Ingen batterifabriken i Svenljunga • Dahlberg (S): ”Överraskade”

Det norska företaget Freyr som skulle etablera en fabrik för battericeller i Lockryd i Svenljunga drar sig ur. En av de som överraskades av beskedet var kommunstyrelsens ordförande Ulf Dahlberg (S).
– Den här frågan behöver på något sätt analyseras, säger han.

ANNONS

Samarbetet mellan det norska battericellsföretaget Freyr, fastighetsbolaget Logistea och Svenljunga kommun avbryts. Detta enligt ett pressmeddelande som Logistea skickade ut under lördagen.

– Jag blev verkligen förvånad, sa Johan Björkman (M), kommunstyrelsens ordförande i Svenljunga kommun till P4 Sjuhärad.

Marks kommun är inte direkt påverkade men i och med den stora etableringen, som enligt vissa kalkyler skulle inneburit 3 000 arbetstillfällen, så hade det även kunnat få Mark att växa.

– Jag har fått information från Sjuhärads kommunalförbund och alla är ganska överraskade, säger Ulf Dahlberg (S), kommunalstyrelsens ordförande i Marks kommun.

Vill göra Sjuhärad attraktivt för etableringar

Under kommunfullmäktigemöten har han pratat just om hur kommunen kan förbereda sig inför etableringen i form av detaljplaner för bostäder och lokaler för eventuella underleverantörer.

– Den här frågan behöver ju på något sätt analyseras. Svenljunga kommun har gjort ett väldigt stort grundarbete som innebär att man skulle kunna inleda samtal med andra motsvarande aktörer, säger Ulf Dahlberg.

Han ser all anledning att fortsätta bevaka den utveckling som sker i grannkommunen även om det inte blir någon batterifabrik och samtidigt arbeta med att göra den egna kommunen attraktiv för större företag.

– Freyr kommer väl göra en omstart av sina satsningar och om det ens blir i Sverige vet vi inte. Men om vi inte har en platsförberedelse så åker de stora företagen någon annanstans och vi vill gärna att de ska titta hitåt och förstå att här finns det möjlighet att etablera, säger han.

LÄS MER:Fårägarna om vargangreppet: ”Jättetråkigt och obehagligt”

LÄS MER:Montessoriskolans svar: Lägger ner i Sätila

LÄS MER:Tappen i Sätila utsatt för sabotage – hotas av stängning