Med pilbåge från hästryggen – Tiddly River Ranch bjöd på träning i beridet bågskytte

Det är ingen stor sport och banor för beridet bågskytte finns bara på några få håll runt om i Sverige. Makarna Anki och Kalle Carlsson på Tiddly River Ranch i Björketorp har en alldeles egen, kanske den enda i Västsverige. I lördags tränade de tillsammans med tillresta ryttare.

ANNONS
|

Gården syns tydligt från vägen för den som är på väg från Skene till Varberg. En ridbana med en slags överdimensionerade hinder à la agility för hund, fast här för häst, är det första man ser. Anki Carlsson förklarar – det är en bana för westernridning. Här finns fladdrande vimplar som häst och ryttare ska passera igenom, en upphöjd jordbank med mera.

På Tiddly River Ranch finns också enorma pilbågstavlor.

– Jag och min man Kalle har var sin American Paint Horse, det är en hästras som utvecklats i USA.Vi håller på med olika sporter inom western och tänkte, ”men det här måste vi kunna göra hemma, vi har ju plats”. Det är hemskt gott att slippa åka 30 till 40 mil för att träna och tävla.

Att rida i galopp och skjuta pilar mot tavelmål i olika riktningar och på olika avstånd är inte det lättaste. En rak bana hägnas in så att hästen vet vilken väg den ska ta.

– Man har fullt upp med att skjuta pil så hästen får sköta sig själv med lösa tyglar, förklarar Anki Carlsson.

Pilbågarna är enkla så kallade ryttarbågar utan sikten. Pilbågarna är av kolfibrer och rätt vassa. Säkerheten är viktigt.

Kenta Pedersen i full galopp på Bonnie.
Kenta Pedersen i full galopp på Bonnie. Bild: Boel Ferm

– Man hinner inte tänka, det går på instinkt.

Anki Carlsson säger att man kan träna hemma i soffan med att få upp hastigheten med att ladda bågen, så kallad nockning.

– Jag sitter hemma i soffan och blundar och nockar, öva öva. När man står still och skjuter kan man ta tid på sig, men det måste gå på en millisekund nästan när man rider. Vi har väldigt lugna och trygga hästar.

I grenen Tower har skytten max 18 sekunder på sig

Det finns två olika grenar inom beridet bågskytte, Tower där flera tavlor står uppsatta på en liten höjd, den ska ridas på max 18 sekunder.

– De duktigaste kan hinna få i väg ända upp till 19 pilar, jag är glad om jag får iväg tre, det skumpar och du ska snabbt upp med pilen, säger Anki Carlsson.

I Raid har ryttaren max 14 sekunder på sig och ska skjuta på olika tavlor en gång per tavla och i bestämd ordning.

Marie Nicander har en gosestund med Cyber. Hästarna måste vara trygga och lugna för att kunna tävla i beridet bågskytte.
Marie Nicander har en gosestund med Cyber. Hästarna måste vara trygga och lugna för att kunna tävla i beridet bågskytte. Bild: Boel Ferm

– Ju snabbare du rider desto mer poäng får du. Jag trivs bättre med Raid, då får man lite mer tid att nocka pilen.

Bågskytte från häst ska gå i galopp annars blir man diskvalificerad.

Framgångsrika Martin Grundström från Fotskäl tävlar med sin islandshäst Fille. På banan i lördags var han den snabbaste ryttaren, det gick i blixtrande fart och för en oinvigd var det svårt att hinna uppfatta att han faktiskt sköt ett flertal pilar mot måltavlorna.

– Sporten är mer omfattande utomlands, medlemmar i Beridna bågskyttar åker till Ungern och tävlar men vi håller oss till Sverige. Vi tar inte så allvarligt på den här sporten, vi är mest med för att vi tycker att det är jätteroligt, säger Anki Carlsson.

Anki Carlsson och maken Kalle Carlsson med sin häst Zid på Tiddly River Ranch. Paret älskar allt western.
Anki Carlsson och maken Kalle Carlsson med sin häst Zid på Tiddly River Ranch. Paret älskar allt western. Bild: Boel Ferm

Beridet bågskytte

Skapades som en modern sportgren i Europa på 80-talet.

Man rider i galopp och skjuter pil mot tavelmål i olika riktningar och på olika avstånd.

Många ser det som ett bra komplement till vad man än håller på med inom häst eftersom hästen måste tränas in på andra kommandon.

En sport på uppåtgående med fler och fler utövare för varje år.

Det finns flera discipliner i sporten och grenarna är:

Tower Track, Raid Track och Jaktbana, dessa tre är de som i Sverige är rankningsgrundande.

Utomlands kan även andra grenar finnas med under tävling.

I den Polska jaktbanan förekommer ofta Qabaq, där man skjuter uppåt med speciella pilar.

Källa: Beridna bågskyttar VSBB/Beridetbågskytte.se

LÄS MER:Stort söktryck på häst- och ekonomiutbildningar

LÄS MER:Amanda behandlar hästar med problem

LÄS MER:Johanna tror på hästar som stöd för unga