Mark klättrar på lista – bättre företagsklimat i kommunen

Företagsklimatet i Marks kommun har blivit bättre och på årets ranking når kommunen upp till plats 139 av totalt 290. Det innebär att kommunen klättrar 38 placeringar jämfört med förra året.
– Nästa år hoppas vi på att riktningen håller i sig. Ambitionen är att vi ska nå uppåt hela tiden, säger kommunalrådet Ulf Dahlberg (S) till Mark-Posten.

ANNONS
|

Han säger att kommunen arbetar aktivt för att göra det enklare för företag att etablera sig och verka i kommunen.

Den undersökning som Svenskt näringsliv presenterar nu är en attitydundersökning. Kommunstyrelsen och de tjänstemän som arbetar med näringslivsfrågor i kommunen tar också fram faktaunderlag, hur exempelvis olika taxor, regler och handläggningstider påverkar företagandet.

– Vi har haft ett ganska långsiktigt arbete med näringslivsklimatet.

Det handlar om samverkan och dialog, att förenkla arbetet med detaljplaner för att snabbare få fram verksamhetsmark för de som vill etablera sig och underlätta för företagen så att de kan fokusera på andra saker än myndighetskontakter.

– Det jag säger är att företagen ska syssla med det de är bra på.

Ulf Dahlberg nämner också att industriområdet i Skene skog i princip är fulltecknat. Därför behöver kommunen få fram mer verksamhetsmark på sikt.

– Ibland får vi tyvärr tack nej för att vi inte har verksamhetsmark.

Han passar också på att berömma det arbete som Nyföretagarcentrum Mark utför i kommunen.

– De gör ett fantastiskt jobb som förening.

Bästa rankingen på tjugo år

I pressmeddelandet från Svenskt näringsliv framgår det att företagen i Mark blivit nöjdare och att kommunen når ”den högsta rankingplaceringen sedan 2003”.

Kommunen klättrar till plats 139 och det är 38 placeringar bättre än förra året.

"Det är oerhört positivt att företagarna i Mark blir allt nöjdare och att kommunens resultat pekar uppåt. Kommunledningen har satt upp ambitiösa mål för näringslivsarbetet och det finns ett stort engagemang hos det lokala näringslivet, det ger resultat” skriver Anton Bichler, områdesansvarig för Svenskt Näringsliv i Sjuhärad i pressmeddelandet.

Han nämner också att företagarfrågorna bör ligga högt på politikernas dagordning med tanke på att det lokala näringslivets betydelse för kommunens ekonomi och arbetsmarknad.

Företagarna hoppas på ökad trygghet och förbättrad infrastruktur

Det framgår av undersökningen att företagen i Sjuhärad har ett antal åtgärder som de vill att politikerna prioriterar. Det handlar bland annat om att minska brott och otrygghet och att förbättra infrastrukturen. I Marks kommun är de stora frågorna vägnätet och kompetensförsörjningen, hur företagen ska kunna rekrytera personal med rätt bakgrund.

I Marks kommun är det 87 företag och 20 politiker som har fått svara på enkäten som gjordes i början av året.

I ett pressmeddelande från Marks kommun framgår att de främsta enskilda förbättringarna är på områdena "tjänstepersoners attityder till företagande” samt kommunens upphandling. Där klättrar Marks kommun 79 respektive 65 placeringar.

”Marks kommun har som långsiktigt mål att bli Bästa företagskommun – för företagen här i Mark. Det är viktigt att vi gör rätt insatser utifrån ett lokalt perspektiv och för att säkerställa det behöver den täta dialogen och samverkan med näringslivet fortsätta, säger Åsa Qvist Ek, näringslivs– och hållbarhetschef i pressmeddelandet.

Kommunstyrelsens vice ordförande Tomas Ekberg (M) ser också positivt på att kommunen klättrar på listan.

– Frågan om företagsklimatet är helt central i Marks kommun och den positiva trenden i Svenskt Näringslivs undersökning skickar en viktig signal om att vi är på rätt väg. Vi ser fram emot en fortsatt utveckling tillsammans med näringslivet, säger Tomas Ekberg (M) i pressmeddelandet.

Företagsklimat

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. I årets undersökning har 870 företag i Sjuhärad varit med och svarat. Syftet är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag.

I årets ranking förbättrar sig 5 av 8 kommuner i Sjuhärad. Herrljunga når en topp-10 placering, plats 8 av 290. Tranemo är den kommun i Sjuhärad som förbättrar sig mest. Men även Svenljunga och Ulricehamn klättrar rejält uppåt. Bollebygd är den enda av Sjuhärads kommuner som försämrar sig nämnvärt, totalt 55 placeringar till plats 210.

2023 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 401 företagare, varav 870 i Sjuhärad, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC.

Källa: Svenskt näringsliv

LÄS MER:Kinnaföretaget säljer för över 200 miljoner – bygger ut

LÄS MER:Torestorps bil planerar för framtiden

LÄS MER:Berghems mekaniska får hjulen att snurra i Mark