Krisande SBB äger kommunhus i Kinna

Krisande fastighetsbolaget SBB äger den kommunala fastigheten i Kinnaström där flera förvaltningar har sina kontor. Men hos kommunen finns ingen oro för ett eventuellt ägarbyte av fastigheten.
– Det är nästan en politisk fråga, säger Marja-Leena Uitto Adolfsson, förvaltningschef på teknik-och serviceförvaltningen.

ANNONS
LocationKinna|
|

Under en längre tid har rapporteringen kring fastighetsbolaget SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden) kretsat kring ras på börsen, och en blödande ekonomi. Stigande räntor pekas ut som en av orsakerna.

SBB har genom åren köpt upp mängder av statligt och kommunalt ägda byggnader, för att sedan hyra ut dem till offentliga verksamheter. I Marks kommun äger de kommunfastigheten i Kinnaström, där majoriteten av den kommunala förvaltningen sitter.

Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKR, varnade i våras för SBB:s kris kan leda till att samhällsviktiga lokaler hamnar i oseriösa köpares händer.

Avtalet för Kinnaströms-fastigheten sträcker sig några år framåt i tiden, enligt uppgifter till Mark-Posten.

Marks kommun ser över kontorslösningar

Ansvaret för kommunens lokalförsörjning ligger under teknik-och serviceförvaltningen, där Marja-Leena Uitto Adolfsson är förvaltningschef. Enligt henne för kommunen en dialog med sina hyresvärdar, så även SBB. Någon diskussion om en eventuell försäljning av fastigheten är dock inget som kommit på tal, enligt förvaltningschefen.

– Det är nästan en politisk fråga.

Värt att nämna i sammanhanget är att det pågår en utredning inom förvaltningen att se över fastighets-och lokalbehovet inom kommunen. Marja-Leena Uitto Adolfsson kan dock inte säga mycket om arbetet i dagsläget.

– Vi tittar på våra framtida kontorslösningar, med tiderna vi är i, säger hon och syftar på ökade kostnader.

Utredningen kommer att landa på politikernas bord, men det ligger längre bort i framtiden, enligt Marja-Leena Uitto Adolfsson.

– Det är inget som händer just nu. Det ligger några år framåt i tiden.

SBB äger en fastighet i Kinnaström, där majoriteten av den kommunala förvaltningen sitter.
SBB äger en fastighet i Kinnaström, där majoriteten av den kommunala förvaltningen sitter. Bild: Boel Ferm

UPPDATERING:

I en tidigare version av texten framgick det att S-politikern Håkan Andersson uttalade sig om kommunens intresse att köpa fastigheten i Kinnaström från SBB. Det aktuella citatet rörde dock en annan fastighet, och har därför strukits från den ursprungliga texten.

Mark-Posten har sökt företrädare för SBB för en kommentar, utan framgång.

LÄS MER:Stor minskning av bygglov– så går det för byggföretagen

LÄS MER:Vindkraftsplanerna i Halland - så påverkar de Mark

LÄS MER:Biblioteket i Horred stannar i samma lokal