Medborgarlöfte med fokus på epatraktorer

I förra veckan signerade polischefen Mattias Ramsö årets medborgarlöfte tillsammans med kommunalrådet Ulf Dahlberg (S). Det handlar om att motverka högljudd musik och skadegörelse kopplat till epatraktorer.

ANNONS
|

I förra veckan träffades företrädare för polisen och kommunen i kommunhuset för att presentera årets medborgarlöfte. Det handlar om de problem som hänger ihop med A-traktorer, något som Mark-Posten skrivit om tidigare.

– Både allmänheten och vi kan se att det är en oro kring motorburen ungdom i centrala Kinna, säger kommunpolis Annika Stomberg.

Kommunen och Polismyndigheten har tillsammans tagit fram en lägesbild över vilka platser som upplevs som otrygga i kommunen. I denna förekommer det ofta rapporter om platser där ungdomar i A-traktorer samlas. Det för ofta med sig hög musik, däcktjut, vårdslös framfart på bland annat parkeringar, nedskräpning och skadegörelse.

Polisen vill utbilda ungdomar och föräldrar

Kommunalrådet Ulf Dahlberg (S) är noga med att framhålla att de allra flesta ungdomar och A-traktorförare uppträder ansvarsfullt.

– Det som syns är det fåtal procent som brötar på nätterna, säger Ulf Dahlberg.

Han framhåller vikten av dialog och att fånga upp ungdomars intressen.

– Det är en dynamik i löftet, att vi ska dra nytta av de resurser som finns.

För att nå målen kommer både kommunanställda och de poliser som har uppdrag i kommunen att få igång ett samtal med ungdomar och föräldrar.

– Vi kommer från polisens sida att besöka årskurs 7, det kommer vi att fortsätta med, säger Mattias Ramsö som är chef för lokalpolisområde Borås.

Polisen kommer även att arrangera föreläsningar för elever i årskurs 7 och deras vårdnadshavare eftersom det är viktigt att stötta och informera både ungdomar och föräldrar.

Det kommer även att ske en riktad tillsyn, med ”fokus på motorburna ungdomar på identifierade platser”.

Forum för motorintresse

Polisen framhåller att det är viktigt att ta den upplevda otryggheten på allvar. Sedan utmärker sig inte Marks kommun som en kommun med hög brottslighet.

– Det är en trygg kommun överlag att bo i, säger kommunpolis Annika Stomberg.

Rasmus Torngard som är kommunens kultur- och fritidschef säger att kommunen tillsammans med andra aktörer i samhället kommer att försöka skapa miljöer och mötesplatser så att ungdomarna har möjligheter att få utlopp för sitt motorintresse. Det finns redan en mekarverkstad där ungdomar kan träffas.

Det tidigare medborgarlöftet hade fokus på att minska narkotikabrottsligheten. Där ser polisen en positiv förändring, flera drivande personer sitter i fängelse och den öppna narkotikahandeln har minskat.

– Det arbetet fortsätter givetvis säger kommunpolis Annika Stomberg.

Polisen är medveten om att den drogrelaterade brottsligheten snabbt kan öka igen, om andra personer ersätter de som dömts till fängelse för narkotikabrott.

– Det är inte så att vi släpper narkotikan men nu ska vi sätta extra fokus på motorburen ungdom, säger polisområdeschef Mattias Ramsö.

Medborgarlöftet är något som tas fram varje år i samråd mellan lokalpolisområde Borås och Marks kommun utifrån ett medborgarperspektiv. Det löfte som undertecknades i förra veckan sträcker sig ett år framåt.

LÄS MER:A-traktorer – frågan som delar kommunen

LÄS MER:Kommunen: Stök och oljud ligger bakom parkeringsreglerna i Kinna

LÄS MER:Olycka på Idrottsvägen i Fritsla