Kommunalrådet: ”Man blir förbannad”

”Första reaktionen är att man blir förbannad.” Det säger kommunalrådet Ulf Dahlberg (S) efter att plan- och byggnadsnämnden polisanmälts för korruption.

ANNONS
LocationMark|
|

”Marks kommun ser allvarligt på de uppgifter som framkommit i massmedia under måndagen gällande ett ärende i plan- och byggnadsnämnden.”

Det är inledningen av ett pressmeddelande som kommunen skickade ut under måndagseftermiddagen, efter att en artikel i Borås tidning väckt uppmärksamhet.

Artikeln handlar om ett ärende i plan- och byggnadsnämnden, där en markägare i kommunen har ansökt om att få stycka av en tomt, men fått avslag.

Enligt Borås tidning har markägaren nu polisanmält plan- och byggnadsnämnden, samt anmält dem till justitieombudsmannen (JO) för bland annat korruption och maktmissbruk, då beslutet inte ska grunda sig i plan-och bygglagen, något som uppdagats genom inspelade telefonsamtal med ledamöter i nämnden.

Kommunalråden reagerar starkt på anklagelserna om korruption och maktmissbruk.

Välkomnar utredning

– Första reaktionen på tidningsartikeln är att man blir förbannad! Sånt ska inte hända i Mark, säger Ulf Dahlberg, kommunstyrelsens ordförande (S).

– Om detta som framkommit i massmedia stämmer är det absolut inte okej, tvärtom. Myndighetsutövning och politiska beslut ska följa de lagar och regler som finns, säger Tomas Ekberg, kommunstyrelsens vice ordförande (M).

De båda välkomnar att ärendet nu utreds.

– Markborna ska kunna känna sig trygga med att kommunens förtroendevalda och tjänstepersoner följer reglementet för sitt uppdrag. Om fel har begåtts ska det också rättas till, säger de båda.

När Mark-Posten får tag på Dahlberg senare under måndagseftermiddagen vill han inte lämna ytterligare kommentarer än det som står i pressmeddelandet.

Huruvida det är aktuellt med några åtgärder från kommunens sida vill han heller inte kommentera.

– Plan- och byggnadsnämnden måste lyfta frågorna, och hantera dem. Det är deras ansvar. Jag hoppas att de kommer diskutera det i sin nämnd.

Ulf Dahlberg (S) kommunstyrelsens ordförande Marks kommun.
Ulf Dahlberg (S) kommunstyrelsens ordförande Marks kommun. Bild: Ola Pilhem

Det här har hänt

Tidigare under året fick en markägare ett positivt förhandsbesked om att stycka av en tomt i tre mindre tomter.

I oktober fick markägaren avslag på ansökan, med hänvisning till följande: ”…på grund av att tomten anses för trång och kuperad samt att det kan medföra inverkan på grannfastigheten.”

I samtal med Borås tidning menar markägaren att orsaken egentligen ska handla om en gammal konflikt med grannar till den berörda markägaren, något som politiker erkänt i intervju med tidningen. Det innebär även att protokollet från nämndemötet inte stämmer överens med det som sades på mötet.

Markägaren har därefter anmält plan-och byggnadsnämnden till polisen och JO, med anklagelser om korruption, jäv och maktmissbruk.

LÄS MER:Förvaltningschefen om konsultfakturorna: "Viktigt att arbetet blir gjort på ett bra sätt"

LÄS MER:Oklar slutnota för kommunens konsultkostnader