Marks kommun vill satsa 40 miljoner på Skene Skog

Kommunstyrelsen i Mark väljer att gå vidare med att utöka markberedningen av Skene Skog till en kostnad av drygt 40 miljoner kronor. Detta i syfte att bland annat locka till sig fler företagare.
– Första steget på en lång resa, säger kommunstyrelsens vice ordförande Tomas Ekberg (M).

ANNONS
LocationSkene|
|

Det var under kommunstyrelsens möte i september som de förtroendevalda, med stor enighet, beslutade om att sälja den kvarvarande verksamhetsmarken i Skene Skog. Detta är något som Markbladet var först att berätta om. Enligt teknik- och serviceförvaltningens projektering beräknar Mark kommun att markberedningen kommer kosta 42,5 miljoner kronor, och då är utbyggnad av vatten och avlopp inkluderat i summan.

– När man köper råmark så är det inte möjligt för företagare att få belåning på marken, eftersom den inte kan värderas. Det har gjort att företagare valt att etablera sig någon annanstans. När det gäller Skene Skog så har det stått där i 40 år och nu skapar vi förutsättningar för företag att kunna etablera sig i Marks kommun under ordnade former, säger oppositionsrådet Tomas Ekberg.

Vad finns det för nackdelar med detta beslut?

– För mig så ser jag ingen nackdel mer än den ekonomiska konsekvensen att vi får en kostnad. Den kostnaden ser jag som en investering som vi kommer få tillbaka, och enligt den information vi fått när det gäller intresse att etablera sig så bedömer vi att vi får tillbaka den investeringen i närtid. Vi pratar två till fyra år efter färdigställandet.

Tomas Ekberg berättar för Mark-Posten att han tror att markberedningen kommer vara färdig år 2024, men att det redan nu dykt upp ett antal intressenter. Det handlar om både lokala och andra företag.

– Det absolut bästa är om vi kan behålla de företag vi har, så att de utvecklas och samtidigt locka till oss fler företagare. Vi måste dock vara attraktiva för etableringar och då måste vi ha en plan med vad vi vill och hur vi vill komma dit.

Hur stort är denna satsning för Marks kommun?

– Historiskt sett är det en ganska stor satsning, men vi måste begripa att vi befinner oss på nära avstånd till bland annat Varberg, Viareds industripark och Landvetters industrisamhälle. Tar man den skalan så är det ett lagom stort projekt för Marks kommun att börja med.

Finns det planer på att satsa på andra platser i Marks kommun?

– Vi har flera uttalade verksamhetsområden som består av råmark. Vi har bland annat ett område som ligger vid Horred som vi ägt väldigt länge och det står fortfarande oanvänt. Skene Skog är ett första steg i ett kommunövergripande mål att bli bästa företagskommun. Det är första steget på en lång resa.

Kommunstyrelsens beslut om markberedning ska först klubbas igenom i kommunfullmäktige, innan det blir formellt.

LÄS MER:Nu växer Skene skog med nytt kontor

LÄS MER:Mark klättrar på lista – bättre företagsklimat i kommunen

LÄS MER:Ny kampsportsklubb startar i Skene Skog