Det sammanlagda värdet på narkotikan beräknas till 2,4 miljoner kronor.
Det sammanlagda värdet på narkotikan beräknas till 2,4 miljoner kronor. Bild: Källa: Malmö tingsrätt

Internationell polisinsats- Markbo fast i knarkhärva

En 28-årig man från Marks kommun misstänks för grovt narkotikabrott och det finns kopplingar till en internationell liga. Polisen kunde nysta upp fallet genom att knäcka krypterad kommunikation.

ANNONS
|

Det är riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, RIO, som står bakom åtalet som väcktes i fredags.

– Det som ligger till grund utredningen är krypterad information som utländsk polis har knäckt. Det är en informationstjänst som heter Sky där de tilltalade har kommunicerat med varandra, säger kammaråklagare Daniel Veivo Pettersson vid RIO i Göteborg.

Det handlar om en grupp på fyra män som åtalas för att bland annat ha smugglat in respektive tagit emot 25 kg cannabis.

Internationellt samarbete

Genom ett samarbete mellan bland andra svenska polisen, Europol och polismyndigheten i Frankrike har det gått att spåra narkotikans väg via Nederländerna och Tyskland till Helsingborg.

Därifrån har sedan transporten fortsatt in i Marks kommun där den togs emot av den 28-årige Markbon som nu åtalas misstänkt för grovt narkotikabrott. Enligt åtalet så ska han ha kontaktat de övriga för att köpa narkotikan.

Han misstänks även ha hanterat 934 gram kokain. Sammanlagt rör det sig om narkotika för stora värden.

–Gatupriset på kokainet ligger på 900 000 kronor och gatupriset på cannabisen ligger på 1,5 miljoner kronor, säger åklagaren.

Kommunikation mellan de åtalade har pågått i chattprogrammet Sky, enligt åtalet.

Nekar till brott

Den misstänkte 28-årige mannen har suttit häktad sedan 30 september 2022. I samband med gripandet den 27 september beslagtog polisen 38 000 kronor i kontanter tillsammans med mobiltelefon, sim-kort och flera kontantkort som han bar med sig.

Mannen nekar till brott och hans advokat har inte möjlighet att svara på frågor.

– Jag kan inte kommentera någonting nu. Jag kan inte uttala mig i nuläget. Jag har fått de instruktionerna, säger 28-åringens försvarsadvokat Gabriel Barsoum.

Även de tre övriga männen, som är i 30- till 40-årsåldern, nekar till brott. De är bosatta i Skåne. Enligt förundersökningen misstänks två av dem tillhöra ett kriminellt gäng med internationella förgreningar.

Brotten ska ha begåtts under sommaren 2020. Polisen i Sverige inledde en undersökning redan då men eftersom polisen bedömde att bevisningen inte räckte så pausades utredningen. Tack vare att polisen i Sverige fick hjälp av sina kolleger i andra länder med att koda av och analysera den krypterade kommunikationen så kunde utredningen fortsätta och det är det arbetet som nu ligger till grund för åtalet.

Markbon har tidigare avtjänat ett 1,5 år långt fängelsestraff för andra narkotikabrott.

Huvudförhandlingen inleds senare i december i Malmö tingsrätt.

LÄS MER:En anhållen för misshandel i Marks kommun

LÄS MER:Brand i barack i Skene

LÄS MER:Därför maskerar Mark-Posten mannens ansikte