Stor minskning av bygglov– så går det för byggföretagen

Antalet bygglovsansökningar har minskat drastiskt jämfört med förra året. Höga räntor och elpriser har gjort marknaden ängslig. Men de byggföretag Mark-Posten har pratat med klarar sig ändå hyfsat – än så länge.
– Jobben kommer in i lite lägre takt, säger Jonas Olofsson, ägaren av Bimab.

ANNONS

Mellan vecka 1 och 21 i år har hittills 206 bygglovsansökningar inkommit till Marks kommun. Förra året var den siffran 314, året dessförinnan 335. Jämfört med 2021 innebär det alltså en minskning på nästan 40 procent.

– Byggandet i kommunen minskar de facto och det är inte alls bra, säger Pelle Pellby (S), ordförande i bygg- och miljönämnden.

Enligt honom ser utvecklingen liknande ut i flera kommuner i landet.

– Byggföretag får det svårare att ekonomisera och vi som kommun vill fortsätta växa, byggs det inte blir det också en uppförsbacke i tillväxten, säger han.

Kan innebära uppsägningar

Rent ekonomiskt innebär det en smäll också för bygg- och miljöförvaltningen som har tappat en dryg miljon i intäkter i och med de avgifter det innebär att ansöka om bygglov.

– Så här långt kan vi hantera inkomstminskningen men fortsätter det att minska, sjunker våra intäkter ytterligare och då blir det bekymmersamt att få ett resultat som är i balans, säger han.

Redan nu vakanshåller de vissa tjänster längre än vanligt men om minskningen fortsätter skulle det kunna resultera i uppsägningar.

– Då får vi fundera på vad vi kan hitta för ytterligare åtgärder men vi är inte där än. Vi klarar av att hantera de minskningarna som varit så här långt, menar Pelle Pellby (S).

Byggföretagen klarar sig – än så länge

De byggföretag Mark-Posten har kontaktat känner av de tuffa tiderna.

– Man har aldrig varit med om något liknande i branschen, säger Rickard Åkesson, vd för Sätila bygg.

Deras verksamhet innefattar även en butik och brädgård som märkte av en tydlig nedgång i höstas när elpriserna sköt i höjden. En annan bidragande orsak var ränteökningar, enligt Rickard Åkesson.

Bolaget har sett sig tvungna att dra ner på personal. Vad gäller byggsidan tycker Åkesson att kommunen har ett ansvar för att ruljangsen är igång.

– Kommunen har ett stort ansvar och ska vara ledstjärnan tycker jag. Hur ska de stimulera? undrar Rickard Åkesson.

Bimab har saker att göra

Jonas Olofsson, ägare av Byggservice i Mark (Bimab), ser något ljusare på tillvaron.

– Vi har väl ändå rätt bra med saker att göra, tycker jag. Det är lite kortare framförhållning jämfört med vad vi tidigare brukat ha. Jobben kommer in i lite lägre takt och tidigare har vi haft lite större projekt, det har vi inte nu.

De har på spekulation byggt ett nytt område med 14 hus som hade varit sålda om läget hade varit mer normalt. Det innebär att Bimab ligger ute med mycket kapital, men eftersom bolaget har flera ben att stå på klarar det sig än så länge i snålblåsten.

Dels levererar Bimab färdiga huspaket, har ett ramavtal med Marks Bostad samt utför renoveringar. Det har inneburit att de än så länge inte tvingats göra några uppsägningar.

– Vi är nästan fullbelagda året ut, vi har redan bokat in ett par hus nästa år. Jag tror att vi är nere och dyker på botten i ett par månader till, sedan tror jag att det vänder uppåt. Folk kommer veta lite mer om räntorna och kanske våga igen, säger Jonas Olofsson.

Sätilaföretaget tuffar på

På Hansson och Karlsson Byggservice är man optimistisk.

– Vi känner att det rullar på väldigt bra, men våran verksamhet är inte bara riktad mot nybyggnation av bostäder vilket är tur i detta läget, säger Claes Hansson, vd och delägare.

Enligt honom finns det en fortsatt efterfrågan på renoveringar även om nybyggnationerna dalat. Trots det har de haft flera projekt med nya fritidshus. Hösten var svårare.

– Då var det lugnare för oss och då får man en tankeställare, säger han.

Under sommaren har de två sommarjobbare och tre inhyrda personer. Under så kallade normala omständigheter hade bolaget nyanställt istället.

– Kortfattat, vi ser väldigt bra tryck för oss men visst funderar man lite. Mycket handlar om var ränteläget hamnar i och med att de ska höja ett par gånger till. Någonstans går bristningsgränsen, man får se var detta tar vägen, säger Claes Hansson.

26-åring förverkligade villadrömmen

En nybyggare som redan har flyttat in i sitt nybyggda hus är Joakim Bark, 26 år.

Huset hann bli klart innan inbromsningen på marknaden men han hann ändå märka av en förändring.

– Jag är uppvuxen i Hällingsjö. Ända sedan jag flyttade hemifrån har jag velat ha hus. Marken har varit väldigt dyr men då hade jag lite lite tur och fick köpa den här tomten, säger Joakim Bark.

Han fick reda på att fastighetsägaren ville sälja tomten i Björlanda genom sina privata kontakter. Sedan gjorde ränteläget och höga priser på byggmaterial att han märkte av en prisökning. Det tog också längre tid än beräknat.

– Det tog lite tid. Förhandsbeskedet var klart i början av 2021. Sedan stod det klart för inflyttning i november 2022. Det har varit väldigt lång leveranstid.

Han jobbar mycket hemifrån men gör också kundbesök, han är väldigt nöjd med pendlingsmöjligheterna längs väg 156.

Nu väntar han på att det ska börja byggas på granntomten som också är avstyckad.

– Huset ser lite ensamt ut nu.

LÄS MER:Inbrott i Källarbackens butik – ägare lurade tjuvarna att stanna

LÄS MER:Här är huset som toppar listan – var dyrast i Mark i maj

LÄS MER:Medborgarlöfte med fokus på epatraktorer