Isabella,15, har siktet inställt på att bli prima ballerina

Isabella har tränat balett sedan hon gick i fjärde klass. Hon går i balettskola sex dagar i veckan från klockan åtta på morgonen till klockan sex på kvällen.
– Jag var nära att hoppa av på grund av de långa resorna, berättar Isabella Gonzalez Rendon.

ANNONS
LocationÖrby|

Dans fyller Isabella Gonzalez Rendons liv. Hon har inte tid för något annat. Det blir sena kvällar eftersom hon pendlar mellan hemmet i Örby och skolan i Göteborg måndag till lördag.

– Det värsta med det är att jag inte får se så mycket av min lillebror Matteo som är fem månader gammal, berättar hon och tittar ömt på honom som sitter i mamma Patricia Rendons knä.

Isabella Gonzalez Rendon är väldigt tydlig med att det är hon själv som vill satsa på dansen. Hon känner absolut ingen press från sin mamma.

– Jag gillar att dansa, jag blir glad av att dansa. Dock hade jag tänkt att jag skulle hoppa av och byta skola i år, berättar hon.

Siktar mot balettskola i Stockholm

Men när Isabella Gonzalez Rendon började tänka efter hur det skulle vara att gå i vanlig skola och lämna dansen, insåg hon att det inte skulle gå. Dansen betydde för mycket för henne. Men det visade sig också att eftersom hon inte har läst vissa ämnen, så skulle det resultera i att hennes betyg skulle sänkas.

Isabella Gonzales Rendon går i nian och har börjat inrikta sig på framtiden och fundera på vilken skola hon ska söka in på efter grundskolan.

Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm ligger högt upp på listan av utbildningar som Isabella Gonzalez Rendon skulle vilja komma in på. Fördelen är att hon där får studera både klassisk och modern balett och det innebär att hon har lättare att konkurrera utomlands eftersom den sistnämnda varianten i det närmaste är en förutsättning för att kunna ta sig vidare. Helst skulle hon så småningom komma in vid ett holländskt balettkompani.

– Holländarna är bäst i Europa när det gäller modern dans och det är det jag vill arbeta med, säger Isabella Gonzalez Rendon.

Kroppen tar mycket stryk

Disciplinen och ambitionen har hon kunnat skaffa sig under de sex år som hon gått på Svenska Balettskolan i Göteborg. Men det har kostat henne blod, svett och tårar.

–Ja, vi kan ju få väldigt mycket blåsor och sånt. Naglarna blir blåsvarta och lossnar ibland, säger Isabella Gonzalez Rendon med vämjelse.

En balettdansares kropp förslits väldigt snabbt. Därför pensioneras de som dansar klassisk balett redan i 40-årsåldern. Hon påpekar att det är därför som en dansare måste börja tidigt för att ”kroppen tar slut”. Den som dansar modern balett kan i regel hålla på lite längre. Men känslan när Isabella Gonzalez Rendon står på scenen uppväger allt.

– Det är en helt underbar känsla. Att stå där och få göra det jag tycker om. Och att jag vet att flera, flera, flera människor står och kollar på mig. Att bara få stå där och göra det jag verkligen brinner för och gillar.

Spelar huvudroll på Stora Teatern

Isabella Gonzalez Rendon har redan innehaft huvudrollen i flera uppsättningar. Nästa termin är det dags för hennes drömroll. Då får hon sätta på sig tåskorna och dansa in på scenen som Julia i en uppsättning av ”Romeo och Julia” på Stora Teatern i Göteborg.

Föreställningen är en skolproduktion där även professionella dansare kommer att medverka. Om Isabella Gonzalez Rendon kommer in på Kungliga Svenska Balettskolan nästa höst är hon ett steg närmare sin dröm att bli balettdansare.

LÄS MER:Marktalangerna: Alice Broman i IFK Örby siktar på utlandskarriär

LÄS MER:Här är Marks kommunkoreografer

LÄS MER:Så laddar Saga Ludvigsson från Örby för kvalveckan i Idol på TV4