunda gemensam hållning. ”Att inte kannibalisera på varandra.”

– Risken är att man tänker, bara vi är en tillräckligt attraktiv arbetsgivare löser det våra problem. Då tar vi arbetskraft från grannkommuner genom att övertrumfa med till exempel bättre villkor. Det blir ju inte fler människor. De bara rör på sig mellan kommunerna. Personalen ska trivas och ha bra arbetsvillkor.

Vad är din vision för socialtjänsten?

– Jag har väl egentligen ingen särskild vision. Det handlar om att ge stöd och hjälp till de mest sköra i kommunen. Därför är det oerhört viktigt att vi är duktiga på vårat uppdrag. Så att de som har rätt till stöd och hjälp får det. Att ha brukaren i fokus och utgå från dem, det är viktigt för mig.

Susanne Åhman förklarar att digitala tjänster ökar, hemtjänsten har till exempel kameraövervakning i stället för att åka ut till brukare på natten.

Socialtjänsten i Marks kommun ligger i Kinna.
Socialtjänsten i Marks kommun ligger i Kinna. Bild: Boel Ferm

– Det sparar personalresurser. Vi har också medicindosetter som öppnar sig själva och kognitiva hjälpmedel till personer med funktionsnedsättningar.

Vad ser du fram mot i ditt nya jobb?

– Jag är glad varje dag jag åker till jobbet. Det känns bara jätteroligt.

Susanne Åhman

Ålder: 53 år.

Familj: Man och ett barn.

Bor: I Fristad.

Utbildning: 3-årigt gymnasium i Borås

Vårdhögskolan i Göteborg, Sociala omsorgslinjen 100 p

Magisterprogram ledarskap, team och organisation 40 p

Masterutbildning i förändringsarbete

Arbeten: 1993-2003 Arbete inom vård och omsorg i olika befattningar, enhetschef och handläggare inom vård och omsorg.

2003-2006 Distriktschef äldreomsorgen i Marks kommun

2006-2008 Verksamhetschef Handikapp och Psykiatri i Marks kommun

2009 - 2012 Verksamhetschef äldreomsorgen i Borås stad

2012 - 2013 Socialchef i Herrljunga kommun

2013 - 2017 Socialchef i Alingsås kommun

2017 - 2023 Planeringschef i Ulricehamn

2023 - Socialchef i Marks kommun

LÄS MER:Här vill kommunen bygga nya äldreboendet

LÄS MER:Hemtjänsten märker av ökat behov i centrum

LÄS MER:Förvaltningschefen i Mark slutar – efter massiva kritiken