Hund hade tumör och var avmagrad – åtalas för djurplågeri

En kvinna i Mark står åtalad för djurplågeri efter att en av hennes hundar inte tagits i tid till veterinär. Kvinnan förnekar brott.

ANNONS
|

En kvinna i Mark är skäligen misstänkt för djurplågeri efter att hon i slutet av förra året inte tagit sin sjuka, avmagrade och i benet skadade hund till veterinär eller gett den annan nödvändig vård eller låta avliva djuret i god tid. Därmed, menar åklagaren, utsattes hunden för onödigt lidande.

Då hunden slutligen togs till djursjukhus för avlivning, på ägarens initiativ, anmäldes hundens tillstånd till länsstyrelsen. En veterinär skriver följande i sin anmälan:

”Hunden är uppenbart kraftigt avmagrad - hull 2/9 (2 är lika med avmagrad, reds. anm.) med tydliga höftben som sticker upp, vass i ryggen med kotornas tornutskott tydliga och tydliga revben.”

I ett senare förhör beskriver veterinären mer om tillståndet:

”Jag gjorde en undersökning och han hade feber, han hade kraftig smärta i höger bak och hade en snabb hjärtfrekvens och han hade kraftigt ont när man kände på benet. Han hade en stor knöl, en tumör som var cirka 20 cm i diameter och av trycket på kärlen så hade han en kraftig lymfangit. Tumören satt högt upp på lårbenet och gick även på insidan av lårbenet, det finns en risk att tumören gått in i skelettet och försvagat skelettet, då kan benet gå av men eftersom han gick på benet några steg var det troligtvis inte av. Har vi otur så var benet av och den här tuffa hunden kämpade på trots fraktur på benet på grund av den här tumören. Han hade vätskeutträde i underhuden på grund av det.”

Veterinären säger också att hunden fått bära tumören under lång tid utan åtgärd:

”Han har minst gått veckor eller månader med den här tumören.”

Kopplad i trappan

Vid en tidigare inspektion av länsstyrelsen upptäcktes att den nu åtalade kvinnan höll två hundar, varav den som senare fick avlivas, i ett koppel fäst vid en trappa. Länsstyrelsen noterar att det inte är tillåtet att hålla hundar bundna inomhus.

Länsstyrelsen konstaterade att hundarna saknade både leksaker och sovplatser:

”Hundarna saknade helt miljöberikning även vid denna kontrollen. De hade inga mjuka liggplatser och ingen möjlighet att bädda. Hundarna hade förhårdnader på armbågarna vilket kan bero på att de under en längre tid inte haft mjuka liggplatser. Inredningen och hållandet av hundarna gav ingen möjlighet att söka avskildhet från varandra. Det fanns inga leksaker eller andra föremål för hundarna att sysselsätta sig med.”

I förhör säger den misstänkta kvinnan att hon inte kunde se att hunden hade ont, men att hon insåg att något var fel med honom då han inte kunde resa på sig. Det var också därför som hon slutligen ringde djurambulansen.

”Det var den värsta dagen i hela mitt liv”, säger hon.

Kvinnan får i förhöret frågan hur hon ställer sig till anklagelsen om djurplågeri.

”Jag förnekar det totalt”, svarar hon och pekar på att det var hon själv som ringde djurambulansen.

Kvinnan står nu åtalad för djurplågeri vid Borås tingsrätt.

LÄS MER:Inplastade julgranar dumpade vid vandringsled

LÄS MER:Marks GK klara för uppflyttning

LÄS MER:Ponny misstänks ha utsatts för djurplågeri: ”Det värsta jag har sett hittills”