Bröderna Jonas Olofsson och Henrik Munthe vill skapa förutsättningar för småföretagare att växa. Här tillsammans med grävmaskinisten Nicklas Bjelkenberg.
Bröderna Jonas Olofsson och Henrik Munthe vill skapa förutsättningar för småföretagare att växa. Här tillsammans med grävmaskinisten Nicklas Bjelkenberg. Bild: Ola Pilhem

I Skene skog ska småföretagen få plats att växa

Vid Skene skog pågår förberedelserna för fullt. Om ett år hoppas bröderna Jonas Olofsson och Henrik Munthe att de första företagen kan flytta in.

ANNONS
|

De är båda delägare i företaget Bokliden fastighets AB och de driver flera andra företag tillsammans eller var och en för sig. Nu har de startat ett projekt i industriområdet Skene skog som flera andra företag förhoppningsvis kommer att få glädje av.

– Tanken är att vi ska bygga lager och kontor där. Sedan ska vi stycka av 16 enheter som vi ska sälja eller eventuellt hyra ut, säger Henrik Munthe.

I första hand handlar det om 16 lokaler med äganderätt.

Behöver nya lokaler

Det första som kommer att stå klart blir ett kontor och lager som ska bli nya lokaler för Jonas Olofssons egna företag Byggservice i Mark, som planerar att flytta verksamheten från Hyssna där de håller till idag. Inflyttningen är planerad till nästa höst.

– Eftersom vi är en lokal byggentreprenör så kommer vi att bygga det här projektet med egna snickare och i trä. Det kommer att sticka ut i området och piffa upp lite, säger Jonas Olofsson.

Att bygga i trä är både bra för miljön och för ekonomin, för närvarande har priset på trä gått ned jämfört med andra byggmaterial.

Så här är området tänkt att se ut när det står klart.
Så här är området tänkt att se ut när det står klart. Bild: Källa: Bokliden fastighets AB

När detta är klart ska de gå vidare och bygga upp två byggnader till som kan liknas vid radhus för småföretag. Förmodligen byggs en länga till att börja med, de vet ännu inte hur stor efterfrågan är. Planen är att den första delen ska finnas på plats under första halvan av 2024.

– Det har inte gått att marknadsföra det här ännu, säger Henrik Munthe.

Det som bröderna hoppas på är att entreprenörer och småföretagare som behöver lokaler att utvecklas i ska välja att etablera sig här, med lager eller kontor.

En företagsby

Lokalerna kommer att vara flexibla och det kommer att finnas två olika storlekar. Det kommer att finnas 100 kvadratmeter stora lokaler där det går att bygga till ett loft för kontor eller så går det att välja 200 kvadratmeter där det redan är förberett för en kontor- och köksdel.

– När vi började fundera på detta så kände jag att det här fanns inte riktigt i kommunen. Det finns ett behov av den här typen av lokaler, säger Jonas Olofsson.

De ser framför sig en liten företagsby där olika småföretag stötar varandra och att det blir som en liten mötesplats.

– Vi kommer själva att sitta här så det är kul om det blir lite fart och fläkt.

LÄS MER:Ingrid hyllar sin ort – med arkitektritat pepparkakshus

LÄS MER:Förvaltningschefen om konsultfakturorna: "Viktigt att arbetet blir gjort på ett bra sätt"