Köpte kokain för 50 000 kronor på kredit – döms till fängelse

En man skriven i Skene har dömts till fängelse efter att ha upptäckts med kokain och cannabis samt en stor mängd pengar.

ANNONS
LocationMark|

Vid en adress i Västerås upplevde boende att det förekom mycket ”spring” i trappuppgången. Därför tog sig en civilpatrull från polisen till platsen och kunde observera misstänkt knarklangning. Vid ett tillfälle anlände en taxi till platsen, varvid en man klev ut för att hämta upp något, för att sedan kort därefter lämna platsen i samma taxi.

En husrannsakan blev därmed aktuell. I lägenheten upptäcktes "misstänkt portionsförpackad narkotika” och en större mängd kontanter som misstänktes vara vinst från brottslig försäljning av knark. Tre personer, varav en man från Skene, greps i samband med husrannsakan.

I lägenheten upptäcktes 7,62 gram kokain och 17,06 gram cannabisharts. Även 40 000 kronor upptäcktes, som nu förverkas.

Osannolikt att köpa kokain på kredit utan finansieringsplan

Mannen har erkänt att han köpte ett parti kokain för 50 000 kronor på kredit någonstans i Göteborg, men säger att han inte hade några planer på att sälja vidare knarket. Inte heller hade han någon plan för hur han skulle betala för kokainet.

Han har erkänt innehavet men förnekat att han förverkat eller innehaft narkotika i överlåtelsesyfte, det vill säga med syfte att sälja vidare.

Tingsrätten gör dock bedömningen att det inte är troligt att han förvärvade kokain för 50 000 kronor utan någon plan att sälja vidare det. Inte heller tror tingsrätten på mannens förklaring att han inte visste hur han skulle betala för det: ”Det framstår som mycket osannolikt att någon skulle låta en person köpa kokain till det värdet på kredit utan att försäkra sig om att personen kunde betala för det”, resonerar tingsrätten som kallar förklaringen för ”en uppenbar efterhandskonstruktion”.

Mannen bedöms ha haft kokainet för försäljning, men cannabisen för privat bruk.

Sedan tidigare förekommer mannen i sex avsnitt i belastningsregistret.

Mannen döms till fängelse i två år av tingsrätten i Västmanland och ska dessutom betala en avgift till brottsofferfonden på 1 000 kronor.

LÄS MER:Stal gräsklippare i Skene – åtalas

LÄS MER:Örbylaget obesegrade – vidare till slutspel

LÄS MER:Ponny misstänks ha utsatts för djurplågeri: ”Det värsta jag har sett hittills”