Tre ur skolans värld prisas för sitt engagemang för eleverna i Mark

Hittills har Markföretagens Intresseförening (MFIF) delat ut sammanlagt 210 000 kronor till skolpersonal som har nominerats av elever och föräldrar.
– Vi tycker inte skolan är så dålig som man pratar om. Det finns oerhört många goda exempel, säger Henrik Karlsson, kassör i MFIF.

ANNONS
|

”Vi längtar efter dina lektioner” måste vara bland det finaste en lärare kan få höra. På MFIF:s hemsida kan vem som helst nominera skolpersonal som man tycker är extra inspirerande, stöttande eller duktig på något sätt.

Projektet Goda Exempel i Skolans Värld startades under hösten 2015 då kommuninvånare uppmanades att nominera kandidater till goda exempel i skolans värld i Marks kommun. Elever, föräldrar med flera kunde nominera lärare eller skolledare som gör ett bra arbete för sina elever.

MFIF instiftade tre stipendium à 10 000 kronor som ska gå till lärare eller skolledare som ”Bidrar till ökad kunskap hos eleverna, till ett bättre arbetsklimat för sina elever och kollegor samt uppmuntrar eleverna till nyfikenhet att vilja lära sig och skapar en trygg, positiv och kreativ miljö i skola och förskola. Helt enkelt är ett gott exempel i skolans värld i Marks kommun.”

Malin Gates när hon överraskades i klassrummet av MFIF. Hon har fått många nomineringar för sitt engagemang med eleverna.
Malin Gates när hon överraskades i klassrummet av MFIF. Hon har fått många nomineringar för sitt engagemang med eleverna. Bild: Privat

Läsårets tre vinnare som alla tre fick många och välformulerade nomineringar är Annika Högberg Busk på Örbyskolan, Håkan Bengtsson, Marks Gymnasium och Malin Gates på Ängskolan.

De överraskades på sina respektive skolor av styrelsemedlem Fredrik Almqvist, tillika populär coach i basket, som dök upp med en jättecheck till alla barns jubel. Annika Högberg Busk och Malin Gates fick dessutom gå upp på scenen i samband med Mingla i Mark under skolavslutningen. Håkan Bengtsson kunde inte komma.

Om honom stod det bland annat i nomineringarna: ”Håkan är världens bästa lärare, han gör vår dag bättre och gladare. Han är en stor inspiration, han gör lektionerna roliga och får oss att vilja lära oss ännu mer”.

Från stökig klass till bästa klass

– Jag var jätteöverraskad, det var väldigt roligt. Det känns som ett bra kvitto på att man har gjort något rätt det här året, säger Malin Gates via telefon, mitt i sitt sommarlov.

Hon arbetar som lärare på Ängskolan. Så här skriver barnen i klassen:

”Vi i 7b var den störigaste klassen, ingen av lärarna ville ha oss, men från ingenstans fick vi en ny regel av Malin. Hon gjorde oss till den bästa klassen i hela skolan.”

Vad är då hemligheten med ”den nya regeln”?

– Det handlar mer om att få ordning och reda, att ha tydliga mål. Jag kände att vi måste välja det här. Vi siktar mot att bli en klass i årskurs 9 som alla följer. Vi ska vända detta. Eleverna behövde tänka om, svarar Malin Gates.

Hon förklarar att vad som behövdes var regler och ordning och reda.

– Egentligen helt normala saker men som de inte har varit så vana vid.

Malin Gates började som lärare 2014 och säger att hon råkat få några stökiga klasser genom åren men oftast lyckats vända det.

– Jag känner ibland att det är farligt om man går in och ska vara kompis med eleverna. Som lärare kanske man inte vågar ta i för mycket. Man kan få mothugg av föräldrar eller eleverna själva som tycker att man inte är deras mamma.

Annika Brusk bland stolta och glada elever.
Annika Brusk bland stolta och glada elever. Bild: Privat

Malin Gates fortsätter:

– Man måste våga visa vem som bestämmer. Att vi lärare är där för deras skull. Att se vad klassen och gruppen behöver. Ingen klass är den andra lik. Det ska också vara roligt att gå i skolan.

Malin Gates erkänner att det inte har varit så lätt alla gånger.

– Jag var helt knäckt i julas. När eleverna märker att någon orkar och lyssnar på dem, då blir det bättre.

Prischecken kommer väl till pass under semester med egna småbarn.

– Det ska bli kul att fortsätta efter sommaren. Vi kämpar vidare och gör som vi har gjort.

Företagsledare är intresserade av mjuka värden

Henrik Karlsson, vd och ägare av Hans K, är kassör i MFIF som består av företagsledare med många anställda.

– Våra medlemmar ska utnyttja den erfarenhet och kunskap som finns inom föreningen genom att skapa nätverk för utbyte av idéer och som bollplank, säger han.

MFIF - Markföretagens intresseförening, delar ut pris till lärare som har nominerats för sitt engagemang. Företagsledare Henrik Karlsson är kassör i föreningen.
MFIF - Markföretagens intresseförening, delar ut pris till lärare som har nominerats för sitt engagemang. Företagsledare Henrik Karlsson är kassör i föreningen. Bild: David Andrén

MFIF har cirka 35 medlemmar och stipendiepengarna finansieras genom deras avgifter.

– Ur ett historiskt perspektiv har föreningen alltid verkat för att utveckla näringslivet i Marks Kommun, äger Henrik Karlsson.

Vid ett större analysarbete för cirka tio år sedan kom det fram information som visade att även de mjuka värdena är viktiga. Bra skola, kultur och idrottsföreningar var faktorer som kom fram i analysarbetet.

– Alltså helt annorlunda mot vad både vi och den generella personen tror om oss företagsledare.

Goda exempel i skolans värld kom upp.

– Vi tyckte inte skolan är så dåligt som man pratar om. Idén om Goda Exempel kom fram genom en kreativ diskussion på Två Skyttlar och framför allt Fredrik är väldigt mån om att lyfta fram det positiva, vilket har mycket med Fredriks roll som basketcoach att göra.

Henrik Karlsson tycker att det är ett jätteroligt projekt och framför allt att föreningen hjälper till att ta fram de goda exemplen.

– Jag har själv pluggat i Tyskland och USA. Skolan i Kinna är inte sämre. Alla de personer man träffar som flyttat från Marks Kommun och bor på annan ort är glada över uppväxten i Marks kommun och skolan. Utan skolan hade de ej kunna göra karriär på annan ort.

Annika Brusk och Malin Gates på Mingla i Mark.
Annika Brusk och Malin Gates på Mingla i Mark. Bild: Privat

”Annika finns alltid där när man behöver henne” och ”Annika är helt enkelt världsbäst” står det bland annat om Annika Brusk, socialpedagog på Örbyskolan.

– Jag blev väldigt chockad när Fredrik plötsligt dök upp. Jag jobbar och stöttar framförallt barn med diagnoser men jag jobbar med alla barn och är i princip i alla klasser i mellanstadiet.

Det var lite nervöst att ta emot nominering och prischeck under Mingla i Mark.

– Vi fick vänta länge och det samlades mer och mer folk för att Anis Don Demina skulle komma.

Sommarlovet behövs tycker Annika Brusk.

– Det är ett väldigt intensivt jobb. Det är aldrig tråkigt att gå till jobbet. Man får sig många väldigt goa skratt med barnen.

– För nästa års nomineringar drar vi igång någon gång mellan sportlov och påsklov, säger Henrik Karlsson.

Markföretagens Intresseförening (MFIF)

MFIF är ett lokalt oberoende nätverk för företag med anställd personal.

Nätverket tillvaratar medlemmars intressen genom ett aktivt arbete lokalt för att påverka och öka samarbetet mellan Marks Kommun och näringslivet i Mark.​

Medlemmarna har samarbete med kunder och leverantörer både i och utanför vår kommun, som regionalt, nationellt och internationellt.

MFIF Uppmuntrar till alla sorters samarbeten som gynnar företag och invånare i Marks Kommun och vill medverka till att utveckla kommunens näringsliv och att erbjuda mentorskap för de som vill starta eller nyligen startat företag.

Sedan skolåret 2015/16 driver MFIF projektet "Goda Exempel i Skolans värld" där de nominerar skolledare och lärare som gjort goda exempel i skolans värld.

LÄS MER:Fixade eget sommarjobb – öppnade hamburgerhak på beachen i Sätila

LÄS MER:Ekbergs städ omsätter runt 70 miljoner – Rut-avdraget blev det stora genombrottet

LÄS MER:Textiltraditionen i Mark lever vidare – genom företagaren Tommy Franzén