Man stal cykel från pojke och slog kvinna – åtalas nu för ett flertal brott

En man från Marks kommun ska slagit en kvinna i Halmstad, stulit en cykel från en pojke och lotter från PRO. Brotten ska ha skett under augusti. Nu åtalas mannen för bland annat stöld och misshandel vid Borås tingsrätt.

ANNONS

Det är en diger lista åtalspunkter som ingår i den stämningsansökan som nyligen lämnats in vid Borås tingsrätt, och som berör en man i 30-årsåldern från Marks kommun.

Från början till slut handlar det om stöld, brott mot knivlagen, skadegörelse, ringa narkotikabrott, grov stöld, olaga hot, rån och misshandel. Alla händelser ägde rum under augusti i år.

Mannen ska bland annat ha tvingat en pojke att lämna ifrån sig sin cykel genom att hota honom verbalt, och med en krycka, i Kinna. På samma ort har han stulit visningstelefoner och annat teknisk utrustning från en butik. När polisen senare påträffade mannen hade han gömt telefonerna under fontänen vid kommunhuset.

Drog guldhalsband av man på buss 430

På buss 430 mot Kinna har han vid ett tillfälle dragit loss en guldkedja från en mans hals.

Vid ett annat tillfälle, när den nu åtalade mannen befann sig i Halmstad, gick han fram till två kvinnor under deras rökpaus, den ena en säkerhetsvakt, utanför ett hotell.

Han ska då ha frågat om en cigarett, för att sedan slå en av kvinnorna på kinden med knytnäven. Därefter ska han ha fortsatt att be om cigaretter, något han inte fick. Kvinnorna larmade istället polis till platsen.

I Horred har han stulit lotter sålda till förmån för PRO. I samband med stölden ska han till en av männen som sålde lotterna sagt att ”ta av dig glasögonen, annars slår jag ihjäl dig.”

Fängelsestraff högst troligt

Mannen har flera domar mot sig sedan tidigare, bland annat handlar det om narkotikabrott och våld mot tjänsteman då han motsatte sig ett gripande av polisen tidigare i år. Han har flera gånger tvångsvårdats för missbruk.

Enligt kammaråklagare Jack Parsland är bevisläget mot mannen bra.

– Sedan är det tingsrätten som får titta närmare på den saken, också de ansvarsyrkanden i andra hand som finns i stämningsansökan, säger han.

Fälls mannen blir ett fängelsestraff med största sannolikhet aktuellt.

– Jag har inte tittat så noga på det men utifrån de rubriceringar som finns är det sammanvävda straffvärdet på omkring två års fängelse, säger Jack Parsland.

Enligt stämningsansökan hävdar mannen att han inte minns de flesta av händelserna då han varit påverkad av alkohol. Narkotikabrott erkänner han dock.

LÄS MER:Gräsklippartjuv i Skene får fängelse: ”En impulsgrej”

LÄS MER:Mamma slogs blodig – son frias från grov misshandel

LÄS MER:Markbo döms för våldtäkt mot barn – pågick i flera år