Attunda tingsrätt har dömt en Kinnabo i 60-årsåldern till två månaders fängelse för knivbrott. Mannen greps av polis när han – berusad – på Arlanda bar en kniv i sitt bälte.Foto: Ali Lorestani / TT
Attunda tingsrätt har dömt en Kinnabo i 60-årsåldern till två månaders fängelse för knivbrott. Mannen greps av polis när han – berusad – på Arlanda bar en kniv i sitt bälte.Foto: Ali Lorestani / TT Bild: Ali Lorestani/TT

Markbo döms till fängelse – efter knivincident på Arlanda

Attunda tingsrätt har dömt en Kinnabo i 60-årsåldern till två månaders fängelse för knivbrott. Mannen greps av polis när han – berusad – på Arlanda bar en kniv i sitt bälte.

ANNONS
LocationMark|
|

Det var i mitten av augusti detta år som två skyddsväktare uppmärksammade en sovande man på Arlanda flygplats. Han satt på golvet och bar en kniv synligt i sitt bälte. När polis anlände till platsen för att gripa honom visade det sig att han var berusad.

Efter att ha fått möjlighet att sova av sig ruset i en fyllecell förklarade mannen för polisen att han bar kniven med anledning av sitt arbete, men att han inte var på Arlanda flygplats inom sin yrkesroll.

Att Attunda tingsrätt bedömer brottet som ett någorlunda allvarligt fall av brott mot knivförbudslagen och därmed dömer mannen till två månaders fängelse beror på flera anledningar.

Arlanda känslig brottsplats

Tingsrätten menar bland annat att Arlanda flygplats är en extra känslig brottsplats med tanke på att allmänheten har tillträde till den. Man menar också att det faktum att mannen var berusad och motsträvig till ingripande höjde farlighetsgraden, och att kniven hade kunnat komma till brottslig användning.

Därtill väger tingsrätten också in i sin bedömning att mannen i närtid misskött skyddstillsyn, och att han har ett brottsligt förflutet. Han förekommer under 14 avsnitt i belastningsregistret för brott som exempelvis grov olovlig körning, grovt rattfylleri och stöld.

Tingsrätten väljer också att framhäva förmildrande omständigheter i sin bedömning. Man anser att mannen inte visar tecken på våldsamhet, samt att han i grund och botten bar kniven med tanke på hans yrkesroll.

Utöver att mannen nu ska tillbringa två månader i fängelse ska han även betala en avgift till Brottsofferfonden.

LÄS MER:Hittade ungdomar som slangade diesel på Facebook

LÄS MER:Man döms till två års fängelse för barnpornografibrott

LÄS MER:Brand i HVB-hem i Hyssna