Nu är det lag på att registrera sin katt. Här katten Skorpan. Arkivbild.
Nu är det lag på att registrera sin katt. Här katten Skorpan. Arkivbild. Bild: Robin Aron

Kattregistret har gått i spinn – e-tjänsten kraschar

Lagen om att registrera katter infördes 1 januari i år. Över 130 000 har lyckats registrera sina katter via Jordbruksverkets e-tjänst. Men tjänsten har kraschat under trycket.
– Vi har hittat felen och förhoppningsvis har vi en lösning, säger Christoffer Leijonwirth, projektledare på Jordbruksverket.

ANNONS

Enligt Jordbruksverket går det att registrera sin katt men trycket på e-tjänsten är väldigt högt.

– Ungefär två procent är drabbade. Vi har hittat felen och förhoppningsvis har vi en lösning i morgon, torsdag som löser det, förklarar Christoffer Leijonwirth, projektledare på Jordbruksverket.

Han säger att felet inte är kopplat till till exempel olika webbläsare som man först misstänkte, utan det är ett bakomliggande fel.

– Har man det felet måste vi bygga om en sak i vårt system. Vi hoppas ha det klart tills i morgon.

Över 130 000 katter registrerade hittills

Eftersom lagen om att registrera katter är alldeles ny är det svårt att veta hur många som faktiskt har registrerats. Christoffer Leijonwirth säger att i tisdags fanns det runt 130 000 katter i registret.

– Det är över förväntan, vi är jätteglada för det.

Den nya lagen innebär att det inte längre bara är en rekommendation att ha sin katt chippad eller id-märkt på annat sätt.

Besökare på Jordbruksverkets sida möts av det här meddelandet. ”Vissa kan inte fullfölja registreringen utan fastnar i steget för betalning.”
Besökare på Jordbruksverkets sida möts av det här meddelandet. ”Vissa kan inte fullfölja registreringen utan fastnar i steget för betalning.”

– Riksdagen beslutade om lagen i mars förra året. Skälet är att det finns uppskattningsvis 100 000 katter som ingen tar ägaransvar för, som inte har ett ordentligt hem. Det vill man åtgärda och höja statusen för katten. Det ska inte vara ok att ha förvildade katter, säger Christoffer Leijonwirth.

Det är Länsstyrelsen som är tillsynsansvarig för att regelverket följs.

– Från i morgon torsdag, 12 januari, ska e-tjänsten förhoppningsvis vara tillgänglig för alla som vill registrera sin katt.

Jordbruksverket om registrering av katt

Från och med 2023 ska din katt vara id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket. Det gäller såväl innekatter som utekatter. Kravet på registrering gäller även om din katt redan är registrerad i ett frivilligt register.

Källa: Jordbruksverket

LÄS MER:Här är fem nya lagar att ha koll på 2023

LÄS MER:Leifs upptäckt på morgonpromenaden – lodjursspår

LÄS MER:Här är lagarna för att hantera fyrverkerier: ”Kolla med din kommun”