Kinnaföretaget säljer för över 200 miljoner – bygger ut

Kinnaföretaget SGA Conveyor säljer till e-handelsjättar som Jollyroom och Apotea, och har på tre år mer än fördubblat personalstyrkan och slagit rekord i omsättning.
– Det gör att vi står starka när vi går in i en lågkonjunktur, säger vd:n Emanuel Mäkinen.

ANNONS
LocationKinna|

Han tar emot på kontoret vid Näs industriområde i Kinna. Det är en relativt nytillträdd vd som slår sig ned på andra sidan skrivbordet. Ett par veckor tidigare offentliggjordes att tidigare vd:n Tommy Klasson kliver in i en roll som försäljningschef, och ersätts av den operativa chefen Emanuel Mäkinen.

Hur känns det?

– Det är jätteroligt. Det är ärofyllt naturligtvis att få frågan.

Samtidigt ser han ett stort ansvar i den nya rollen.

– Det är många personer som jobbar här. Man har en skyldighet att se till att människor trivs, mår bra och är säkra på jobbet. Att hela livet fungerar. Inte bara att gå till jobbet och göra något, utan det ska finnas en balans i livet. Det är en viktig del.

Företaget grundades 1990, då i Svenljunga. För drygt tre år sedan valde dock företaget att lämna för en flytt till Kinna. Emanuel Mäkinen började kort därefter.

– När jag började för två och ett halvt år sen var vi kanske 20 anställda.

Sedan flytten till Kinna för drygt tre år sedan har företaget växt till drygt 50 medarbetare, och förra året nådde man milstolpen 200 miljoner kronor i omsättning. Bolaget gick också med 75 miljoner kronor i vinst för 2022.

– Vi har haft en väldigt kraftig tillväxt här. Det var verkligen en milstolpe att passera 200 miljoner, säger Emanuel Mäkinen.

– Det gör att vi står starka när vi går in i en lågkonjunktur.

Men även de har märkt av att det är betydligt lugnare på marknaden.

– Nu märker vi att våra kunder har lite utmaningar. Vi vet att e-handeln har det tufft, vi läser om konkurser var och varannan dag.

Han fortsätter:

– Det är vår huvudsakliga kundkrets. Om de inte säljer lika mycket så har de inte samma behov att satsa på maskiner från oss eller att bygga ut. Det märker vi av att det har stannat av lite. För vår del står vi starka finansiellt, men vi märker att kunderna inte har samma investeringsvilja just nu. Vi tror att det blir något eller några mellanår här innan det tar ordentlig fart igen.

Skapar rullband och sorteringsband

Nu bygger företaget ut sina faciliteter i Kinna. Det handlar om en utökning av lager och kontor, men även bastu, en ny matsal, och gym ska in i utbyggnaden.

Arbetet ska vara klart inom ett par veckor, och då sker också flytten för flera medarbetare.

– Det känns bra. Vi vill satsa det det lilla extra, att satsa med plånboken för att personalen ska trivas. Vi ser fram emot invigningen.

Totalt handlar det om 1500 kvadratmeter ny yta, enligt Emanuel Mäkinen.

– Även om vi växer så borde vi inte behöva så mycket mer yta. Vi kan nog växa här, säger han, ståendes mitt på hallgolvet i den hangarliknande lokalen med flera meter i tak.

Företaget verkar inom logistikbranschen. Ett exempel på ett system kan vara rullband och sorteringsband som SGA sedan levererar ut till en kund.

På sin hemsida beskriver företaget att man erbjuder ”automationslösningar inom intern logistik, materialhantering och sortering.”

Jollyroom och Apotea är exempel på kunder

Bland kundbasen finns några olika kategorier, enligt Emanuel Mäkinen.

– Det är några olika kategorier, dels är det e-handlare. Det är en vanlig kund. Företag som bara säljer på nätet. Jollyroom och Apotea är såna exempel. De har inga fysiska butiker, utan de har ett lager, där de ska vara så effektiva som möjligt att plocka och packa det man beställer på deras e-handel. Den logistiken kräver väldigt mycket. Det är ändå en person som ska hämta det, packa i något emballage och lastas på en lastbil och skickas.

SGA erbjuder system som ska automatisera processen på terminalen eller lagret, och på så sätt vara mer tidseffektiv och även mer ergonomisk för den befintliga personalen.

– Med Apotea har vi jättemycket utrustning av olika slag. Det är så vi gjort historiskt. Vi har vuxit med våra kunder och fortsatt att stötta de i deras resa.

I Kinna så sätts de mesta delarna ihop av företagets egna montörer, för att sedan installeras färdigt på plats hos kunderna.

– Vi tillverkar en del saker själva, men det allra mesta är att vi beställer hem olika komponenter från leverantörer, och så är det här vi sätter ihop det. Det är mer av en montering vi gör, än att vi tillverkar.

Förutom kontorspersonal med en säljavdelning så arbetar även montörer, konstruktörer och programmerare på SGA Conveyor.

Hur lång tid kan det ta att bygga klart ett system hos en kund?

– Det kan ta allt från en vecka till några månader. Om det är så stora anläggningar.

På frågan om vilket samarbete de är mest stolta över säger han Apotea.

– Det är lätt att tänka det allra största, men det vi är mest stolta över är nog de företag som var väldigt små som ingen kände till när vi började men som alla känner till nu. Då är Apotea ett av de casen.

SGA har genom åren expanderat till länder som Tyskland, Danmark, Finland, Norge, Belgien och Nederländerna.

– Uteslutande har det varit våra kunder som vuxit utomlands som vi har följt med.

Den snabba tillväxten innebär också en del utmaningar för bolaget.

– Bolaget har varit lite mindre och haft en väldigt familjär känsla. Alla känner alla. Alla hjälper till. När vi växer går det inte att göra på samma sätt. Då är risken att man tappar lite av den goa känslan, det försöker vi hålla uppe på annat sätt. Julfester och att hitta på roliga grejer för att hålla ihop teamet, för att man ska känna det här är SGA.

Enligt Mäkinen försöker man ha en så platt organisation som möjligt, och alla hjälps åt.

– Det viktiga är att vi har roligt tillsammans på jobbet, och då tror vi att vi gör ett bra jobb. Det är utgångspunkten lite grann. Det är viktigt att hålla kvar, även nu när vi växer.

SGA Conveyor AB

Grundades: 1990 (I Svenljunga)

Omsättning: 212 miljoner kronor

Anställda: Drygt 50

Säte: Kinna

LÄS MER:Så vill Marks kommun stötta Ukraina

LÄS MER:Stort beslag av solpaneler i Skene – misstänkt grovt bedrägeri

LÄS MER:Solcellsföretaget 2electrify varslar nästan halva styrkan