Markbo tog emot pengar från misstänkt bedrägeri – döms för penningtvättsbrott

Ett äldre par lurades av bedragare på över en halv miljon. Nu har en man från Marks kommun dömts för att ha tagit emot delar av pengarna.
”Jag hade inget val”, säger han i förhör.

ANNONS

I början av oktober förra året fick två makar i 80-årsåldern från Karlstad samtal från någon som uppgav sig ringa från Länsförsäkringar bank.

”Det ringde en trevlig kille och berättade att han var från Länsförsäkringar bank och de skulle göra en sammanslagning eller något. Jag fattade inte vad han sa”, uppger den äldre mannen i förhör.

Den som ringde lyckades förmå paret att under två dagar i flera olika samtal att föra över sammanlagt flera hundratusen kronor till bedragarna. Paret uppger till polisen att det försvunnit drygt 527 000 kronor från deras konton.

Förde över pengar via Swish

175 000 kronor av dessa hamnade till slut på ett konto som tillhörde en man i 18-årsåldern från Marks kommun. Han i sin tur skickade vidare pengarna via Swish och banköverföringar till ett konto i en annan bank.

Själv hävdar den nu dömde mannen att han inte varit medveten om det initiala bedrägeriet. Han uppger att han bara hjälpt en person som inte hade tillgång till sitt bankkonto och inte kunde ta emot Swish. Han litade på personen, och misstänkte inte att det skulle handla om något brottsligt. Han ställde heller inga frågor om vad det handlade om.

Mannen berättar under rättegången att han fått ta emot hot från den man som han skulle hjälpa och att även hans mamma fått hotbrev vilket gjort att han känt sig tvungen att göra som personen sagt.

”Jag var tvungen att hjälpa honom och jag hade inget val”, säger den dömde mannen.

Får betala skadestånd

Under ett par dagar förde han sedan över 10 000 kronor till en person och tog ut flera tiotusentals kronor från en bankomat i Lidköping. Sammanlagt genomförde han sex transaktioner om totalt 145 000 kronor. Pengar som han ska ha gett till personer som han inte velat namnge.

Att han fört vidare pengarna gör att tingsrätten bedömer att han gjort sig skyldig till penningtvättsbrott. Han döms till villkorlig dom.

Han ska också betala skadestånd till Länsförsäkringar bank på 151 000 kronor, och 10 300 kronor till respektive make för självrisken de fått betala för att banken betalat tillbaka de förlorade pengarna.

Mannen motsätter sig dock skadeståndskravet.

”Jag tycker inte att jag ska betala tillbaka, jag har också varit lurad”, säger han efter att han fått ta del av förundersökningen.

Penningtvätt

Penningtvätt är ett sätt att föra in pengar från brott i det finansiella systemet och omvandla dem så att de verkar vara legalt förtjänade pengar. Tvätten döljer pengarnas brottsliga ursprung.

Straffskalan för penningtvättsbrott eller så kallad näringspenningtvätt är fängelse i högst två år. Straffskalan för grovt penningtvättsbrott eller näringspenningtvätt, grovt brott, är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Källa: Åklagarmyndigheten

LÄS MER:Markbo döms till fängelse för häleri

LÄS MER:Markbo lurad på 100 000 kronor av bitcoin-bedragare

LÄS MER:Så jobbar det kriminella nätverket som lurar äldre personer