Kockarna på Lyckeskolan hyllas av elevrådet: ”Lite tårögd”

Efter en enkät som eleverna på Lyckeskolan fyllt i stod det klart att många uppskattar skolmaten. Elevrådet bestämde sig för att visa lite extra uppskattning å elevernas vägnar – med tårta.

ANNONS
LocationKinna|
|

Skolmaten får ofta agera slagpåse när skolelever får tycka till. Det gäller inte på Lyckeskolan. Enligt en enkät som delades ut stod det klart att på Lyckeskolan är maten toppen.

– Det visade sig att många elever tycker om skolmaten. Det många gillar är salladsbordet och att det finns många maträtter man gillar, säger Samuel Uddén, ordförande i elevrådet.

Han har tillsammans med vice ordförande Nahuel Araya Theuerjauf och sekreterare Omran Habalan lämnat över två tårtor till kockarna Helen Svanqvist och Mathilda Jonasson.

– Vad fina ni är, man blir lite tårögd, säger Helen Svanqvist och stryker med ena handen längs ögat.

Matsedeln under ständig utvärdering

I skolköket finns ingen kökschef utan alla fem anställda roterar mellan olika stationer veckovis. Vad som serveras är under ständig utvärdering och förändring.

– Vi har tagit bort en del recept som inte fungerat bra här, det har varit en del fiskrätter. Fiskgratäng har inte varit jättepoppis, säger Mathilda Jonasson.

Då gör man om och testar nytt. Något som uppskattas av eleverna.

– Min favorit är de klassiska fiskpanetterna, de är väldigt goda, säger Nahuel Araya Theuerjauf.

I övrigt nämns lågoddsare som köttbullar med potatis och spaghetti med köttfärssås bland favoriträtterna. Men när lite mer utmanande rätter serveras försöker kökspersonalen locka på andra vis. På onsdagar är det fisk.

– Då försöker vi ha nybakt bröd och pastasallad, säger Helen Svanqvist.

Det är viktigt att alla får i sig något för att kunna prestera i skolan.

– Målet är att få eleverna att äta, där är miljön också viktig.

”Maten har blivit mycket bättre”

I den relativt nybyggda Lyckeskolan är matsalen centralt placerad. Den som passerar huvudentrén har svårt att undvika dofterna från köket. Något som enligt personalen är en klar förbättring, tidigare låg matsalen mer avsides.

– Vi känner oss mer delaktiga nu, innan såg vi ingen utom när matsalen var öppen. Nu kan vi gå ut och prata med eleverna och de kommer också fram och frågar vad det blir för mat idag, säger Helen Svanqvist.

Killarna i elevrådet tycker att det känns bra att få visa sin uppskattning.

– Det känns väldigt bra att få göra det klart för matpersonalen att de är uppskattade, vi tycker verkligen det, säger Nahuel Araya Theuerjauf.

Omran Habalan håller med.

– Jag tycker verkligen att de förtjänar det, maten har blivit mycket bättre, säger han.

LÄS MER:Borås Tidning slutar med papperstidning i Mark

LÄS MER:Inflationen faller – här är varorna som sjunkit mest i pris

LÄS MER:Kommunalråden i Mark sätter ner foten om barnmottagningen