Mer pengar ska få sjuksköterskorna att stanna

Över 20 av 70 sjuksköterskor i socialförvaltningen slutade förra året, lönen var en stor anledning. Nu har omsorgsnämnden beslutat att höja lönerna, något Borås Tidning var först med att rapportera.
– Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare, säger Lena Ferm Hansson (C)

ANNONS

Förra året slutade över 20 av runt 70 sjuksköterskor inom äldreomsorgen i Marks kommun. I samtal kopplade till uppsägningarna framkom att lönen var en stor anledning. Jämfört med närliggande kommuner har lönen varit låg.

– När vi från politiken har tittat på de här siffrorna på lönenivåer kände vi att måste verkligen komma upp i samma nivå eller snäppet över, säger Lena Ferm Hansson (C), ordförande i omsorgsnämnden.

Upp till 2 200 kronor mer i månaden

Lösningen på personalbortfallet har i många fall blivit att rekrytera via bemanningsföretag, något som kostat kommunen runt 15 miljoner kronor. Nu har omsorgsnämnden beslutat att sjuksköterskor från och med 1 april ska få 1500 kronor mer i månaden, 2 200 kronor mer för distrikts- och äldresköterskor med specialiserad utbildning.

Ökningen gäller utöver den preliminära lönerevisionen på tre procent. Det innebär att Mark kan erbjuda mer än närliggande kommuner som Varberg och Ulricehamn. Just nu ligger 13 tjänster ute och Lena Ferm Hansson hoppas att satsningen ska få effekt.

– Det pågår en ständig rekrytering av sjuksköterskor och vi hoppas att det blir fler sökande på de tjänster som man har ute, säger hon.

Inte svar på IVO-kritiken

Mark-Posten har tidigare skrivit om den kritik som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktat mot kommunen. Det rörde bland annat brister i kontinuitet och dokumentation. Lönesatsningen är inte en direkt reaktion på den kritiken men Lena Ferm Hansson menar att egna anställda sjuksköterskor gentemot mer tillfälliga via bemanningsföretag gör kontinuiteten bättre.

– Vi vill stoppa att man söker sig till andra arbetsgivare, de som jobbar ska vilja stanna kvar och tycka att vi är bra arbetsgivare, säger hon.

Lena Ferm Hansson jobbar själv som distriktssköterska men vill poängtera att löneökningen inte gäller henne själv då hon är skolsköterska och inte anställd inom socialförvaltningen.

LÄS MER:Tung kritik från IVO mot äldreomsorgen i Marks kommun

LÄS MER:Stort söktryck på häst- och ekonomiutbildningar

LÄS MER:Återupplev 50-talet hos Börje och Lillemor