De fyra åtalade har hanterat stora mängder cannabis och kokain.
De fyra åtalade har hanterat stora mängder cannabis och kokain. Bild: Källa: Malmö tingsrätt

Markbo riskerar att dömas till sju års fängelse

Den 28-årige Markbo som misstänks för grovt narkotikabrott och samröre med en internationell liga riskerar att dömas till upp mot sju års fängelse. Rättegången avslutades i fredags eftermiddag.

ANNONS
|

Det är sammanlagt fyra män som stått åtalade misstänkta för att ha smugglat 25 kg cannabis till Sverige. Förutom den 28-årige Markbon så står en 46-åring, en 42-åring och en 35-åring åtalade. De tre senare har adresser i Skåne.

Åtalet bygger på ett samarbete mellan polisen i flera länder där polisen i Sverige fått hjälp med att knäcka koden till krypterade telefonmeddelanden mellan de misstänkta.

Förutom cannabis ska 28-åringen från Mark även ha hanterat 934 gram kokain.

– Gatupriset på kokainet ligger på 900 000 kronor och gatupriset på cannabisen ligger på 1,5 miljoner kronor, sa kammaråklagare Daniel Veivo Pettersson till Mark-Posten i en tidigare intervju.

Han är åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, RIO, i Göteborg. Själva rättegången har pågått i sex dagar i Malmö tingsrätt.

Markbon ska ha kontaktad de övriga tre åtalade för att köpa narkotikan. Genom att analysera telefontrafiken har polisen kunnat följa transporten genom Europa, via bland annat Frankrike, Nederländerna och Tyskland. Brotten ska ha begåtts under sommaren 2020. Samtliga misstänkta nekar till brott.

Markbon och 42-åringen åtalas för grovt narkotikabrott. 46-åringen står åtalad för grov narkotikasmuggling. 35-åringen står åtalad för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott. 42-åringen och 28-åringen från Mark står åtalade för grovt narkotikabrott.

28-åringen har suttit häktad sedan 30 september.

Enligt uppgifter till Mark-Posten så yrkade åklagaren på mellan 7 och 8 års fängelse för samtliga åtalade. Mark-Posten har sökt åklagaren för en kommentar.

Advokat vill se frikännande

Försvarsadvokaten Sven-Eric Ohlsson som försvarar den 42-årige medåtalade säger att han yrkade på att hans klient skulle frikännas.

– Vi yrkar på frikännande dom och att han inte ska sitta kvar i häkte. Vi tycker inte att bevisningen håller. Svag bevisning och ingen bevisning i vissa fall, säger Sven-Eric Ohlsson.

Malmö tingsrätt bestämde i fredags att samtliga åtalade ska sitta kvar i häkte.

Domen från Malmö tingsrätt väntas senare i december.

LÄS MER:Så kommer knarket in i Mark

LÄS MER:Internationell polisinsats- Markbo fast i knarkhärva