Pär Brundin, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Kinna, är försiktigt optimistisk inför framtiden för bostadsmarknaden i Marks kommun.
Pär Brundin, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Kinna, är försiktigt optimistisk inför framtiden. Bild: Arvid Adrell

Hus i Marks kommun stabila på marknaden

Bostadsmarknaden har svalnat enligt Mark-Postens rundringning. Men stigande räntor och elpriser har påverkat Mark betydligt mindre än grannkommunerna. Än så länge.

ANNONS
|

I storstäderna har röda rubriker visat på drastiskt sjunkande priser på bostadsmarknaden. Högre räntor, elpriser och inflation, i kombination med en allmän oro för ekonomin, har gjort köpare mer tveksamma. Samtidigt ser sig många tvingade att sälja när månadskostnaderna skenar. Även Mark är påverkade av situationen enligt Pär Brundin, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Kinna.

– Det är klart att det är lite svalare för tillfället. Det är färre på visningar, vi har inte lika mycket budgivningar som förra året och försäljningarna tar i snitt lite längre tid. Det är rätt stor skillnad.

Han pekar på att priserna i somras och under pandemin varit onormalt höga.

– Det har ju också varit nästan gratis att låna pengar. Jag tror att det kommer återgå, vi har inte heller haft några jättestora pristapp. Men från de högsta nivåerna har vi kommit ner en bit.

”Nu händer det att det inte kommer några kunder”

Peter Rosenqvist på Fastighetsbyrån i Kinna och hans kollegor har fått ändra arbetssätt.

– Om vi la ut en fastighet i somras hade vi visning efter tio dagar med 15 kunder. Så blev det budgivning och kontrakt efter ett par veckor. Nu händer det att det inte kommer några kunder, så vi får leta upp dem istället. Ibland får man godta bud under utropspris.

Men jämfört med med grannkommunerna är marknaden stabil. I Borås och Härryda har priserna sjunkit med runt åtta procent de senaste tre månaderna. I Mark är läget i princip oförändrat, enligt Svensk mäklarstatistik. Men Peter Rosenqvist tror på en nedgång även här.

– Jag tror att vi kommer se något sjunkande priser, sen hur länge det kommer pågå är skitsvårt att veta. Vi får nog inse att det kommer ligga på den här nivån i några år. Troligtvis får man vara beredd på att man inte får samma pris 2023 som man kunde få 2021.

Pär Brundin på Svensk fastighetsförmedling är mer optimistisk.

– Det har varit en osäkerhet men nu vet folk till exempel att man kommer få kompensation för elräkningar, det gör att man har enklare att ta beslut. Man vet ungefär var räntorna kommer landa på framöver. Jag tror att det kommer ta fart.

LÄS MER:Lägenheterna i Kinna centrum har snart sålt slut

LÄS MER:Fullt utvecklad brand i ödehus

LÄS MER:Elstödet till hushållen ska betalas ut i februari