Markbo fick hjärnskakning efter misshandel – filmat bevis dök upp i annat fall

Misshandeln av en Markbo filmades och dök upp i ett annat sammanhang. Tack vare det kunde en tidigare anmälan återupptas och gärningsmannen dömas.
– Killarna frågade mig varför jag stod i vägen för dem i dörröppningen, säger Markbon i förhör.

ANNONS
LocationMark|
|

Det var en helt vanlig fest. För ett år sedan befann sig en ung Markbo på en festlokal i Svenljunga kommun. Plötsligt dök det upp några objudna killar.

Enligt förundersökningsprotokollet minns Markbon att han stod i dörröppningen inne i huset när det plötsligt kom fram några okända killar, troligen tre stycken.

”Killarna frågade mig varför jag stod i vägen för dem i dörröppningen. De undrade vad som var problemet och sa till mig att flytta på mig. Jag frågade dem vad deras problem var.”

Markbons vän kom fram och tyckte att det var bäst att åka därifrån. De lämnade festen och gick mot bilen.

”När jag kom ut så kände jag plötsligt flera hårda slag mot mitt huvud och ansikte. När man blir slagen hårt i huvudet så hör man liksom ljudet av hårda slag inuti huvudet. Jag fick väldigt ont och försökte skydda mig med händerna”, säger mannen i förhör.

Resultatet blev smärtor i huvudet och svullnad på vänster sida av huvud och ansikte. Mamman till Markbon gjorde en polisanmälan. Där kunde det ha stannat, då ingen visste vem personen som misshandlat sonen var.

Markbon sökte någon dag senare hjälp på sjukhuset i Borås tillsammans med sin mor. Hen upplevde minnesluckor från händelsen med emellanåt suddig syn. Läkare bedömde att det rörde sig om en hjärnskakning.

Nya bevis dök upp efter nästan ett år

Det var i samband med ett annat fall rörande en synnerligen grov misshandel och ett dråp i Ulricehamn, som en polisman gick igenom bevismaterialet, bland annat en beslagtagen mobiltelefon. Där syntes en filmad misshandel.

”På filmen så ser man att gärningsmannen helt oprovocerat och med stor kraft, skallar en kille rakt i ansiktet som verkar få rejält ont”, skriver polisassistenten i en tjänsteanteckning.

Gärningsmannen är tydligt identifierbar och välkänd av polisen. Efter lite spaning lyckas polismannen identifiera ännu en av personerna som syns på filmen, ett vittne som befann sig på samma plats som Markbon.

Efter kontakt med Markbons mor visade det sig att det fanns en anmälan om misshandel men att man aldrig hade lyckats få tag på filmen. Efter kontakt med jourhavande förundersökningsledare öppnades ärendet upp på nytt, tack vare filmen och identifiering av såväl gärningsmannen som flera vittnen.

Digert register hos polisen

Gärningsmannen har erkänt att han skallat Markbon i ansiktet och huvudet som åklagaren angett i gärningsbeskrivningen. Eftersom erkännandet stöds av den övriga utredningen är det bevisat att gärningsmannen har begått misshandeln.

Markbon begärde skadestånd med strax över 15 000 kronor för sveda och värk samt kostnader i samband med sjukbesök. Gärningsmannen har dömts att betala skadestånd med 13 207 kronor.

Den person som utpekats för misshandeln av Markbon är i 20-årsåldern och förekommer under sju avsnitt i belastningsregistret. Hovrätten i Västra Sverige har dömt personen för både misshandel, ringa narkotikabrott, grovt egenmäktigt förfarande och försök till rån till fängelse i två år och sex månader. Personen är kvar i häkte tills fängelsestraffet börjar.

LÄS MER:Arne var kliniskt död – räddades genom HLR

LÄS MER:Storbråk i Skene – ungdomar kastade sten och burkar

LÄS MER:Togs av polisen av en slump – hade knogjärn: ”Det var dumt av mig”