Jimmy Johnsson och hans familj driver gården sedan 2009.
Jimmy Johnsson och hans familj driver gården sedan 2009. Bild: Ola Pilhem

LRF:s ordförande kliver av efter tre år

Jimmy Johnsson vill kunna fokusera på familjen och sitt eget företag. Efter tre år som ordförande för Lantbrukarnas riksförbunds lokalavdelning i Mark väljer han att kliva av uppdraget.

ANNONS
|

Under ett styrelsemöte under måndagen meddelade han sitt beslut att avgå.

Bakgrunden är att han behöver mer tid för andra saker. Han har trivts i rollen under de år som han har varit ordförande.

– Det har väl att göra med att det har varit ett intressant uppdrag, säger Jimmy Johnsson.

Det finns en poäng med att det inte är täta byten på ordförandeposten eftersom det behöver finnas en långsiktighet. Uppdraget handlar bland annat om att hålla koll på nya regler som berör lantbruket och att ha ett samarbete med kommunen och myndigheter. En annan del av uppdraget handlar om att marknadsföra branschen.

– Vi måste påminna om vikten av att vi har ett livskraftigt jordbruk så att det finns mat i affären. Det är inte alla som är medvetna om det sambandet.

Han nämner både positiva och negativa erfarenheter från sin tid som ordförande. Den positiva biten är alla kontakter med människor som rollen innebär.

– Man skapar ju sig ett nätverk. Både med personal på kommunen, med politiker och med näringsidkare, säger Jimmy Johnsson.

För och nackdelar

Den negativa sidan är när det uppstår problem. Det kan vara på det personliga planet när medlemmar drabbas av sjukdom och får svårt att driva sitt lantbruk. Det kan också handla om problem i samarbetet med myndigheter som Trafikverket eller miljökontoret.

– Man gör tolkning i vissa fall som går utöver befogenheterna. Vi har tryckt på att det är bättre att ha en dialog.

Det pågår fortfarande ett rättsligt efterspel efter att kommunen grävde ner nya avloppsledningar, el och fiber i trakten av Hajom och Hyssna som påverkade många markägare.

– Det vore klädsamt om kommunen hade varit lite proffsigare.

Behöver familjetid

Anledningen till att han väljer att kliva av nu är för att han vill fokusera på sitt egna företag, på gården hemma i Björketorp.

– Det går åt ganska mycket tid. Jag behöver fokusera på det egna.

Han är 48 år och bor med hustru och tre barn på Vik gård. Det egna företaget ägnar sig framför allt åt grisproduktion, de har 2000 grisar. Stallen börjar bli gamla och Jimmy Johnsson funderar på hur framtiden ser ut, om de ska bygga om och utveckla verksamheten med nya stall eller avveckla. I företaget finns även växtodling med fokus på foderproduktion och sedan utför de en del sysslor åt andra lantbrukare.

Det är detta som han vill ägna sin tid åt nu.

– Det är trots allt det som ger mig inkomst.

Uppdraget som ordförande är visserligen arvoderat men många möten sker på fritiden och det är tid som han vill ägna åt familjen.

– Det går till en viss gräns. Det är mycket ideellt arbete.

Redan förra året flaggade han för att detta skulle bli hans sista år som ordförande.

Vem som efterträder honom är oklart.

Han kommer inte att släppa sitt engagemang.

– Man är ju hela tiden berörd av de här besluten.

Han stänger inga dörrar till att åter sätta sig i styrelsen för kommungruppen.

Ingen ny kandidat

Anders Levin sitter i valberedningen. Enligt honom finns det ingen kandidat i dagsläget.

– Det är tungarbetat på så sätt. Vi som jobbar inom den gröna näringen har mycket med egna företag. Det är svårt att hitta tiden att lägga på de frågorna, säger Anders Levin.

LÄS MER:Hushållningssällskapet Sjuhärad i unik satsning

LÄS MER:Så ska fler köpa lokalproducerad mat

LÄS MER:Listan: De äger mest mark i kommunen