Konstnären målade åt Musikhjälpen: ”SVT kontaktade mig”

Joel Hjort är graffitikonstnären som lämnade storstaden för landet. Nu prisas han för sitt arbete med Emil och Vivi Johanssons kulturstipendium.

ANNONS
LocationFritsla|
|

Ute i Viljans park håller graffitikonstnären Joel Hjort till. 36-åringen flyttade från Göteborg ut till Fritsla när familjen växte och han ville fortsätta med målandet.

Han visste dock inte vilka platser som fanns tillgängliga i kommunen. Han skrev ut en efterlysning på sociala medier, och fick napp via byalaget i Fritsla. Den tidigare dansbanan har förvandlats till hans privata ateljé.

När Mark-Posten besöker honom pryds väggarna av en snötäckt utemiljö inramad av bland annat en tomtenisse, tomtemor, och tomtefar.

Tidigare under vintern fick han besked om att han vunnit Emil och Vivi Johanssons kulturstipendium, och ett pris på 5 500 kronor.

– Det var väldigt roligt.

Joel Hjort är graffitimålare från Göteborg, nu boendes i Fritsla.
Joel Hjort är graffitimålare från Göteborg, nu boendes i Fritsla. Bild: Gustaf Hallin

Han upptäckte graffitin i gymnasiet, tack vare en grupp vänner.

– Vi lyssnade på punkmusik och brukade åka på konserter. I det kompisgänget var det några som höll på och då ville jag testa. Då var det den klassiska, ute och klottra. Ta plats i det offentliga rummet. Så fastnade jag i det.

– Det är mer än en hobby. Det började som en hobby men har utvecklats och nu jobbar jag halvtid med det. Det skulle säkert gå att jobba heltid men man vågar inte satsa när man har två barn. Man vill veta att man har en inkomst varje månad.

Resten av tiden går åt till jobbet som fritidsledare inom Svenska kyrkan i Borås.

– Det är roligt. Jag gillar folk, att jobba med människor.

Joel Hjort är graffitimålare från Göteborg, nu boendes i Fritsla.
Joel Hjort är graffitimålare från Göteborg, nu boendes i Fritsla. Bild: Gustaf Hallin

Sprayen har dock funnits med parallellt hela tiden, berättar Joel Hjort. Framförallt efter gymnasiet. För varje år har det blivit mer och mer och på olika sätt.

Det kan vara skolor, företag, privatpersoner som hör av sig och vill ha något målat. Tidigare har han gjort saker under Musikhjälpen, som senare auktionerades ut.

– SVT kontaktade mig och bad mig måla. Så jag gjorde tre väggar på tre dagar ihop med en kompis och auktionerade ut hela canvasduken.

En av väggarna som Joel Hjort målade till förmån för Musikhjälpen.
En av väggarna som Joel Hjort målade till förmån för Musikhjälpen. Bild: Privat

Vad ger det dig att måla?

– Det är rätt meditativt. Att jag är i nuet. Står och är där jag är. Att jag är med mig själv och kommer ikapp och blir lugn i det, säger han och fortsätter:

– Sen är det väldigt socialt. Även om jag står och målar själv så kommunicerar man mycket med vänner med samma intresse. Man åker och tittar på varandras målningar. Man åker dit och peppar och ger tips och tricks, och feedback. Det är både det väldigt personliga och samtidigt är det det kollektiva i gemenskap kring det.

En av fördelarna som han lyfter fram är att man ser resultat direkt, då sprayen torkar snabbt. Samtidigt kan konstformen också vara en nackdel i det att de verk som skapas målas över av nya verk som tar dess plats. Likt väggen i Viljans park, där flera olika motiv har bytts ut under hösten.

– Det är både och i graffitin. Ofta vill man att grejer som man är jättenöjd med ska få vara kvar, men samtidigt är det en konstform som är i stunden.

LÄS MER:Markbor misstänkta för människorov – nu kommer åtalet

LÄS MER:Boråslaget drar sig ur elitettan – så påverkas Örby