Julmarknaden i Sätila lockade med bröd och hantverk

Julmarknadssäsongen har startat och en långväga besökare vid julmarknaden på Hernströmsgården i Sätila var Elin Rohdén som annars bor i Istanbul. Hon kikade på stickade sockar och mössor.
– Jag vet inte om det behövs där än. Det är inte så kallt, säger Elin Rohdén.

ANNONS
|

Hon är gift med fotbollsproffset och landslagsspelaren Marcus Rohdén som spelar i Fatih Karagümrük i turkiska högstaligan. Eftersom han håller på att ladda upp för EM-kvalet på torsdag så hoppade han över julmarknaden.

Elin Rohdén som ursprungligen kommer från Borås passade istället på att besöka julmarknaden i Sätila tillsammans med sin mamma.

– Den vill man ju inte missa, det är mysigt, säger Elin Rohdén.

För hennes mamma Maria Brunander Fransson är det en fin tradition.

– Jag har släkt härifrån, det ligger mig varmt om hjärtat. Vi kände att vi kunde åka hit och så ville Elin följa med, säger hon.

Maria Brunander Fransson planerade bland annat att köpa den berömda Sätilakakan. Det och kalvdansen brukar vara det som sticker ut på höst- och julmarknaden i Sätila.

Julmarknaden i Sätila räknar med 500 besökare

Arrangören Sätila hembygdsförening har valt att kalla det för både höst- och julmarknad eftersom det är så tidigt på säsongen.

– Vi är tidiga i Marks kommun. Man måste ha passerat Allhelgonahelgen, det är det minsta kravet, säger Jenny Nilsson och skrattar.

Hon är ledamot i styrelsen och under julmarknaden hjälper hon till att dirigera bilar så att alla får parkering. Egentligen bor hon i Ubbhult men hon valde att gå med i Sätila hembygdsförening.

– Jag tänkte att det vore roligt att engagera sig i något. Det är ett sätt att vara en del av sin hembygd, säger Jenny Nilsson.

Inne bland utställarna berättar bokningsansvariga Ann-Christin Bertilsson om årets julmarknad.

– Det är alltid välbesökt. Det brukar vara mellan fyrahundra och femhundra besökare. Jag har bokat in cirka fyrtio olika utställare med olika hantverk. Alla tycker att det är trevligt att komma till Sätila. Det är några som kommer tillbaka från år till år, säger Ann-Christin Bertilsson.

Ett tjugotal medlemmar hjälper till bakom kulisserna, marknaden har genomförts i närmare tjugo år.

Besökarna kunde bland annat köpa sylt, honung, kalvdans och olika typer av hantverk. Dessutom serverades det kaffe, hembakt och risgrynsgröt.

Stickade strumpor och hembakt

En av utställarna var Bredaredsbon Lennart Svensson, kallad för Strumpe-Lennart. Han använder en handstickningsmaskin från 1894.

– Den är outslitlig. Min mamma lärde mig att sticka när jag var tio år. Nu när jag är pensionär så har jag all tid i världen, det är en trevlig hobby, säger Lennart Svensson.

Vid bordet för hembakt står Katarina Almkvist och Eva Peterson. De har bakat i flera dagar, de vet att Sätilakakan är något som går åt.

– Vi bakar i en vedeldad ugn i källaren. Det är en tradition i Sätila, säger Katarina Almkvist.

Två av de yngsta som medverkar i julmarknaden är tomtenissarna Julia Karlsson och Ingrid Halldén, båda 12 år.

– Vi hjälper tomten att dela ut julklappar, säger Julia Karlsson.

Det var hennes mormor som frågade de om de ville hjälpa till. Under lördagen satt de i en julpyntad släde med en påse med julklappar framför sig som de yngre besökarna kunde göra anspråk på.

Under lördagen höll även Kinna hembygdsförening en julmarknad i Mariebergsparken.

LÄS MER:41 villor på gång i Ubbhult

LÄS MER:Odla dahlior som i Älekulla – experternas planteringstips

LÄS MER:Här får gården oväntat besök – av buss 430