Marktalangerna: Alice Broman i IFK Örby siktar på utlandskarriär

I den nya artikelserien Marktalangerna kartlägger Mark-Posten de mest lovande ungdomarna inom en rad olika sporter i kommunen. Först ut är fotbollstalangen Alice Broman från Örby.
– I framtiden är min dröm att spela utomlands. Men jag måste ta några steg till innan det blir aktuellt, säger hon.

ANNONS
LocationÖrby|
|

Hon är bofast i F07-landslaget, och är inne på sin andra säsong som ordinarie i IFK Örbys A-lag. Samtidigt drömmer hon om bättre ligor, och större arenor. Alice Broman är en av flera löften från talangfabriken IFK Örby.

Fotbollen kommer i familjen. Pappa Mikael är tränare för henne i IFK Örby, och bröderna Carl och Gustav (Skövde AIK) spelar båda fotboll.

– Mina bröder har spelat sedan de var små, och min pappa har tränat de också. Det har blivit att jag har hängt med sedan jag var liten. Det var en självklarhet att jag också skulle göra det.

Alice tränar drygt sex pass i veckan, med både klubblaget och på skoltid, då hon går NIU på Sven Erikson-gymnasiet i Borås.

Vad är dina största styrkor?

– Det är nog mitt försvarsspel. Och att jag är väldigt kommunikativ på planen och försöker leda och ta ansvar.

Just storebror Gustav är en person och spelare som betyder extra mycket för henne.

– Det är klart, han betyder jättemycket för mig på det sättet. Han ger mig mycket tips och råd. Jag lär mig väldigt mycket från honom också. Både när vi pratar och ser hur han spelar.

Storebror Gustav Broman spelar en stor roll för Alice:s fotbollsspelande.
Storebror Gustav Broman spelar en stor roll för Alice:s fotbollsspelande. Bild: Bildbyrån

Alice Broman var med i F16-landslagets senaste samling med matcher mot Norge i Eksjö i början på september, och fick även göra sitt andra landslagsmål.

– Jag är väldigt nöjd. Vi har mött de innan men då har det inte gått så bra för oss. Det var kul att äntligen få vinna mot dem. Det kändes bra. Extra skönt att få göra mål.

Totalt har det blivit elva landskamper för henne, och två mål. Första landslagsmålet kom tidigare under sommaren, när de spelade Nordisk flick-turneringen mot Danmark.

– Det är alltid en ära att få representera landslaget. Det är bara att njuta varje gång man får chansen att vara med där och göra sitt bästa, säger Alice.

Senare i november väntar ett EM-kval. Att vara med i kvalet och spela EM för Sverige är ett mål för 16–åringen.

– Det vore otroligt häftigt att få vara med på det också. Det vore otroligt mäktigt att få spela mästerskap.

Alice Broman

Ålder: 16 år

Bor: Kinna

Familj: Mamma, pappa, två bröder.

Gör: Spelar fotboll i IFK Örby.

Tittar på: Läser gör jag inte, men jag kollar på olika program och så. Ganska dålig på serier och sånt.

Lyssnar på: Det som spelas i omklädningsrummet.

Hur ser du på dina chanser att ta en plats där?

– Det handlar om att jag måste fortsätta utvecklas, och prestera. Vara skadefri och frisk så man får chansen att kunna konkurrera om en plats där också.

Alice fortsätter:

– Det finns folk som gärna vill ta den plats som jag har, så det är bara att fortsätta prestera och utvecklas så man får vara med.

I klubblag har hon alternerat mellan högerback och mittback, men hon föredrar den sistnämnda positionen på planen.

Varför?

– Jag vet inte, jag är mer defensiv i min spelstil och mittback har jag varit sen jag var jätteliten, så jag känner mig trygg och bekväm där.

Hyllar Fridolina Rolfö

På frågan om det finns någon spelare som hon ser upp till så svarar Alice: Fridolina Rolfö, den svenska landslagsstjärnan och FC Barcelona-proffset.

– Dels att hon är en otroligt duktig fotbollsspelare. Jag tycker det är häftigt att hon också gjort sig ett namn inom damfotbollen. Att en svensk också kan göra det.

Alice följde damlandslagets framfart under VM med spänning.

– Det är klart att jag följde de väldigt mycket. Det var synd att de inte kunde ta sig till final. De var värda ett tredjepris, så det var kul att de fick det.

Hon medger att även det är en dröm, att få spela i seniorlandslaget.

– I framtiden är min dröm att spela utomlands. Men jag måste ta några steg till innan det blir aktuellt.

Alice Broman, fotbollsspelare från Örby.
Alice Broman, fotbollsspelare från Örby. Bild: Gustaf Hallin

Med bra prestationer i landslag och klubblag har även intresse från andra föreningar kommit. Alice är dock tydlig med att hon inte vill lämna IFK Örby ännu.

– Jag har fått några som har kontaktat mig. Jag kommer i alla fall spela klart säsongen nu, så får vi se vad som händer. Jag vet inte vad som händer nästa år faktiskt.

Men du är öppen för att du kan flytta?

– Det beror på lite vilka lag det är, vilken division det är. Då vill jag gå till ett lag som är högre upp. Just nu kommer jag fokusera på Örby säsongen ut.

IFK Örby, ja. För närvarande ligger laget på en elfte plats, precis ovanför nedflyttningsstrecket.

När Mark-Posten träffar Alice har laget precis besegrat Halmstads BK med 2-1. Målsättningen är tydlig från Bromans sida: Kontraktet ska säkras.

– Vi får jobba på. Varje match är otroligt viktig in i det sista. Vi ska göra allt för att hålla oss kvar. Det är det enda som finns. Det tror jag vi kommer klara. Vi har en otroligt stark trupp och bra konkurrenssituation.

Hon fortsätter:

– Vi har en bra känsla i truppen också. Jag tror det kommer gå vägen.

Om tränarbytet i Örby: ”Tycker det varit väldigt positivt”

Tidigare under säsongen skedde ett tränarbyte då klubben sparkade Katarina ”Cancan” Olsson, och ersatte henne med Mikael Broman. Ja, Broman.

– Jag tycker det har varit väldigt positivt. Väldigt bra känsla i truppen. Träningarna är väldigt bra, det är högt tempo. Bra nivå, och även fast vi förlorade tre matcher i början på höstsäsongen så har det inte märkts på träningarna.

Hur är det att ha sin pappa som tränare?

– Jag har haft honom sen jag var liten. Det är klart det är lite speciellt att ha sin pappa i ett lag som spelar i division ett. Hemma är vi bara pappa och dotter. När vi är på fotbollen är han bara min tränare.

Hon fortsätter:

– Vi pratar en del också. Det är lättast för mig att fråga honom också.

LÄS MER:Marktalangerna: Pontus Romare

LÄS MER:Marktalangerna: Alexander Koch-Liedes

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Mark-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.