Man misskötte sina djur – inget vatten och för trånga utrymmen

En man i Mark anses bryta mot djurskyddslagen på fem olika punkter. Det gäller bland annat för trånga utrymmen för djuren att springa på, avsaknad av dricksvatten och luftföroreningar i stallen. Länsstyrelsen i Västra Götaland ger mannen tre veckor på sig att åtgärda problemen annars kommer myndigheten att vidta ytterligare åtgärder.

ANNONS
LocationMark|
|

Hundar som inte kan ta skydd från oväder, ankor som saknar rent vatten och hästar som utsätts för luftföroreningar. Detta har lett länsstyrelsen i Västra Götaland till att utfärda krav mot en man i Mark tidigare i veckan. Enligt djurskyddslagen har alla djurägare en skyldighet att agera för sitt djurs hälsa innan det uppstår tydliga tecken på onödigt lidande.

Länsstyrelsens utredning visar att mannen brister i sin djurhållning som handlar om den grundläggande skötseln och att djuren utsätts för risk för onödigt lidande.

För trångt och ammoniak i luften

Efter upprepade kontroller konstateras att mannen brustit i sin djurhållning på flera punkter. Bland annat hade få av djuren tillgång till vatten, vissa för liten yta att röra sig på och andra utsattes för luftföroreningar i och med för hög ammoniakhalt i luften. Som värst var ammoniakhalten tre gånger så hög som den får vara inne hos hästar och ankor.

Om man håller sina hundar utomhus måste dessa dels få tillräckligt stor yta att röra sig på och dels ha tillgång till koja för att söka skydd vid behov. Även här upptäckte Länsstyrelsen brister. För att ha fler än nio vuxna hundar hemma krävs även ett särskilt tillstånd för hundverksamhet.

Avlivade tre hundar – fortfarande en för mycket

Trots att mannen fått beskedet om reglerna vid upprepade tillfällen hade han tretton vuxna hundar hemma. Efter länsstyrelsens påpekande återkom mannen med besked att han hade avlivat tre av hundarna men även då hade han en för mycket.

Länsstyrelsen i Västra Götalands beslut gäller med omedelbar verkan och de har nu belagt mannen med krav om att förbättra villkoren för djuren inom ett par veckor. Om han inte gör det kommer ytterligare åtgärder att vidtas.

LÄS MER:Sophämtningen försenad i Mark – ”Det är mycket kärl som ska tömmas varje dag”

LÄS MER:Mäklaren: Därför ska du sälja din bostad under sommaren

LÄS MER:Hundskoj i Rydal – en aktiv förening för hundälskare