Katolske biskopen besökte Strömma

För första gången håller den europeiska ekumeniska lärarorganisationen European Federation of Christian Teachers, Siesc, sin årliga konferens i Sverige och Sätila. Den katolske biskopen Anders Arborelius höll öppningsframförande i måndags kväll inför 56 deltagare från 10 länder.
– Det glöms ofta bort att det är en mänskligt rätt för varje barn att få möjlighet till andlig utveckling, sade han bland annat.

ANNONS
|

Det pratas tyska, franska, engelska och svenska på vad som till vardags annars är en naturbruksskola. Kristna lärare och andra skolintresserade har samlats i Sätila där det just nu pågår en kristen lärarkonferens med temat ”Barns rätt till andlig utveckling” på Strömma Naturbrukscentrum. Det är den ekumeniska föreningen Riksförbundet Kristen Fostran, Rkf, som är värdar.

Ulla-Carin Dahl Rolfö är vice ordförande i föreningen och har arbetat med planeringen.

– Vi byter åsikter och erfarenheter med andra likasinnade och får en inblick i hur de har det i andra länder. Man får vänner för livet, säger hon.

 Ulla-Carin Dahl Rolfö är vice ordförande i Riksförbundet Kristen Fostran, Rkf, som står som värdar för sommarmötet.
Ulla-Carin Dahl Rolfö är vice ordförande i Riksförbundet Kristen Fostran, Rkf, som står som värdar för sommarmötet. Bild: Boel Ferm

Konferensen pågår i fem dagar och flera deltagare har valt att antingen komma tidigare eller stanna längre. För många är det första besöket i Sverige. När Mark-Posten besöker skolan pågår middagen och det pratas på flera språk. Kvinnorna i köket som gör maten har precis serverat köttbullar, kokt potatis, gräddsås och lingon och inlagd gurka.

– Lingonen är slut, det var väldigt populärt. Vi serverar svensk husmanskost de här dagarna, säger en av kvinnorna.

Dagarna består av föredrag och diskussioner på förmiddagarna och utflykter på eftermiddagarna. Olika inbjudna föreläsare talar och till invigningen i måndags kväll kom den katolske biskopen, kardinal Anders Arborelius.

Biskopen speciellt inbjuden gäst

Många ville prata med biskopen som höll ett öppningsanförande följt av en nattvardsmässa. Arborelius pratade bland annat om familjers inverkan på om barnen utvecklar en andlighet eller inte.

– Om det inte finns en andlig eller religiös influens från familjen är det väldigt svårt för barnen att utveckla andlighet.

Han pratade också om respekt.

– En sekulär person behöver respektera den religiösa människan som varande andlig, och den religiösa människan behöver respektera den sekulära människan som också andlig. Vi måste hitta en gemensam grund, annars blir gapet bara djupare.

Den katolske biskopen, kardinal Anders Arborelius, medverkar med ett öppningsanförande och en mässa.
Den katolske biskopen, kardinal Anders Arborelius, medverkar med ett öppningsanförande och en mässa. Bild: Boel Ferm

Arborelius pratade också om att det finns en känsla av allmän meningslöshet och ett tomrum i dagens samhälle. Vissa människor börjar längta efter något mer, menade han.

– Det finns en andlig dimension i varje människa.

Biskop Arborelius höll sitt anförande på engelska. Han pratar sex språk flytande. Mark-Posten fick en pratstund med honom på plats i Sätila.

Vad är skolans ansvar för att lära ut tolerans och respekt?

– Skolan måste ju fostra eleverna både till att vara frimodiga och våga säga det de tror och tycker är bra, men också att de lär sig att respektera andra meningar, andra sätt att tänka och leva. Det är viktigt att det finns en sådan öppenhet i skolorna. Man måste respektera andra uppfattningar.

Hur tänker du runt de senaste bränningarna av koranen?

– Det finns en rädsla och en väldigt kritisk attityd mot islam. Frågan för lagstiftningen är hur man ser på det. Är det ett hatbrott, varför bränner man, för att man hatar religionen eller för att man hatar människorna?

Han fortsätter:

– Det är alltid så i lagstiftningen att den inte kan fånga in allting. Det är svårigheten i sådana här sammanhang. Att det inte finns någon riktig klarhet i var det går en gräns.

Anders Arborelius säger att han själv är absolut emot bränningarna.

– Men frågan är om det hjälper att förbjuda det, då kanske det blir ännu mer spännande. Här får man tänka efter ordentligt, det är inte lätt.

Hur ser det ut med katolicism i Sverige?

– Den katolska kyrkan är en liten kyrka, 1 till cirka 1,5 procent av befolkningen. Varje år ökar det med några tusen på grund av invandringen. Det finns 129 000 registrerade i våra församlingar. Det finns nog ett stort mörkertal, det är svårt att veta hur många som finns.

Vad är Gud?

– Vi tror ju som kristna att det är kärlekens gemenskap mellan fadern och sonen och anden. Så Gud i sig själv är en treenig gud. Vi använder orden far och son men det betyder inte att Gud är någon slags människa. Vi tror att gud är en personlig gud, eller rättare sagt tre personer i samma natur. Det kan vara väldigt svårt att förklara. Att i den kristna tron tror vi på en Gud men i tre personer.

Vad är då meningen med livet?

– Att leva i guds kärlek och ge den vidare. Vi är oändligt älskade.

Den katolske biskopen kardinal Anders Arborelius

Född 1949 i Sorengo, Schweiz och växte upp i Lund.

Anders Arborelius konverterade till katolicismen i november 1969 i S:ta Elisabeths kapell i Malmö.

Anders Arborelius blev utnämnd till biskop av påve Johannes Paulus II 17 november 1998.

Han biskopsvigdes 29 december 1998 i St. Eriks katolska domkyrka i Stockholm.

Påve Franciskus meddelade den 21 maj 2017 att biskop Anders Arborelius skulle utses till kardinal.

Biskop för Stockholms katolska stift sedan 1998.

Biskop Anders är den första katolska biskopen i Sverige med svenskt ursprung sedan den lutherska reformationen på 1500-talet.

Han har en fil. mag. i moderna språk – engelska, spanska och tyska - vid Lunds universitet och har studerat teologi och filosofi i Brügge och Rom.

Biskopens valspråk är "In Laudem Gloriae" - "Gud till pris och ära".

Källa: Katolska kyrkan

LÄS MER:Kurortshotellet som blev Helsjöns folkhögskola

LÄS MER:90-årige Henrik predikade i Örby – på sin födelsedag

LÄS MER:Tre ur skolans värld prisas för sitt engagemang för eleverna i Mark